ΕΛΛAΔΑ

Υγειονομικά Πρωτόκολλα: Πώς θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός

Δημοσιεύτηκαν τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τα τουριστικά καταλύματα και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.

No profile pic

Τη δυνατότητα να σερβίρονται οι ίδιοι οι πελάτες από τον μπουφέ που λειτουργεί στο ξενοδοχείο καθώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων η κυβερνητική απόφαση για τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα στα τουριστικά καταλύματα. Παράλληλα προβλέπεται η χρήση απολυμαντικών μέσων κατά την είσοδο στον μπουφέ αλλά και το σερβίρισμα σε ατομικές συσκευασίες όπου αυτό είναι εφικτό.

Ειδικότερα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τόσο για τα τουριστικά καταλύματα όσο και για τα τουριστικά λεωφορεία και για κατασκηνώσεις και ξενώνες.

Για την ασφαλή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων προβλέπεται η παροχή ΜΑΠ στο προσωπικό, η παροχή αντισηπτικών, η τήρηση σωματικών αποστάσεων και η τήρηση βιβλίο συμβάντων – Covid – 19 και η τήρηση του πρωτοκολλου σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα τουριστικά καταλύματα μπορούν προαιρετικά να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID -19, στην περίπτωση που δεν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Για τα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ απαιτούνται τα εξής:

  1. Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες.
  2. Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στον μπουφέ.
  3. Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards) – εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα το σερβίρισμα να πραγματοποιείται από τον πελάτη με την παροχή από το προσωπικό γαντιών μιας χρήσης, τα οποία θα απορρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων, ο οποίος θα βρίσκεται μετά το τέλος του μπουφέ. Επίσης απαιτείται η απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό που θα παρέχεται από το κατάλυμα πριν και μετά τη χρήση των γαντιών.
  4. Συνιστάται η παράθεση των προιόντων σε ατομικά σκεύη στον μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό.

Στα Πρωτόκολλα επισημαίνεται ότι θεσπίζεται Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος αποδεικνύοντας ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Για τα τουριστικά λεωφορεία

  •  Τα τουριστικά γραφεία και Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που εκμεταλλεύονται τουριστικά λεωφορεία κλειστού ή/και ανοικτού τύπου, λειτουργούν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ενδεικτικά, αναφορικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών και τη χρήση των ΜΑΠ και επιπλέον:
  •  Ενημερώνονται σχετικά με την επιδημία του COVID-19 και παρέχουν καθοδήγηση στο προσωπικό τους για την αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων.
  • Το προσωπικό ενημερώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, τις τεχνικές πλυσίματος χεριών, την ορθή χρήση των ΜΑΠ, τις περιπτώσεις χρήσης αντισηπτικών, την αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού, την κατάλληλη διαχείριση αποβλήτων.
  • Το προσωπικό ενημερώνεται σχετικά με τις ακολουθούμενες διαδικασίες για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος -όταν ένας ταξιδιώτης στο λεωφορείο εμφανίζει σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά της λοίμωξης COVID-19-, για την παροχή βοήθειας και για σωστή επιλογή και χρήση των Μ.Α.Π., σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Αναπτύσσουν γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Μεριμνούν για την επάρκεια στις ποσότητες αντισηπτικών, απολυμαντικών, μέσων προστασίας και ειδών καθαρισμού.
  • Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά.
  • Συνιστάται η τοποθέτηση ειδικού διαφανούς διαχωριστικού πετάσματος μεταξύ του οδηγού και των επιβατών (plexiglass ή άλλο ομοιογενές υλικό επαρκούς πάχους και ανθεκτικότητας) και η πόρτα του οδηγού παραμένει κλειστή.
  • Για την περίπτωση των ειδικών τουριστικών λεωφορείων ανοικτού τύπου, προηγείται αυστηρά η αποβίβαση και στη συνέχεια ακολουθεί η επιβίβαση.
  • Συνιστάται η χρήση γαντιών από τον οδηγό κατά τον ανεφοδιασμό καυσίμων, καθώς και σε άλλες διαδικασίες που απαιτούν να αγγιχθούν επιφάνειες εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα και εφόσον δεν υπάρχει κοντά εγκατάσταση για πλύσιμο χεριών ή σταθμός με αντισηπτικά.
  • Συνιστάται ο συνεχής φυσικός αερισμός των τουριστικών λεωφορείων. Στην περίπτωση οχημάτων με μη ανοιγόμενα παράθυρα όπου χρησιμοποιείται κλιματισμός, πρέπει να απενεργοποιείται η επανακυκλοφορία του αέρα, [βλ. σχετική εγκύκλιο υπό στοιχεία Δ1(δ)/Γ.Π. οικ.49524/03.08.2020 (ΑΔΑ ΨΥ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ)]. – Σχολαστική και πλήρης απολύμανση μετά από κάθε μεταφορά ή μετά το τέλος της βάρδιας. Συνιστάται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου, ο καθαρισμός με αντισηπτικό των επιφανειών και των σημείων συχνής επαφής εντός των οχημάτων (π.χ. χειρολισθήρες).

Στις περιπτώσεις παράβασης των μέτρων προβλέπονται πρόστιμα ύψους 500 έως 5.000 ευρώ ή και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες. Οι ποινές επιβάλλονται με αιτιολογημένη πράξη της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.

 

Δείτε επίσης:

Αυτά είναι τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα 2021 για τον Τουρισμό

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση