ΕΛΛAΔΑ

X. Σπίρτζης: "Θα ευχηθώ να μη φύγει κανείς μας και να μην έχουμε άλλες αποχωρήσεις"

Πώς σχολίασε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

X. Σπίρτζης: "Θα ευχηθώ να μη φύγει κανείς μας και να μην έχουμε άλλες αποχωρήσεις"

To εσωκομματικό θέμα που έχει προκύψει στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του Εrtnews.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης: «Θα ευχηθώ να μη φύγει κανείς μας και να μην έχουμε άλλες αποχωρήσεις, το βλέπω εφικτό σε πολλές περιπτώσεις. Θεωρώ όμως. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα. Γιατί εφόσον δεν είχανε πολλοί σύντροφοί μας, αν θέλετε και την πολιτική ωριμότητα να περιμένουν μέχρι το συνέδριο για να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύνθεση ή αν υπάρχουν πολύ βαθιές διαφωνίες που δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα κόμμα, όλοι μαζί, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, η οποία φθείρει και το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία και γενικά όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει γίνει σήριαλ.

Ως προς τις δημοσκοπήσεις τόνισε πως: «Λίγο νοιάζει αυτό αν θέλει την άποψή μου Δηλαδή εγώ το έλεγα και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν δείτε το άθροισμα των δύο κομμάτων. καταρχάς είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει μια δημοσκοπική πτώση με όλο αυτό που γίνεται και με την εικόνα του χάους που βγάζει. Αλλά από εκεί και πέρα.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αν θα είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Το θέμα είναι ότι το άθροισμα των κομμάτων της κεντροαριστεράς και γενικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου δεν προσεγγίζει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια εναλλακτική, κυβερνητική, αξιόπιστη, πλειοψηφική πρόταση. Δεν υπάρχει λύση για τον ελληνικό λαό και για τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο».

Ως προς τις σκέψεις για συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Εγώ έχω πει ότι αν οι ηγετικές ομάδες των δύο κομμάτων δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αιτήματα των καιρών, στο να κτιστεί μια νέα περπατησιά για τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που να περιλαμβάνει και την ανανεωτική αριστερά, την ριζοσπαστική αριστερά, τους σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, μέχρι και ανθρώπους της κεντροδεξιάς που αυτή τη στιγμή δυσφορούν με την κατάσταση που έχουμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τότε θα ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα ξεπεραστούν τα δύο κόμματα. Και επιμένω να το λέω.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. πολλοί μπορούν να τις αναλάβουν. Όλοι μπορεί να τους αναλάβουν. Πάρα πολλοί. Νομίζω το έχει πει και ο κ. Κασσελάκης και θεωρώ ότι δεν είναι προσχηματικό. Αυτά βέβαια, επειδή είναι και κοντά το Συνέδριό μας, θα αποφασιστούν και θα τεθούν και σαν προγραμματική και πολιτική κατεύθυνση στο Συνέδριό μας.

Ως προς το αν θα χαρακτήριζε αποστάτες του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ίσως αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, σχολίασε πως: «Εγώ δεν θέλω να πω κανένα χαρακτηρισμό για ανθρώπους που ήμασταν μέχρι χθες μαζί, που παλέψαμε πολλά πράγματα μαζί, που είχαμε και διαφωνίες.

Είναι φορτισμένη και η εποχή γενικότερα και θεωρώ ότι οι ανταλλαγές, αν θέλετε χαρακτηρισμών, δεν συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης. Τώρα από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι είναι θεμιτό, αν θέλετε, όταν αποχωρεί κάποιος από ένα κόμμα και έχει εκλεγεί βουλευτής με αυτό το κόμμα και πολιτικά είναι σωστό να παραδίδει την έδρα του.

Αιτιολογία μπορείς να βρεις για τη μία πολιτική πράξη, ή τη δεύτερη. Το θέμα είναι πώς αισθάνεσαι, πώς αισθάνεσαι πολιτικά και πώς αισθάνεσαι συναισθηματικά. Λοιπόν, εγώ νομίζω ότι θα ήταν λογικό ακόμη και όσοι αποχώρησαν να είχαν την υπομονή, την προσμονή, αυτά τα θέματα να συζητηθούν στο συνέδριο του κόμματός μας, σε μια πολιτική διαδικασία που οι ίδιοι απέφυγαν να γίνει πριν την εκλογή του Προέδρου και έχουν ευθύνη γι αυτό».

Ο Α. Τσίπρας

Ερωτηθείς για τις επαφές και τις επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα αυτή την περίοδο, είπε ότι: «Αν ήθελε να κάνει κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας για να υπάρχει μια ρήξη με την ομπρέλα της οποίας ήταν πρόεδρος, θα της έκανε το 2019, Θα έκανε το 2021. Του δόθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα τα τέσσερα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση και που τελικά, αν θέλετε την άποψή μου, είναι ένας από τους λόγους που δεν στείλαμε καθαρό μήνυμα την τετραετία που ήμασταν αντιπολίτευση, την προηγούμενη τετραετία.

Έφταιγαν όσοι, για να μην χρησιμοποιήσω μόνο την ομπρέλα, όσοι θόλωσαν το μήνυμα, την εικόνα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Και νομίζω ότι ο Αλέξης κράτησε μια άλλη, τελείως διαφορετική λογική. Γι αυτό και αποτελούσε τη μόνη συνεκτική ουσία μεταξύ των διαφορετικών εκδοχών που υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έπρεπε μετά την ανάληψη των ευθυνών του και την απομάκρυνσή του από την προεδρία, έπρεπε να καλυφθεί με μια πολιτική διαδικασία και σχέδιο. Εγώ επιμένω σε αυτά. Δεν είναι θέμα αν θέλετε, διαδικαστικής εμμονής ή διαδικασιών».

Oι ευρωεκλογές

Σχολιάζοντας την άποψη του κ. Κασσελάκη ότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι το 17% , ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως: «Είναι πολύ χαμηλά και φαντάζομαι τον έβαλε γιατί εκεί παρέλαβε την προεδρία του κόμματος
Μακάρι να έρθει 25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 25% του ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν το βλέπω καθόλου ανταγωνιστικά το ΠΑΣΟΚ και 25 να έχει το κάθε κόμμα. Αυτό λέω και επιμένω. Δεν μπορεί να μένει το πολιτικό σύστημα της χώρας με απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, είναι κάτι που προκαλεί γενικότερη ανισορροπία. Είναι πρόβλημα και της Νέας Δημοκρατίας, αν θέλετε και της κυβέρνησης. Πρέπει να δομηθεί ένας δεύτερος πόλος. Πρέπει να είναι από τον προοδευτικό κόσμο, από την κεντροαριστερά αυτός ο πόλος, διότι διαφορετικά θα είναι από τη Δεξιά. Και νομίζω ότι το έχουμε δει σε άλλες χώρες αυτό».

Για τα Τέμπη

Ακολούθως ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως: «Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα για το θέμα των Τεμπών. Τα πάντα όμως και προανακριτική μπορεί να έχει μέσα και το δικό μου όνομα. Το έχω πει και μάλιστα επειδή δεν πρέπει να κοροϊδεύει κανείς τον κόσμο, πρέπει να υπάρχει και τροπολογία για να μην υπάρχουν παραγραφές, γιατί κάποιες υπάρχουν. Και μάλιστα η προανακριτική για μένα δεν είναι για τα Τέμπη. Είναι για κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν έχει σχέση με τα Τέμπη.

Εεγώ λέω όχι, εγώ λέω ότι όχι, ότι έχει ακουστεί. Μάλιστα, ακόμη και αν είναι λάθος για τα Τέμπη, πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Μάλιστα, αυτό που είναι αν θέλετε κατά τη γνώμη μου γκρίζα ζώνη, είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που κατέθεσε αίτημα για την Προανακριτική, σωστά. Έχει μια σειρά παραλείψεις. Δεν έχει δηλαδή την περίοδο που είχε τον υπουργό Μεταφορών στην κυβέρνηση Σαμαρά, είχε τον διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ. Αλλά επειδή δεν είναι θέμα μικροκομματικής εκμετάλλευσης, πρέπει να γίνουν και εξεταστική που ψηφίστηκε. Πρέπει να γίνει και προανακριτική για οτιδήποτε θέμα έχει ακουστεί πάνω σε αυτό».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση