ΕΛΛAΔΑ
Τζουμάκας: Διεκδικώ τη νίκη γιατί πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουμε πορεία
Ο κ. Τζουμάκας θέτει μεταξύ άλλων τους άξονες της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «το κύριο θέμα στη χώρα είναι η αυτονομία της πολιτικής από συμφέροντα».
Να επανέλθει η πολιτική στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η πρώτη επιδίωξη του υποψηφίου προέδρου του κόμματος Στέφανου Τζουμάκα, αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr.
Ο κ. Τζουμάκας θέτει μεταξύ άλλων τους άξονες της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «το κύριο θέμα στη χώρα είναι η αυτονομία της πολιτικής από συμφέροντα».
Ερωτηθείς εάν με την υποψηφιότητά του θέλει περισσότερο να στείλει ένα μήνυμα για το πολιτικό μέλλον της κεντροαριστεράς και λιγότερο να στοχεύσει στην εκλογή στη θέση του προέδρου, υπογραμμίζει πως διεκδικεί τη νίκη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αλλάξει πορεία. «Οι αλλαγές δεν γίνονται με posts, δηλώσεις και περιγραφές», τονίζει χαρακτηριστικά.
Απαντά σε ερώτημα για τον νέο υποψήφιο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας ότι «ο καθένας έχει τη διαδρομή του και κρίνεται», αφήνοντας αιχμές πως «ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία και γνώση έχουν και κρίση και μνήμη. Και ιστορικά έχουν αποδοκιμάσει και φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού στην Πολιτική».
Τέλος, δίνει εκτενή απάντηση στο πώς η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, μιλώντας και για την περίοδο όπου επί υπουργίας του η πυρόσβεση πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Ας είμαστε σαφείς, στις πυρκαγιές το κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί άλλο είναι να κηρύσσεται αναδασωτέα μία καμένη έκταση και άλλο προχωρώ στην αναδάσωσή της», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Πολιτική σημαίνει έχω σχέδιο, θέσεις, παίρνω πρωτοβουλίες, δημιουργώ γεγονότα». Αυτό αναφέρατε σε μια πρόσφατη περιοδεία σας. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της υποψηφιότητάς σας;
Η πρώτη επιδίωξη μου είναι να επανέλθει η Πολιτική στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το κύριο θέμα στη χώρα είναι η αυτονομία της Πολιτικής από συμφέροντα. Είναι ακόμη η υποκατάσταση της πολιτικής από τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα εν λόγω δίκτυα, όπως προανέφερα, έχουν συγκεκριμένη στρατηγική και επιδιώξεις.
Επίσης, δεδομένου ότι η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά, ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.
Και οι εν λόγω ηγεσίες -μεταξύ των άλλων- θα διεκπεραιώνουν ακόμη και την κατάλυση της έννομης τάξης στο διεθνές δίκαιο και θα βαφτίζουν το δίκαιο της θάλασσας ως γεωπολιτική διαφορά, όπως επιχείρησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Πολιτική σημαίνει επίσης ότι έχουμε ιδεολογικές και πολιτικές αρχές θέσεις, αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο. Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δημιουργούμε γεγονότα με σκοπό πάντα την αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων.
Οργανώνουμε την εναλλακτική λύση στη χώρα παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο και τις επιμέρους διεκδικήσεις, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις.
Ενδεικτικά, η χώρα μας στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι τελευταία στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην ΕΕ, χάνει 30 δισ. ευρώ ετησίως από εισαγωγές, η παραγωγή της έχει μειωθεί κάτω από 25%, έχουν κλείσει 400.000 επιχειρήσεις και το 25% των εχόντων και κατεχόντων καρπώνονται ετησίως τα 100 δισ. από τα 190 δισ. του ΑΕΠ της χώρας.
Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.
Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σύγχρονη προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και τον διεθνή καταμερισμό εργασίας, που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.
Στον τομέα της ενεργειακής κρίσης, για να μιλήσουμε για πραγματική μετάβαση με όρους προοδευτικής πολιτικής στη χώρα μας, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική εποπτεία για την αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών, θα πρέπει να προωθήσουμε βιώσιμες ενεργειακές κοινότητες με προϋπόθεση τη χωροθέτηση, να σχεδιάσουμε πολιτικές για σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, για προστασία και αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον από φυσικές καταστροφές και την ανθρώπινη παρέμβαση, για υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης με την ελάχιστη δαπάνη φυσικών πόρων και για οικονομία κλίμακας στη κατανάλωση ενέργειας.
Θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά δηλαδή για το νέο προοδευτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη Νέα Οικονομία της Υψηλής Τεχνολογίας, των σύνθετων Logistics και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αλλιώς η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και αξιοπιστίας που κυριαρχεί θα βαθύνει κι άλλο. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό, ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχαμε τη μεγαλύτερης έκτασης αποχή των πολιτών από το 1974. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία στην Πολιτική και ενεργοποίηση όλων για κοινούς σκοπούς.
Τέλος, όπως άλλωστε προκύπτει και από όσα προανέφερα στα ερωτήματά σας, θα επιδιώξω συνολικά συνδυασμό παρεμβάσεων και αλλαγών στο κόμμα, στο πολιτικό σχέδιο, στην προώθηση νέων αντιλήψεων, στο ισότιμο άνοιγμα στους εργαζόμενους στα συνδικάτα, στις παραγωγικές δυνάμεις και σε κάθε αγωνιστή σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο. Σε κάθε πολίτη.