Τσίπρας: Αποτροπή του Oruc Reis και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Μήνυμα να αποτρέψει το  Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά.  Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και να προχωρήσει σε επέκταση χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια.

«Είχα την δυνατότητα να συζητήσω τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιμάκΈκωση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις προς την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια και είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν υφίσταται άλλες διαφορές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτή τη διαφορά θα πρέπει να τη λύσουμε με τη Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου όχι με την φάση των εκβιασμών και απειλών.

Μπαίνοντας στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή οι δυο τους αντάλλαξαν τη γνωστή χειραψία με τους αγκώνες. «Είναι η μόνη αποδεκτή χειραψία αυτήν την περίοδο λόγω κοροναϊού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εχουμε πολλά θέματα σήμερα να συζητήσουμε», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας μόλις κάθισαν στον καναπέ. «Θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα:

 

Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην Ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. 

 

Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα. Αλλά με ενημέρωσε, ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κύριο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο:

 

Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.

 

Συνέστησα επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. 

 

Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

 

Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ