ΕΛΛAΔΑ
Τους στόχους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσίασε η Γ. Αγγελοπούλου
Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη
SHARE:
Με στόχο την επικοινωνία του μηνύματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ότι τιμούμε την ιστορία μας και οραματιζόμαστε το μέλλον και στους πολίτες της Θράκης και επ' αφορμή της υποβολής προτάσεων στην Επιτροπή, από τη δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε η σημερινή επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Έβρου της προέδρου της «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η κ. Αγγελοπούλου, περιγράφοντας το έργο της εν λόγω Επιτροπής στους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φορέων, θεσμικοί και επιχειρηματίες της περιοχής, τόνισε ότι για την υλοποίησή του χρειάζεται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων. Αναφορικά με το τι σημαίνει ο εορτασμός των 200 χρόνων είπε ότι «Ουσιαστικά το 1821 είναι το ορόσημο που η Ελλάδα πια δημιουργείται σαν ένα οργανωμένο κράτος. Σαν μια χώρα με δομή, με Συντάγματα... Διακόσια χρόνια η Ελλάδα πέρασε ραπίσματα, έκανε τομές, έδωσε μάχες... Η Επανάσταση έδωσε το έναυσμα, το τι γίναμε. Αλλά 200 χρόνια μας έφεραν να είμαστε δημοκρατικοί, να είμαστε ένα κράτος που είμαστε σε πολλά πράγματα καινοτόμο... στα γενέθλια αυτής της χώρας θα πρέπει να κοιτάξουμε τι μας συγκινεί, μας εμπνέει, τι μας κάνει και να ντρεπόμαστε απ' το παρελθόν. Πως θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα στην περιοχή, τα οποία διαπίστωσε, όπως είπε, κατά την επίσκεψή της σε μουσεία της πόλης και από τη συνομιλία της με μαθητές ομάδων ρομποτικής σχολείων της Αλεξανδρούπολης, που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.
Εξηγώντας το σκεπτικό της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σημείωσε «Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι αν κάτι θα έχει αξία, θα πρέπει ν' αφήσει μια σφραγίδα και βλέπουμε ότι έχετε τέτοιες ιδέες που συνδέουν το ότι είσαστε ένα σταυροδρόμι και χωνευτήρι πολιτισμού, που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχετε μία θρησκευτική παράδοση που πηγαίνει πίσω αιώνες... κι ένα σπάνιο τοπόσημο που δείχνει και Ανατολή και Δύση. Συνδέει διαφορετικές ηπείρους, συνδέει πολιτισμούς... Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει δημιουργικούς ανθρώπους. Για όλους εσάς, εμάς και όλη την Ελλάδα, η ερώτηση είναι τι θα κάνουμε που θα μπορέσει να δείξει τι έχουμε στους ώμους μας, τι μας πλήγωσε αλλά και τι έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας τώρα που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτή είναι η δική μας υπόθεση...Έχουμε μια υποχρέωση, να σταθούμε όρθιοι και στέκεται όρθιος αυτός που θυμάται αυτά που τον κάνανε υπερήφανο, που τον κάνανε αυτό που είναι τώρα και να προετοιμάσει το μέλλον...» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Σε ότι αφορά στις προτάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης αυτές αφορούν:
-Τη δράση «Η Αλεξανδρούπολη 100 χρόνια μετά», που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου που απαντούν σε ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από μηχανικούς, ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές ρομποτικής , για το πως φαντάζονται την Αλεξανδρούπολη 100 χρόνια μετά, επ αφορμή της φετινής επετείου του εορτασμού των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον Εθνικό κορμό. Η ψηφιακή καταγραφή, μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα αποτυπώσει το σχέδιο της μελλοντικής τους πόλης, με παιδικές χαρές σχεδιασμένες από ομάδα ρομποτικής, κτίρια με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, παρεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία και δημιουργία χώρων πρασίνου.
-Τη δράση «Αγροκτηνοτροφική κατασκήνωση». Μία παιδοκεντρική πρόταση για δράσεις που θα αφήσουν ουσιαστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου, μέσα από την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων του τόπου. Η παιδική αγροκτηνοτροφική κατασκήνωση θα υλοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Φερών, σε απόσταση 28 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Εκεί τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από τη διδακτική, βιωματική, δημιουργική απασχόλησή τους σε ευχάριστες δράσεις όπως το ψάρεμα, οι καλλιέργειες, το άρμεγμα, η φροντίδα των ζώων.
Σημειώνεται πως η κ. Αγγελοπούλου δώρισε στον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τον «Προπομπό», του νομισματικού προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα», διευκρινίζοντας πως τα έσοδα από την πώλησή του, θα επιτρέψουν στην επιτροπή να χρηματοδοτήσει δράσεις σε όλη την Ελλάδα.