ΕΛΛAΔΑ

Τουρισμός: Πρώτη σε κρατήσεις στην Ευρώπη η Ελλάδα

Στο 49% του 2019 σύμφωνα με την ForwardKeys οι κρατήσεις για το Καλοκαίρι

No profile pic

Στο 49% των επιπέδων του 2019 διαμορφώνονται οι κρατήσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ForwardKeys, η οποία εξετάζει τις προοπτικές των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι (1 Ιουνίου – 31 Αυγούστου), που αναμένεται να διαμορφωθούν χαμηλότερα από το ένα τέταρτο (23%) των προ πανδημικών επιπέδων, όπως εκτιμά η εταιρία.

Σύμφωνα με την  έρευνα της κορυφαίας εταιρίας ερευνών διεθνώς της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ForwardKeys, την 1η Ιουνίου, τα  αεροπορικά εισιτήρια που εκδόθηκαν για διεθνείς αφίξεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή ήταν μόλις στο 31% του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019. Η Αμερική βρισκόταν στο 38%, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στο 7%, ενώ στο χαμηλό 22% διαμορφώθηκαν για την Ευρώπη. Η μόνη περιοχή όπου τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να ακολουθούν μια υγιή πορεία είναι η Καραϊβική, με τις κρατήσεις να ανέρχονται στο 81%.

Σε ταξιδιωτικούς όρους, η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη για ένα άλλο απογοητευτικό καλοκαίρι, με πιθανή εξαίρεση την Αλβανία, όπου οι κρατήσεις διαμορφώνονται στο 73% των επιπέδων του 2019, αλλά και την Ελλάδα (49%), η οποία μαζί με την Ισλανδία και με την Κροατία, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να καλωσορίσουν τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί. Η Σερβία (38%), η Ισλανδία (35%) και η Μάλτα (35%) είναι σήμερα σε θέση να ξεπεράσουν άλλους περιφερειακούς κύριους προορισμούς.

Οι κρατήσεις προς την Πορτογαλία ανέρχονται στο 32% των επιπέδων του 2019. Ωστόσο, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, την περασμένη εβδομάδα, να καταργήσει τη χώρα από την “πράσινη λίστα”, είναι πιθανό να επιβραδυνθούν.

Οι ισχυρότερες αγορές προέλευσης για ταξίδια σε προορισμούς της Μεσογείου είναι η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όπου οι τρέχουσες, εξερχόμενες κρατήσεις ανέρχονται στα επίπεδα του 37%, 42% και 24% του 2019, αντίστοιχα.

Η μόνη περιοχή του κόσμου όπου πραγματοποιούνται σημαντικά διεθνή ταξίδια είναι η Αμερική, καθοδηγούμενη, κυρίως, από πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική για διακοπές και ελαφρώς από Λατινοαμερικανούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ για να εμβολιαστούν κατά του COVID- 19.

Οι προορισμοί που αποδίδουν έντονα στις θερινές κρατήσεις είναι το Μεξικό (86% των επιπέδων του 2019), η Δομινικανή Δημοκρατία (83%) και η Αρούμπα (108%), οι οποίες παρέμειναν σταθερά “ανοιχτές “στους τουρίστες, και οι Μπαχάμες (81%) με το Πουέρτο Ρίκο ( 140% μπροστά), που επιτρέπουν στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να εισέλθουν χωρίς περιορισμούς.

 

Οι καλοκαιρινές κρατήσεις σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Αφρικής διατηρούνται επίσης σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, όπως στηνΓκάνα και τη Νιγηρία (και οι δύο στο 73% των επιπέδων του 2019), αλλά και τη Σενεγάλη (77%). Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες επισκέπτονται στην πλειονότητά τους φίλους και συγγενείς.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τροχοπέδη για τα διεθνή ταξίδια

 Ανασταλτικό παράγοντα στην άνοδο των διεθνών ταξιδιών δεν αποτελεί ο COVID-19, όσο τα κυβερνητικά μέτρα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται ως απάντηση σε αυτόν. Για παράδειγμα, οι καλοκαιρινές κρατήσεις προς την Κίνα, την Ιαπωνία (που δεν καλωσορίζει κανέναν ξένο θεατή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες), την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία, οι οποίες είναι ουσιαστικά “κλειστές” για τους επισκέπτες, είναι μόλις 2%, 4%, 2% και 10% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Olivier Ponti, VP Insights της ForwardKeys, της οποίας το σλόγκαν είναι “Know who’s travelling where and when”, είπε: “Είναι πλέον σαφές ότι για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό είναι ένα όνειρο. Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις εν γένει, και, ιδίως, οι αεροπορικές εταιρίες, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες, καθώς πολλές χώρες καταπολεμούν τον COVID-19 κλείνοντας τα σύνορά τους και επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι προορισμοί, ιδίως στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ακολουθούν μια εναλλακτική προσέγγιση. Με εμβολιασμό ή και αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για τον COVID-19, δείχνουν στον κόσμο ότι είναι δυνατόν να έχουμε εφέτος καλοκαιρινή σεζόν. ”

 

Πηγή:money-tourism.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση