ΕΛΛAΔΑ

Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για τις Απόκριες και το καρναβάλι

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και οι αποφάσεις για τον αριθμό των οπαδών που θα εισέρχονται στα γήπεδα

 Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για τις Απόκριες και το καρναβάλι

Την απόφαση να μην εισηγηθεί περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό αποφάσισε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Εκτός από την άρση του ορίου των έξι ατόμων στην εστίαση όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε να παραμείνει η απαγόρευση όρθιων στη διασκέδαση, ενώ διατήρησε και το πλαφόν του 10% της χωρητικότητας στα γήπεδα, με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 1.000 άτομα.

Ωστόσο, μια ερώτηση που αφορά αρκετό κόσμο, είναι το τι θα γίνει με το καρναβάλι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, οι επιστήμονες έβαλαν «φρένο» στο καρναβάλι, αφού η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει ακόμα συνωστισμό, όπως αυτόν που δημιουργείται κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τις αποκριές.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον REALFM 107,1, το θέμα του καρναβαλιού δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε πως δεν ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν πως πρέπει να… θυσιαστεί κάτι -και εν προκειμένω οι Απόκριες- για να σωθεί κάτι άλλο, δηλαδή, το Πάσχα.

Γνωστοποίησε, δε, πως οι αποφάσεις τόσο για τις Απόκριες όσο και για τον αριθμό των οπαδών που θα εισέρχονται στα γήπεδα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν εκείνη τη στιγμή στα χέρια τους οι ειδικοί.

Το βέβαιο είναι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παρασκευή, πως ο σχεδιασμός κινείται προς το πιο… χαλαρό.
Η μετάλλαξη Όμικρον

Ακόμη, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής εξήγησε τους λόγους που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τους αριθμούς των διασωλημένων και των νεκρών.

Καθοριστικός φαίνεται πως είναι ο ρόλος της μετάλλαξης Όμικρον καθώς η επέλασή της ήρθε σε μια στιγμή που ακόμη το κύμα της Δέλτα ήταν έντονο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής ο οποίος ρωτήθηκε και για το «καμπανάκι» που χτύπησαν στελέχη του ΠΟΥ σχετικά με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Επίσης ο κ. Παρασκευής ρωτήθηκε γιατί εξακολουθούν να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων προσθέτοντας ωστόσο πως το φάρμακο δεν αντικαθιστά το εμβόλιο.

 

 

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Μειωμένο το ποσοστό θετικότητας στην Κρήτη

Απελευθερώνεται το ανώτατο όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση

Κορωνοϊός: 19.618 νέα κρούσματα και 87 θάνατοι

Στα 1.518 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση