ΕΛΛAΔΑ
Την επιστροφή των αρχαιολογικών τους θησαυρών ζητούν οι Καλύμνιοι
Παραμένουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
SHARE:
Πλούσια σε ιστορία η Καλύμνια γή αποκαλύπτει τους θησαυρούς της, οι οποίοι καταλήγουν στα ελληνικά μουσεία, αλλά και σε αρχαιοκάπηλους. Η παράνομη εκσκαφή και αγοραπωλησία, άγνωστο πως, περνά απαρατήρητη και μόνο τυχαία γεγονότα προδίδουν την εγκληματική δραστηριότητα που ενεργείται από ντόπιους. Έτσι, τώρα οι κάτοικοι της Καλύμνου ζητούν την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών τους στο νησί τους.
Πριν από περίπου εννέα χρόνια κατά την διάρκεια πώλησης αρχαιοτήτων σε αρχαιοκάπηλους συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι και κατασχέθηκαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Επρόκειτο για μαρμάρινα αντικείμενα και ειδώλια πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Μεταξύ αυτών ήταν ανδρική κεφαλή της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και άγαλμα ανδρός της Υστεροελληνικής εποχής, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους προέρχονταν από το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα. Τα ευρήματα μετά την κατάσχεση παρέμειναν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Ο Έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού την επιστροφή στο τοπικό μουσείο των αγαλμάτων που έχουν παραμείνει επί 5ετία στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών για εργασίες συντήρησης και ενδεχόμενης σύνδεσης των τμημάτων τους, όπως και την επιστροφή θησαυρών από την ανασκαφή του 2001, αλλά και αγαλμάτων που ανασύρθηκαν από την θάλασσα.
Το Ιερό, το θέατρο, το Ασκληπιείο και όλοι οι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί θησαυροί της αρχαίας Καλύμνου, 7.500 ετών, βοήθησαν κάποιους να πλουτίσουν και άλλους να προσπαθήσουν. Η υπόθεση των επτά αγροτών της Καλύμνου, το 2001, που ισχυρίστηκαν ότι “έσκαβαν” στο χωράφι του ενός, δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, όπου βρήκαν 37 αγάλματα, τα οποία ακολούθως παρέδωσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, δεν ήταν πειστική, αλλά οι επτά αμείφθηκαν με το τεράστιο ποσό των 100 εκατ. δρχ., για τα εύρετρα. Ενδεχομένως δεν διαθέτουν όλοι οι αρχαιοκάπηλοι τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να μεταφέρουν τους κλεμμένους θησαυρούς στο συγκρότημα αποθηκών της Γενεύης στην Ελβετία, όπου επιφανείς αρχαιοκάπηλοι-συλλέκτες- έμποροι τέχνης, αποθηκεύουν τα προϊόντα της λεηλασίας αρχαιοτήτων. Περίπου 1,5 εκατ. έργα τέχνης, κλεισμένα σε ένα κτήριο χωρίς παράθυρα, ένα μνημείο ανηθικότητας με κρατική σφραγίδα.
Οι Καλύμνιοι επιθυμούν την επιστροφή των αρχαιοτήτων, για να τα τοποθετήσουν δίπλα στην διάσημη Κόρη της Καλύμνου, που ανασύρθηκε από αρχαίο ναυάγιο. Το νησί πιθανώς να αποτελούσε σταθμό στην θαλάσσια διαδρομή μεταξύ του ελλαδικού χώρου και των ακτών της ανατολικής Μεσογείου.
Άλλο ένα αριστούργημα, χάλκινο άγαλμα επίσης του θεού Απόλλωνα, προϊόν παράνομης εκσκαφής βρέθηκε από Παλαιστίνιο στην Γάζα το 2013. Ο ψαράς ισχυρίστηκε ότι το ανέσυρε από την θάλασσα, αλλά οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι δεν έχει μείνει ούτε μια ημέρα στο νερό. Ο Παλαιστίνιος σκεπτόμενος ότι το άγαλμα ήταν χρυσό και θα πλουτίσει έκοψε τρία δάκτυλα για να τα κοστολογήσει χρυσοχόος. Όταν το άγαλμα ανέβηκε για πώληση στο ebay για 500.000 δολ., τότε λέγεται πως έγινε αντιληπτός από την Χαμάς. Πιθανόν η οργάνωση εμφάνισε το άγαλμα προκειμένου να καλυφθεί για την εμπλοκή της σε “σκοτεινό” κύκλωμα, καθώς η απομόνωση της Λωρίδας της Γάζας καθιστούσε αδύνατη την μεταφορά του. Το πως παρουσιάστηκε η εύρεση του αγάλματος θυμίζει ιστορίες από το Masnavi ή επί το ελληνικότερο, παραμύθια της Χαλιμάς. Η τύχη του γυμνού Απόλλωνα παραμένει άγνωστη, ενώ απεκρύβη και το σημείο εύρεσής του, το οποίο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, θα αποτελούσε την κορυφή ενός ιστορικού παγόβουνου.