ΕΛΛAΔΑ
Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Αυτοδιοίκηση σε διαλυτικές καταστάσεις
Οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν, αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών
SHARE:
«Το νομοσχέδιό μας -πρώτον- δίνει πλειοψηφία στα δημοτικά όργανα -στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- στην παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου και -δεύτερον- ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις να συμφωνήσουν και να δημιουργήσουν συμπράξεις, να συνεργαστούν, να συγκλίνουν και να συλλειτουργήσουν, προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος, υπό την ασφαλή προϋπόθεση ότι σε αυτές τις συμπράξεις θα συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπονται στις διατάξεις του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε απομονωμένος από την ελληνική κοινωνία και οι δεσμοί του με τον χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν πάρα πολύ περιορισμένοι, εκδικήθηκε την Αυτοδιοίκηση και την οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις», ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας ότι «ο δήμαρχος που πήρε 50% συν μία ψήφο και ο περιφερειάρχης που πήρε 50% συν μία ψήφο, στον δεύτερο γύρο δεν έχουν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στις βασικές επιτροπές που διοικούν τους δήμους και τις περιφέρειες» και διερωτώμενος «πώς θα λύσουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα θέματα, όπως αυτά που αφορούν τα σκουπίδια, όταν δεν έχουν πλειοψηφία να παίρνουν αποφάσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, φέροντας ως παράδειγμα την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος στον καταμερισμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στον αέρα, δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σύστημα με το οποίο έγινε», καθώς «ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει», αλλά «πρέπει να διοικηθεί ο δήμος».
«Το πρώτο άρθρο της νομοθετικής μας παρέμβασης αφορά τις συνεργασίες, τις συγκλίσεις και τις συμπράξεις δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, τις οποίες ευνοούμε και ενθαρρύνουμε, ακριβώς επειδή με άλλον τρόπο δεν μπορεί να διοικηθεί ο χώρος της αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά θα συνεργάζονται και θα στηρίξουν τη νέα δημοτική Αρχή».
Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των παρεμβάσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι «από εδώ και πέρα θα είναι άλλου χαρακτήρα, θα αφορούν το μέλλον σε ευρύτερη έννοια». «Θέλουμε να απλοποιήσουμε τον κώδικα της Αυτοδιοίκησης, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πλήρως τις αρμοδιότητες, τι έχουν να κάνουν οι δήμοι, τι έχουν να κάνουν οι περιφέρειες και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, γιατί σε όλα αυτά υπάρχει μία θολούρα, υπάρχουν μπλεξίματα, υπάρχουν πράγματα που αλληλοσυμπλέκονται και πρέπει να δώσουμε λύση σε αυτό, για να μπορέσει να δουλέψει αποτελεσματικά και η αυτοδιοίκηση και το κράτος, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες, άρα μία συνολική παρέμβαση θα εκδηλωθεί μέσα στον χειμώνα», γνωστοποίησε.
«Κινητικότητα και νέες προσλήψεις αφότου αποτυπωθούν τα κενά στο Δημόσιο»
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την κάλυψη των κενών στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Έχουμε ζητήσει από όλα τα υπουργεία να μας ενημερώσουν για τα κενά που υπάρχουν στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ούτως ώστε να υπάρξει ένας τετραετής προγραμματισμός για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά. Θα καλυφθούν με δύο μεθόδους: Η μία είναι η κινητικότητα και η άλλη είναι οι νέες προσλήψεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Άρα, η κινητικότητα θα υπάρξει, ούτως ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένες συζητήσεις και εξαγγελίες για αυτό θα κάνουμε αφού έχουμε την εικόνα του πόσες είναι οι θέσεις που θα καλύψουμε μέσω της κινητικότητας».
Ερωτηθείς για τη αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων, που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα, απάντησε: «Πρέπει να έχουμε τη συνολική εικόνα και τον συνολικό προγραμματισμό, για να μπορεί να βγει οριστικό συμπέρασμα για αυτό».
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους διευκρίνισε: «Έχουμε συζητήσει ότι μέσα στην τετραετία θα πρέπει οργανωμένα, προγραμματισμένα να περάσει στους δήμους, αλλά αυτό απαιτεί μία ξεχωριστή μελέτη, γιατί πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο, που να μη δημιουργηθούν προβλήματα».
«Δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια»
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Θα αφορά όσους είναι Έλληνες, όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια και επομένως έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη του ελληνικού εκλογικού Σώματος. Το βασικό χαρακτηριστικό που θέλουμε είναι να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο στον οποίο κατοικούν. Κάνουμε μία πάρα πολύ σοβαρή προετοιμασία, θα μας πάρει λίγο χρόνο, αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και πιστεύω ότι θα θελήσουν όλοι να το υποστηρίξουν, γιατί είναι κρίμα κι είναι αντιδημοκρατικό να μην ψηφίζουν οι Έλληνες σε ολόκληρη τη γη για την πατρίδα μας [...] Θα πρέπει να το αποδεχθούν και τα άλλα κόμματα, γιατί για να γίνει πράξη αυτό χρειάζονται 200 ψήφοι στο Κοινοβούλιο. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν 300 για το δικαίωμα των Ελλήνων να ψηφίζουν σε όλη τη γη. Θα δουλέψουμε για αυτό και πιστεύω ότι θα γίνει πράξη».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το έντονο πρόβλημα με τα σκουπίδια στο Αίγιο, επισήμανε: «Έχω παρέμβει εδώ και δέκα ημέρες, δίνονται δύο-τρεις συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις που πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουν και τα πραγματικά αποτελέσματα. Είναι μία τριτοκοσμική κατάσταση εκεί, δυστυχώς. Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο. Το αίτημά του, που του υποδείξαμε να κάνει στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, δηλαδή να του δώσουν τη δυνατότητα να κάνει μία απευθείας ανάθεση για να μαζευτούν τα σκουπίδια, νομίζω ότι σήμερα-αύριο θα γίνει αποδεκτό από την Αρχή. Ελπίζω στο τέλος της εβδομάδας να έχει αντιμετωπιστεί το πολύ οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει στο Αίγιο».
«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος με αξιοκρατία»
Ενόψει της ψήφισης, σήμερα το απόγευμα, του νομοσχεδίου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης» και απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «άλωσης του κράτους», ο υπυοργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι οι Έλληνες έχουν τόσο κοντή μνήμη κι έχουμε ξεχάσει τι έχει κάνει εκείνος τα προηγούμενα 4-4,5 χρόνια. Οι πάντες θυμούνται τις κομματικές επιλογές, που τελείως αναξιοκρατικά και πελατειακά έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».
«Η δική μας λογική είναι ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος με αξιοκρατία, με αποκομματικοποίηση. Για τον σκοπό αυτό δεν γίνεται καμία αλλαγή στις θέσεις γενικών διευθυντών που υπάρχουν στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και οι οποίοι είχαν κριθεί το τελευταίο διάστημα με διαδικασίες που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επιπροσθέτως καθιερώνουμε τον θεσμό του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε όλα τα υπουργεία, ο οποίος θα επιλέγεται με τελείως αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες ΑΣΕΠ και θα αποτελεί τρόπον τινά τη θεσμική μνήμη του κράτους μας. Αυτό αφορά το σύνολο του δημοσίου τομέα, αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας ενοχλείται από αυτήν, προφανώς γιατί δεν έχει συνηθίσει το γεγονός ότι βρίσκεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.