Στην τελική ευθεία για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (rapid antigen test), για τη μελέτη του κορωνοϊού και την ανάσχεση της πανδημίας COVID-19, βρίσκεται η ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καταγράφοντας μια μεγάλη επιτυχία.
Μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του Yπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη μελέτη της COVID-19, έγινε δυνατό να ολοκληρωθεί η σύνθεση, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός μιας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Στη συνέχεια, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση αναζήτησης εταιρείας η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου, που θα επιτρέψει τον συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.
Η συγκεκριμένη «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχησης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεργάστηκαν έξι ερευνητικά κέντρα και τέσσερα πανεπιστήμια, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Eρευνας και Τεχνολογίας.
Οι φορείς που υλοποιούν την «Εμβληματική Δράση» είναι οι εξής: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Ιατρικής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΕΒΕ Αμαλία Φλέμιγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Σπουδαίο επίτευγμα»
Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της «Εμβληματικής Δράσης», επεσήμανε πως σημειώθηκε «μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και δικαίωση για την «Εμβληματική Δράση’’ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς».