ΕΛΛAΔΑ
Τελικά, ο ιός μεταδίδεται στα σούπερ μάρκετ;
Τι είπαν το απόγευμα Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης
SHARE:
Διευκρινίσεις σχετικά με την αμφιβόλου αξιοπιστίας βρετανική έρευνα για τη διάδοση του κορωνοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία έδωσαν ο ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την απογευματινή ενημέρωση.
Πρόκειται για βρετανική έρευνα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, αφού αναφέρει πως τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες για να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.
Μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ και μέχρι πρότινος τα σχολεία, αποτελούσαν μέρη στα οποία επιτρέπονται οι μετακινήσεις, παρά το καθεστώς lockdown στο οποίο βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η έρευνα προκάλεσε ανησυχία.
Τι λένε Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς
Για το θέμα ρωτήθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εξήγησε πως «αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace στα κινητά βρήκαν ότι το 20% φυσικά είχε πάει σούπερ μάρκετ το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο, το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά».
Παράλληλα πρόσθεσε πως «σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν το νοικοκυριό. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες και τα στοιχεία».
Στην έρευνα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς που ξεκαθάρισε πως «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές».
Τι λέει η έρευνα
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε προ ημερών, τα σούπερ μάρκετ έχουν μετατραπεί σε «υπ’ αριθμόν 1» εστία μετάδοσης του κορωνοϊός. Πρόκειται για έρευνα με έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE) που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 128.808 κρούσματα κορωνοϊός και ο πιο συχνός χώρος που επισκέπτονταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν τα σουπερμάρκετ.
Αναλύοντας τις επαφές και με την ιχνηλάτηση 128.808 Βρετανών που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, η υπηρεσία εντόπισε τα σημεία, στα οποία είναι πιθανό να μεταδίδεται ο ιός.
Mε βάση τα στοιχεία της έρευνας, στα σουπερμάρκετ πήγαινε το 18,3% των ερωτηθέντων, στο Γυμνάσιο το 12,7%, στο Δημοτικό το 10,1%, στο νοσοκομείο το 3,6%, στο ξενοδοχείο το 1,5%, στο πανεπιστήμιο το 1,4%, στο γυμναστήριο το 1,1% και, τέλος, στα εστιατόρια ή τις καφετέριες το 1,0%.
Πρόκειται για στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας εν μέσω του δεύτερου πανδημικού κύματος στη Βρετανία, όπως διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun».
Οι αυστηρότεροι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, να υποστηρίζει στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε πότε θα αρθεί το lockdown.
Την ίδια ώρα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παμπ και των εστιατορίων στη Βρετανία αναμένεται ότι θα κλείσουν την ερχόμενη χρονιά εξαιτίας των περιορισμών στη λειτουργία τους, που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», που επικαλείται σχετική έρευνα του κλάδου.
Μελέτη που εκπόνησαν οι οργανώσεις British Beer and Pub Association, UK Hospitality και British Institute of Innkeeping, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το 72% των επιχειρήσεων εκτιμούν «ότι δεν θα είναι πλέον βιώσιμες το 2021 κι ότι θα βάλουν λουκέτο».
Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις οργανώσεις καταγγέλλουν «τον καταστροφικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν για τον τομέα οι κυβερνητικοί περιορισμοί».
«Χωρίς αλλαγή προσέγγισης και περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος του τομέα μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σ’ έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει χαμένες επιχειρήσεις και χαμένες θέσεις εργασίας, χωρίς να μιλήσουμε για αγαπημένους χώρους που θα κλείσουν για πάντα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
πηγή: in.gr