ΕΛΛAΔΑ
Το target group της κυβέρνησης για το εργασιακό
Αυτό που πάση θυσία επιθυμεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να αναζωπυρώσει συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις
SHARE:
Αποφασισμένο να μην κάνει βήμα πίσω στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά- παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - είναι το Μέγαρο Μαξίμου, με το σχετικό νομοσχέδιο να εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.
Οι ρυθμίσεις- κυρίως αυτές που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το συνδικαλιστικό νόμο- κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση, ενώ βγάζουν τα συνδικάτα στους δρόμους. Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν στις προωθούμενες διατάξεις, καθώς κοιτούν προς ένα κοινό που επιθυμεί μεταρρυθμίσεις και έχει κουραστεί από συνδικαλιστικές συμπεριφορές περασμένων δεκαετιών.
Μάλιστα, προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης υπουργοί αλλά και «γαλάζια» στελέχη, δίνουν στοιχεία για τα χαμηλά - όπως αναφέρουν - ποσοστά συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης. Οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο - με περιορισμό «προνομίων», καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και απαγόρευση χρηματοδότησης των συνδικάτων από κόμματα και εργοδότες- εκτιμάται πως έχουν θετική απήχηση σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι που διασχίζουν το κέντρο για να πάνε στη δουλειά τους αλλά και γενικότερα κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν κουραστεί από μικρές μειοψηφίες που κλείνουν τους δρόμους. Άλλωστε - παρά την έντονη παρουσία στα πρώτα μνημονιακά χρόνια- το συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει πως δεν μπορεί να επιστρέψει στις .. καλές εποχές του 1980 και του 1990. Αυτό που πάση θυσία επιθυμεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να αναζωπυρώσει συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, ενώ «κοιτά» και προς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει φουντώσει η σχετική συζήτηση.
Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη είναι μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, με διαρκείς αναφορές από υπουργούς και βουλευτές σε θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Κεντρικός στόχος είναι να γίνει ένα «γαλάζιο» άνοιγμα στις νεότερες ηλικίες, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αισθητή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ρυθμίσεις για το δικαίωμα της «αποσύνδεσης» των τηλεργαζόμενων, για την άδεια σε νέους πατέρες, αλλά και για τους εργαζόμενους σε delivery και courier εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλουν στην προσέγγιση των 20ρηδων και 30ρηδων.
Παράλληλα, στην Πειραιώς είναι διάχυτη η αντίληψη πως αυτές οι διατάξεις θα «στριμώξουν» πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα. Δεν είναι τυχαίο πως η Νέα Δημοκρατία θέλει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, εκτιμώντας πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να πει «ναι» στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου.
Πάντως η πλέον… πολυσυζητημένη ρύθμιση είναι αυτή που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με ατομικές συμβάσεις (δηλαδή με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και όχι με συλλογική σύμβαση). Η αντιπολίτευση μιλά για κατάργηση του οκταώρου και για κερκόπορτα προς τις ατομικές συμβάσεις, με την κυβέρνηση να απαντά πως οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του 2019- για παράδειγμα οι προερχόμενοι από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό κέντρο - επιθυμούν μεταρρυθμίσεις. Και ακριβώς αυτό το κοινό βλέπει με θετικό μάτι παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος του ωραρίου μέσω ψηφιακής κάρτας. Πάντως από τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η διάταξη για τη διευθέτηση και από την αποτελεσματικότητα των ελέγχων θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η εξέλιξη του «φλερτ» της Νέας Δημοκρατίας με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται άλλωστε για μια ιδιαίτερα μεγάλη «ομάδα» που όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο θα την πολιορκούν τα πολιτικά κόμματα.