ΕΛΛAΔΑ
Τα «ψιλά» γράμματα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Οι ρυθμίσεις που θα δώσουν «ανάσα» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέβαλλαν έως σήμερα τέλος επιτηδεύματος αλλά και ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών είναι οι κερδισμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν με επιδότηση και μετά να μισθώσουν τα κλειστά ακίνητα με τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.
Μια ανακαίνιση κόστους 13.500 ευρώ για κλειστό διαμέρισμα έως 100 τ.μ. εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου επιδότηση 8.100 ευρώ. Παράλληλα, από το 2025 διπλάσια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, από 10% που είναι σήμερα σε 20%, θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ, που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Μικρές διορθώσεις θα γίνουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους, μεταφορά στο τέλος του κριτηρίου για τον μέγιστο μισθό εργαζομένου και αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ.
Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις που φέρνουν ανάσες στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1. Απαλλαγή για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που θα βάλουν ενοικιαστήριο σε κλειστές κατοικίες ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Το μέτρο αφορά κατοικίες έως 120 τ.μ. για τις οποίες θα συναφθούν συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025, οι οποίες τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 (αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025) είχαν δηλωθεί ως κενά ακίνητα (έντυπο Ε2) ή δεν έχουν δηλωθεί ως μισθωμένα ακίνητα, ούτε ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες των εκμισθωτών, ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα, ούτε ως δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2) ή είχαν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που λαμβάνει ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει ετήσιο όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία. Για μηνιαίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ τον χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ και για μηνιαίο μίσθωμα 2.083 ευρώ ή 25.000 ευρώ ετησίως το όφελος διαμορφώνεται σε 6.350 ευρώ. Και αυτό διότι με βάση την κλίμακα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%, με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%. Στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%.
2. Από το 2025 το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αναβαθμίζεται και ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων μπορούν να κάνουν χρήση με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Εφόσον διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
Εφόσον το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
Εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
Εφόσον το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2, που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών.
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται με ποσό μέχρι 13.500 ευρώ για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% των δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
Τα σχετικά τιμολόγια να εξοφλούνται ηλεκτρονικά.
Μετά την ανακαίνιση να προχωρούν οι ιδιοκτήτες σε εκμίσθωση του ακινήτου, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.
3. Αυξάνεται στο 20%, από 10% σήμερα, η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το ακίνητο ή τα ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ, εάν έχει ασφαλίσει την κατοικία του για ολόκληρο το έτος, θα γλιτώσει 80 ευρώ, από 40 ευρώ φέτος. Βασικές προϋποθέσεις είναι:
Οι κατοικίες να είναι ασφαλισμένες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ιδιοκτήτης ακινήτου ασφαλισμένου για λιγότερες από 90 ημέρες δεν δικαιούται έκπτωση.
Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου που δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τ.μ.
Σημειώνεται ότι για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.
4. Παρατείνεται η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025.
5. Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2026 η αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων.
6. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά και όσοι προχώρησαν φέτος σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσής τους να «ξεφουσκώνει» το 2025. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με το όφελος να ξεκινά από τα 325 ευρώ και να φτάνει ακόμα και πάνω από 500 ευρώ σε περίπτωση που οι επιτηδευματίες διατηρούν υποκατάστημα. Το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα ως εξής:
Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.
Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
Για κάθε υποκατάστημα, σε 600 ευρώ ετησίως.
7. Μικρές διορθώσεις υπάρχουν στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κυρία κατοικία τους σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων. Επίσης, προβλέπεται μεταφορά στο τέλος του κριτηρίου για τον μέγιστο μισθό εργαζομένου και αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ.
8. Ωφέλη υπάρχουν και για τους εργοδότες, καθώς απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι χρηματικές παροχές σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επίσης, παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς από επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
9. Καταργείται ο φόρος ασφαλίστρου 15% στα συμβόλαια υγείας για παιδιά.
10. Θεσπίζεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ. Το μηνιαίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους γιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 200 ευρώ.
11. Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας από νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε., καθώς και για το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε.
12. Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας. Με τη νέα ρύθμιση, εκτός από την ισχύουσα τριετή απαλλαγή των κερδών της επιχείρησης από την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, προβλέπεται πλέον και μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας. Ταυτόχρονα ενισχύονται τα φορολογικά κίνητρα για επιχειρηματικούς αγγέλους (angel investors) που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Διευρύνεται από τα 300.000 ευρώ στα 900.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή, έως 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και προστίθεται η δυνατότητα επένδυσης σε ΑΚΕΣ.
Πηγή: Realnews