ΕΛΛAΔΑ

Τα Πιέρια Όρη στην παγκόσμια λίστα των τουριστικών προορισμών

Πρώτο βήμα η τοποθέτηση του προορισμού στον ψηφιακό κόσμο

No profile pic

Τα Πιέρια Όρη με δυνατά σημεία «την ήρεμη ομορφιά» και την ανέγγιχτη φύση, διεκδικούν σημαντική θέση στην παγκόσμια λίστα των ορεινών τουριστικών προορισμών τεσσάρων εποχών, ιδανικών για αθλητικές δραστηριότητες, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς χώρους, αλλά και για πλήρη αποφόρτιση.

Η δυναμική επανάκαμψης της περιοχής ως τουριστικής πρότασης με έμφαση στην αυθεντικότητα και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Κατερίνης, ο οποίος επανασυστήνεται με νέα τουριστική ταυτότητα.

Στον ορεινό Δήμο Κατερίνης, το Ελατοχώρι και το χιονοδρομικό του κέντρο, τη Ρητίνη, την Άνω Μηλιά ξεναγήθηκαν τουριστικοί πράκτορες από τη Βόρεια Ελλάδα - μέλη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης- από την Αθήνα και τη Λάρισα και δημοσιογράφοι στο πλαίσιο προγράμματος φιλοξενίας που διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Τουρισμού.

«Η Πιερία είναι σμίκρυνση της χώρας, ο επισκέπτης από αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα μεταφέρεται σε τοποθεσία που θυμίζει Ελβετία» ανέφερε σε εκδήλωση παρουσίασης του Δήμου Κατερίνης «ως τουριστικού προορισμού όλο τον χρόνο» ο αντιδήμαρχος Δόμησης, Γεώργιος Νταντάμης σημειώνοντας ότι «το Ελατοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από την παραλία Κατερίνης».

«Εδώ ήταν το σπίτι των Μουσών, απέναντι ήταν των Θεών, είναι ένας τόπος που αξίζει να αναδειχθεί» επισήμανε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ανοίξει διάλογος και θα υπάρξει καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Εκτός από την καλοκαιρινή, θέλουμε να αναδείξουμε τη χειμερινή, ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή Πιερία, να επανατοποθετήσουμε την περιοχή στο τουριστικό γίγνεσθαι, στον τουριστικό χάρτη, υπογράμμισε ο στρατηγικός συνεργάτης του Δήμου Κατερίνης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Wise Ram, της εταιρείας για την προώθηση της εξωστρέφειας και της τουριστικής ανάπτυξης προορισμών, πρώην αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Το πρώτο βήμα, όπως εξήγησε, ήταν η τοποθέτηση του προορισμού στον ψηφιακό κόσμο με τον επίσημο λογαριασμό της αντιδημαρχίας Τουρισμού Εxperience Katerini στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καμπάνιες προβολής. Ακολούθησε αποστολή της Ένωσης Ξενοδόχων στη Ρουμανία στο πλαίσιο της «Διπλωματίας Προορισμών» με στόχο τον εμπλουτισμό της παλέτας των επισκεπτών.

Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η διαμόρφωση γαστρονομικής ταυτότητας και η δημιουργία γαστρονομικών διαδρομών είναι στους στόχους της αντιδημαρχίας Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης και στο πλαίσιο των δράσεων υλοποίησής τους, οινοποιοί της περιοχής παρουσίασαν τα κρασιά τους, τα οποία στις 28 Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και οι Θεσσαλονικείς σε εκδήλωση στην πόλη.

Ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Χιονοδρομικού Κέντρου, το οποίο φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, έκανε ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Γκλάρας τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό χιονοδρομικό-ΝΠΙΔ στην Ελλάδα, και «...δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από κανέναν φορέα ενώ γίνονται προσπάθειες να γίνει δημοτική επιχείρηση».

Αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Χιονοδρομικού Ομίλου Κατερίνης και το Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης, μέλη των οποίων συμμετέχουν σε δράσεις προετοιμασίας του Χιονοδρομικού Κέντρου για να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους χειμερινά αθλήματα οι λάτρεις του σκι και του snowboard. «Είμαστε κοντά και μας τιμά ο κόσμος» τόνισε.

Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Πιερίας, τις προσβάσιμες σε όλους παραλίες, τις διαδρομές προσκυνηματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο δημοτικό πάρκο της Κατερίνης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, στο εμβληματικό, διατηρητέο κτίριο- έδρα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού και στα τοπικά προϊόντα, όπως τα κεράσια της Ράχης και τα βραβευμένα τοπικά κρασιά αναφέρθηκε o κ. Βαγγέλης Νικολαίδης από την αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης.

«Η βιοπικοιλότητα και το μικροκλίμα καθιστούν την περιοχή ένα σημαντικό τμήμα του απέραντου βοτανικού κήπου που ξεκινά από τον Όλυμπο, φθάνει στα Πιέρια Όρη και συνεχίζει μέχρι τη Θράκη και είναι ιδανικός προορισμός για επισκέψεις φωτογράφων, μαθητών και φοιτητών που μπορούν να μελετήσουν διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, βλάστηση αλπικής ζώνης και μικτά δάση» τόνισε η Αναστασία Μποστανίτη, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, η οποία περιέγραψε τη συνολική εικόνα του ορεινού Δήμου Κατερίνης, τα σημεία ενδιαφέροντος, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις δράσεις τους στην περιοχή. Στην περιοχή του Ολύμπου και των Πιερίων, όπως υπογράμμισε απαντώνται 740 ενδημικά είδη, μεταξύ άλλων το λίλιουμ το χαλκιδονικό, το λίλιουμ μάρταγκον και το τσάι Ολύμπου, Sideritis scardica, το έχει αξιοποιηθεί και καλλιεργείται.

Στην εκδήλωση - παρουσίαση ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Κοινοτήτων του Δήμου Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας,o πρόεδρος Νικόλαος Γκλάρας και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ελατοχωρίου Αντώνης Λιάββας.

 

Τα Πιέρια Όρη

Τα Πιέρια Όρη, συνέχεια της κορυφογραμμής του Ολύμπου είναι φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Πιερίας. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς είναι το Φλάμπουρο με 2.188 μέτρα υψόμετρο. Καλύπτονται από ένα από τα πιο προσιτά δάση της χώρας, η πρόσβαση στο οποίο είναι δυνατή απ΄ όλες τις πλευρές.

Στο ανατολικό τμήμα υπάρχουν οξιές, βελανιδιές, μαύρα και κόκκινα πεύκα και θάμνοι και φυλλοβόλα στα χαμηλότερα επίπεδα.

Βασικό σημείο αναφοράς διαδρομών στα Πιέρια Όρη είναι τα δύο Ορειβατικά Καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ.

 

Παλαιό και Νέο Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παλιό και το νέο. Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, είτε από τις νεροτριβές που υπήρχαν στην περιοχή ή από τα μάλλινα υφάσματα (σκουτιά), τα οποία επεξεργάζονταν ή εμπορεύονταν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είναι ένα φυσικό μπαλκόνι προς τον Όλυμπο, στα 850 μέτρα υψόμετρο, στον ορεινό όγκο των Πιερίων και κατά την παράδοση ονομάζεται «Κοιλάδα του Παλατιού».

Στο Παλιό Ελατοχώρι που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός, η ορεινή αρχιτεκτονική του παρελθόντος έχει ακολουθηθεί στα θέρετρα, τους ξενώνες και τα καταστήματα εστίασης.

Ιδιαίτερο κομμάτι της περιοχής είναι τα 88 σπιτοκάλυβα. Σε κάθε κτήμα υπάρχει ένα καλυβάκι, παραδοσιακό αγροτικό κτίσμα κυρίως από πέτρα, το οποίο αποτελούσε στο παρελθόν είτε χώρο διαμονής της οικογένειας όταν άρχιζαν οι εργατικές εργασίες ή αποθήκη για τα απαραίτητα εργαλεία. Στο παλιό χωριό ο παλιός νερόμυλος, στον οποίο οι Ελατοχωρίτες άλεθαν καλαμπόκι και σιτάρι για να παράξουν αλεύρι έχει ανακαινιστεί.

Στο Νέο Ελατοχώρι στο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί με ευθύνη του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Ομίλου Ελατοχωρίου αναβιώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των περασμένων χρόνων στην περιοχή με συλλογή αποτελούμενη από προσφορές των κατοίκων, οικογενειακά και ιστορικά κειμήλια, οικιακά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία.

Παλιό και Νέο Ελατοχώρι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τον εντυπωσιακό στολισμό πλατειών κτιρίων, καταλυμμάτων και καταστημάτων αποκτούν εικόνες που θυμίζουν σκηνές από παραμυθένιες ιστορίες.

 

Εκκλησίες και Μονές

Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Ρητίνη φυλάσσεται η παλαιότερη τοιχογραφία στην Πιερία, η οποία δημιουργήθηκε το 1494.

Στο Παλιό Ελατοχώρι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένα κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και βυζαντινές αγιογραφίες, οι οποίες σώζονται ακόμα και σήμερα.

Το εξωκκλήσι της Παναγίας της Αγρότισσας, έξω από το Ελατοχώρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου στα Γενέθλια της Παναγίας, αλλά και ημερομηνία που τελείωναν οι αγροτικές δραστηριότητες, κυρίως του καπνού που ήταν από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής.

Στην είσοδο του χωριού Άνω Μηλιά βρίσκονται τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε τον 18ο αιώνα με κίονες και οικοδομικά υλικά από παλαιοχριστιανικούς ναούς και καταστράφηκε από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής το 1943 όταν κάηκε όλο το χωριό. Έξω από την Άνω Μηλιά υπάρχει το παρεκκλήσι του Ισαπόστολου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πέρασε από την περιοχή. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι η πρώτη που κτίστηκε από τους Έλληνες που κατοίκησαν στην Άνω Μηλιά , ανάμεσά τους και η οικογένεια των κλεφταρματολών Λαζαίων, στα μέσα του 16ου αιώνα. Τον Απρίλιο του 1822 κάηκε όπως και όλο το χωριό σε επιδρομή Οθωμανών και επισκευάστηκε το 1854.

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση "Παπά Χωράφι" σε υψόμετρο 1.400 - 1.800 μέτρων σε ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα τον Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, τον Όλυμπο, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική.

Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Διαθέτει διθέσιο εναέριο αναβατήρα 1287 μ. και υπάρχουν επίσης δύο συρόμενοι αναβατήρες.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί το ανακαινισμένο διώροφο σαλέ με καφέ-μπαρ και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκί και ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών.

Στόχος είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο να προσελκύσει τουρίστες, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι και να γίνει σημείο συνεχούς επισκεψιμότητας τα επόμενα χρόνια. Σε πρώτη φάση η χιονοδρομική εταιρεία το lift και το σαλέ θα λειτουργούν Σάββατο- Κυριακή και όλο το καλοκαίρι.

 

Μονοπάτια, καταρράχτες, κρήνες

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά οριοθετημένα μονοπάτια (Ερατούς, Απόλλωνα, Μουσών) για εξερεύνηση, μέσα από πυκνά δάση, πηγές που σκάβουν εντυπωσιακά φαράγγια και καταρράκτες (Σωτήρη Ρέμα, Κρεμαστός), ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων, δασικοί δρόμοι για ποδηλασία και αναρριχητικό πεδίο.

 

Πολιτιστικές Δράσεις

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται όλο τον χρόνο στον πολιτιστικό τομέα το Τοπικό Συμβούλιο, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος, Σύλλογος Επαγγελματιών, ο Σύλλογος Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης «Η Σκουτέρνα».

Εδώ και 23 χρόνια πραγματοποιείται το Αντάμωμα των απανταχού Ελατοχωριτών και άλλες ετήσιες εκδηλώσεις είναι η Γιορτή του Φθινοπώρου, η Γιορτή των Μανιταριών, η Γιορτή της Ρόκας, η Γιορτή της Μπύρας.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση