ΕΛΛAΔΑ
Αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τις πυρόπληκτες περιοχές
Τα μέτρα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις πυρκαγιές
SHARE:
Το σχέδιο οικονομικής συνδρομής για τους πυρόπληκτους από τις φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια παρουσίασε η κυβέρνηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ και τριετή απαλλαγή (2021-2023) από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.
Το υπουργικό συμβούλιο εξειδίκευσε το πρώτο πλαίσιο μέτρων που περιέλαβε στο διάγγελμά του τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός για τα οικονομικά μέτρα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες των πολιτών, κατά κύριο λόγο στην Εύβοια, αλλά και στη βόρεια Αττική.
Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως έχουν δηλωθεί στο E9.
Η βοήθεια αυτή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
* Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
* Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
* Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου που επλήγη, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για την οικοσκευή.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα, θα γίνεται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών.
Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις
Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Αποζημίωση επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις περιφέρειες, οι οποίες συστήνουν σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση της αξίας τους.
Αποζημίωση σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής και αυτοκίνητα.
Ενεργοποιούνται οι κεντρικές πολιτικές:
Πρώτη αρωγή για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και αυτοκίνητα που επλήγησαν:
* 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
* 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
* 2.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικές.
Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες σε εγκαταστάσεις ή δεν διαθέτουν
* 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων
* 2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων
* 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες
Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ δημιουργείται πλατφόρμα για τη χορήγηση της αρωγής, όπου οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τη βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, προβλέπεται προκαταβολή 20% επί της επιχορήγησης στις επιχειρήσεις, εφόσον οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές.
Με την ολοκλήρωση της εκτιμητέας αξίας, θα επιχορηγηθεί ως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας, βάσει του νόμου για την αποκατάσταση ζημιών και την επαναλειτουργία τους.
* Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης μετά από εξέταση της ζημιάς.
* Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, '22 και '23 σε ακίνητα, κτίσματα, οικόπεδα, ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που δεν τις καθιστούν κατοικήσιμες.
* Επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης από 300 ως 500 ευρώ για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης μόνιμων κατοίκων.
* Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
* Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες.
Τα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος
Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο κ. Σκρέκας. Όπως είπε, οι βασικές προκλήσεις έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και την προσαρμογή των δασικών συστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις άξονες του σχεδίου:
* Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών συστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς
* Ενδυνάμωση της προστασίας των δασών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
* Ενίσχυση της συνείδησης της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το μέτωπο.
«Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, και παρέθεσε επτά σημεία:
* Χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
* Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ισχύει ως σήμερα
* Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις καμένες εκτάσεις
* Απομάκρυνση καμένων δέντρων
* Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών δέντρων
* Έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες εκτάσεις στις οποίες θα εξειδικεύεται η απαγόρευση δραστηριοτήτων
* Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και ΜΚΟ να μπορούν να προχωρούν σε αναδασώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές με δικές τους δαπάνες. Το δασαρχείο θα ορίζει τις περιοχές και τις προδιαγραφές της αναδάσωσης με κατάλληλα δέντρα.
Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων και τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να απεμπολεί τα δικαιώματά του επί των δασικών εκτάσεων.
Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση 6 κέντρων διάσωσης και περίθαλψης άγριας ζωής με το ποσό 200.000 ευρώ.
Τα 9 μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την στήριξη των πυρόπληκτων
Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έχει επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:
Αναστολή Καταβολής Ασφαλιστικών Εισφορών, Δόσεις και Παρατάσεις Καταβολών
Για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών:
* Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
* Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
* Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση ως και Φεβρουάριο 2024.
Ειδικά μέτρα στήριξης για Ανέργους και Επιχειρήσεις:
Για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:
* Καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
* Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.
Επιπροσθέτως για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα ειδικά μέτρα:
* Παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού Εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες σε πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, με αναστολή στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού.
* Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.
* Ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.
* Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.
Σημειώνεται τέλος ότι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρεί στην απονομή σύνταξης –σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας- στην οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες με τον e-ΕΦΚΑ.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και του προϋπολογισμού συνολικά υιοθετήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο εννέα διαφορετικά μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές. Δεν υπερηφανευόμαστε φυσικά για τα μέτρα αυτά. Είναι καθήκον της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες. Ακόμα περισσότερο αυτονόητη είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να σταθεί δίπλα στους εργαζομένους και τους ανέργους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και ιδιαίτερα αυτούς της Βόρειας Εύβοιας. Με το ίδιο πνεύμα κινηθήκαμε για την απονομή σύνταξης στην οικογένεια του αδικοχαμένου εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος είναι πράξεις όπως αυτή».