ΕΛΛAΔΑ
Τα κενά και τα λάθη στην έρευνα για τη φωτιά στην Ύδρα
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον ανακριτή
Σοβαρά λάθη αναδεικνύονται στην έρευνα για την υπόθεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Ύδρα, με τα περισσότερα απ’ αυτά να βαρύνουν, όπως όλα δείχνουν, την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 μ.μ. στον όρμο Μπίστι από βεγγαλικά που εκτόξευσαν –πιθανότατα– οι εκμισθωτές της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1», που βρισκόταν ελλιμενισμένη στο σημείο. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ το θέμα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, όταν η θαλαμηγός κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλιαγμένη, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ανέμεναν στο σημείο, επέτρεψαν στους αλλοδαπούς ενοικιαστές του υπερπολυτελούς σκάφους να αποχωρήσουν, δίχως καν να εξεταστούν ως μάρτυρες.
Οι συλλήψεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή υφισταμένου του αφού πρώτα έλεγξαν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τα καπνογόνα του σκάφους με αρνητικό αποτέλεσμα υπέβαλαν σε ερωτήσεις τους δέκα υπηκόους Καζακστάν προσπαθώντας να διευκρινίσουν εάν αυτοί εμπλέκονται ή όχι με την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Εκείνοι αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και ζήτησαν να αποχωρήσουν προκειμένου να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Το αίτημά τους έγινε δεκτό, με νεότερες πληροφορίες πάντως που είδαν χθες Τρίτη 25 Ιουνίου, το φως της δημοσιότητας (Inside Story) να αναφέρουν ότι οι αλλοδαποί επέστρεψαν στην πατρίδα τους όχι με τακτικό δρομολόγιο αλλά με ιδιωτικό αεροσκάφος.
Αντ’ αυτών συνελήφθησαν οι 13 Έλληνες μέλη πληρώματος, ανάμεσά τους ο μάγειρας, ο καμαρότος που εκτιμάται σφόδρα ότι δεν είχαν ανάμειξη με όσα εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής. Όλοι τους αντιμετωπίζουν δίωξη για κακούργημα και πρόκειται να απολογηθούν σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου, στον ανακριτή. Στις προανακριτικές απολογίες που έδωσαν ενώπιον των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής υποστήριξαν ότι όλοι τους βρίσκονταν πάνω στο σκάφος τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, ότι δεν είδαν τα πυροτεχνήματα κ.ο.κ.
Μαρτυρίες
Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς τους πάντως διαψεύδονται από τα υπόλοιπα δεδομένα της προανάκρισης. Οπως για παράδειγμα το περιεχόμενο των καταθέσεων που έδωσαν δύο μέλη πληρώματος σκάφους που βρισκόταν ελλιμενισμένο σε διπλανό όρμο και πρώτοι έσπευσαν στο σημείο της πυρκαγιάς προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Κατέθεσαν μεταξύ άλλων ότι ενώ η πυρκαγιά μαινόταν είδαν το βοηθητικό σκάφος της θαλαμηγού να πηγαινοέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από και προς την ακτή μεταφέροντας πίσω στο σκάφος άτομα με τσάντες παραλίας. «Εκείνη τη χρονική στιγμή ένα φουσκωτό σκάφος βρισκόταν στο σημείο και κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα από την ακτή προς τη θαλαμηγό», περιγράφει ο ένας απ’ αυτούς. «Το μικρό φουσκωτό που είχα δει πριν να πηγαινοέρχεται στην παραλία και τη θαλαμηγό τώρα είχε δέσει πάνω στη θαλαμηγό στην πρύμνη και κάποιοι ξεφόρτωναν αποσκευές, σαν τσάντες θαλάσσης».
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ανέμεναν στη Βουλιαγμένη όπου κατέπλευσε η θαλαμηγός επέτρεψαν στους αλλοδαπούς ενοικιαστές του σκάφους να αποχωρήσουν, δίχως καν να εξεταστούν ως μάρτυρες.
Κατέθεσαν ακόμη ότι διέκριναν την ύπαρξη στην πρύμνη της θαλαμηγού ενός πυροσβεστήρα με τον οποίο πιθανόν είχαν προσπαθήσει να σβήσουν ή να περιορίσουν τη φωτιά, καθώς και ότι το «Περσεφόνη» είχε δέσει περίπου 350 μέτρα από την ακτή. Ωστόσο, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής Marine Traffic τοποθετούν το πολυτελές σκάφος πιο κοντά στην ακτή και αντίθετα με τους κανονισμούς που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Με βάση τις παραπάνω περιγραφές τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα πυροτεχνήματα έριξαν οι 10 επισκέπτες από το Καζακστάν, οι οποίοι βρίσκονταν στην ακτή και δεν πυροδοτήθηκαν από τη θαλαμηγό. Απαντώντας στην κριτική, τα στελέχη του Λιμενικού λένε ότι δεν είχαν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού και ότι παρείχαν μόνο συνδρομή στην έρευνα της Πυροσβεστικής. Από την Πυροσβεστική ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στην εισαγγελέα, μολονότι στο σημείο όπου κατέπλευσε η θαλαμηγός, το μεσημέρι του Σαββάτου βρισκόταν καθ’ ύλην αρμόδιος αξιωματικός του Σώματος, έχοντας την ευθύνη της προανάκρισης.
Χθες, την ανάγκη να διευκρινίσει ότι δεν ενεπλάκη στην υπόθεση αισθάνθηκε και η Ελληνική Αστυνομία, που με ανακοίνωσή της αποσαφήνισε ότι δεν της ζητήθηκε να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στους επιβάτες της θαλαμηγού.
Ένα πάντως μείζον ζήτημα που αναδεικνύει η συγκεκριμένη υπόθεση είναι και η παντελώς, όπως αποδεικνύεται, ανεξέλεγκτη χρήση βεγγαλικών όχι μόνο φυσικά σε θαλαμηγούς αλλά και στην ξηρά.
Ισχυροί επιχειρηματίες
Αρμόδιοι αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα επιβατών του σκάφους επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι στους δέκα εκμισθωτές της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1» συγκαταλέγονται ισχυροί επιχειρηματίες από το Καζακστάν (και μέλη των οικογενειών τους) του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος το 2022 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Καζακστάν μαζί με την οικογένειά του. Οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν και είχαν εμπλακεί σε αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (Organize Crime and Corruption Project – OCCRP). Για τον έναν, δε, από τους επιβάτες της θαλαμηγού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. δολάρια.