ΕΛΛAΔΑ
Τ. Θεοδωρικάκος: Οι αξίες της ελευθερίας, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και του πατριωτισμού ενώνουν τους Έλληνες
Ο υπουργός επισκέφθηκε για αυτό το σκοπό σήμερα την Αρεόπολη Μάνης, όπου βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο για την απόφαση που είχε λάβει, με προεδρικό διάταγμα, το οποίο είχε υπογράψει ως υπουργός Εσωτερικών, να κηρυχθεί η 17η Μαρτίου επίσημη αργία στη Μάνη.
SHARE:
Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του '21, διακόσια ένα χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό του γένους που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 1821 στη Μάνη.
Ο υπουργός επισκέφθηκε για αυτό το σκοπό σήμερα την Αρεόπολη Μάνης, όπου βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο για την απόφαση που είχε λάβει, με προεδρικό διάταγμα, το οποίο είχε υπογράψει ως υπουργός Εσωτερικών, να κηρυχθεί η 17η Μαρτίου επίσημη αργία στη Μάνη.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ήρωα του '21 Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και παρακολούθησε παρέλαση στην πλατεία Αθανάτων της Αρεόπολης, εκεί όπου βρίσκεται η πέτρα που στηρίχθηκε το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι είναι ξεχωριστή τιμή, να εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην εκδήλωση και να απευθύνεται στους παρευρισκόμενους, με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που αγάπησε, λάτρεψε και του αρέσει να εργάζεται πολύ για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παππούς του και ο πατέρας του. «Είναι μεγάλη τιμή να μπορείς να λέγεσαι Μανιάτης», είπε ο υπουργός και τόνισε:
«Εδώ σε αυτά τα άγια χώματα που πατάμε, ξεκίνησε η επανάσταση και ποτίστηκε το δέντρο της ελληνικής ελευθερίας. Στο ναό των Ταξιαρχών, σε αυτή την πόλη στην ιστορική πλέον Αρεόπολη, εδώ υψώθηκε η πρώτη επαναστατική σημαία, με ένα γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και από κάτω «ταν ή επί τας». Ήταν η κοινή θέληση των Μανιατών και των Μανιατισσών. Ήταν η κοινή θέληση των Ελλήνων. Εδώ αποφασίστηκε η ίδρυση της επαναστατικής επιτροπής για τον συντονισμό του Αγώνα, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η οποία ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πολιτικός θεσμός των Ελλήνων. Εδώ γράφτηκε η πρώτη προκήρυξη προς τους Χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης γιατί από τότε είχαμε διαλέξει το που είμαστε, για την απόφαση του έθνους μας να αποτινάξει το ζυγό της δουλείας και να πορευτεί προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία. 201 χρόνια μετά, η ιδιαίτερη πατρίδα μας έχει την υπερηφάνεια του μπροστάρη, του μαχητή, του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής της χώρας. Έτσι ήταν, έτσι είναι αυτή είναι η ιστορική αλήθεια».
Αναφερόμενος στην σημερινή Ελλάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε:
«Η πατρίδα μας σήμερα έχει κατακτήσει οριστικά την ελευθερία της μέσα από αγώνες και αίμα. Η Ελλάδα πέρασε από χίλια κύματα. Περάσαμε πολύ δύσκολες περιόδους και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τιμάμε το δοξασμένο παρελθόν, να κρατάμε τις παρακαταθήκες των εθνικών αγώνων και να τις χρησιμοποιούμε όπως πρέπει για να δημιουργήσουμε το μέλλον με σχέδιο και με πίστη στις δυνάμεις μας και με πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Τέσσερις αξίες που ό,τι και αν αλλάξει σε αυτό τον κόσμο, οφείλουν να μας καθοδηγούν όλους για πάντα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, στην αβεβαιότητα από την υγειονομική κρίση, αλλά και στον πόλεμο «που δυστυχώς έχει επανέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσα από μία παράνομη, παράλογη, επικίνδυνη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και τόνισε:
«Εμείς οι Έλληνες όσες φορές διχαστήκαμε, μας περίμεναν καταστροφές και τραγωδίες. Η ενότητα είναι η δύναμή μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που θα βρούμε μπροστά μας. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι...Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να έχουμε σταθερές και ισχυρές προοπτικές για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα που πρέπει από την Ιστορία μας. Ως έθνος οφείλουμε και σήμερα να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής. Γι’ αυτό ενισχύουμε τις Ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας και ενισχύουμε τις αξιόπιστες σχέσεις στο πλαίσιο των συμμαχιών σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη που μετέχει η Ελλάδα ως ισχυρή χώρα με αξιόπιστη πολιτική».
Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε:
«Όλοι θέλουμε να πετύχουμε μια σταθερή ειρήνη στην περιοχή μας η οποία είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να έχουμε - και έχουμε - εθνική στρατηγική. Σταθερό χέρι στο πηδάλιο της χώρας, σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα του καραβιού της Πατρίδας και ενότητα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουμε και τις έχουμε. Ζήτω η ενότητα των Ελλήνων, Ζήτω η Μάνη, Ζήτω η Πατρίδα μας».