ΕΛΛAΔΑ
Συντριπτική υπέροχη Ανδρουλακη στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την κρίση στο ΠΑΣΟΚ
Τι έδειξε η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές
Την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές παρουσίασε η GPO στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Η μέτρηση δεν κρύβει εκπλήξεις ως προς τις δυνάμεις των κομμάτων, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά γενικώς, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ειδικώς. Για πρώτη φορά μετα τις εκλογές η έρευνα που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο διευθυντής ερευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης, καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Όπως είναι ευνόητο, 11 μέρες μετά τις ευρωκάλπες, τα ποσοστά των κομμάτων παραμένoυν στα ίδια επίπεδα πάνω κάτω. Σύμφωνα με την μέτρηση, τα ποσοστά των κομμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 29,1% (ανεβασμένη κατά τι από το 28,31% στις ευρωεκλογές). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πέφτει άνω της μίας μονάδας, από 14,9% στο 13,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ στα ίδια επίπεδα σχεδόν, καθώς από 12,7% κινείται στο 12,4%.
Πρόθεση ψήφου
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.
Το 58,3% αντιμετωπίζει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έναντι 33,8% που τον είδαν θετικά.
Τέλος, οι μισοί (50,3%) δηλώνουν ότι απείχαν από τις ευρωεκλογές για πρακτικούς λόγους (υγεια, εργασία, απόσταση), το 26,3% ήθελε να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας και το 19,7% δεν τον εξέφρασε κανένα κόμμα.
Ποιος μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά
Στη συνέχεια η δημοσκόπηση εξετάζει τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά.
Στις απαντήσεις όλων των ψηφοφόρων, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά με ποσοστό 19%. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 10,6%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χ. Δούκας με 9,3%, ο Π. Γερουλάνος με 6,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 4,7%, ο Π. Χρηστίδης με 4,1%. «Κανείς από αυτούς» απαντά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 28%.
Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται συντριπτικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα, με ποσοστό 45,6% έναντι του Στ. Κασσελάκη ενώ ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 9,8% και πιο πίσω ο Ν. Ανδρουλάκης με 6,2%.
Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης (32,2%), ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας (!) με 13,4%, έπεται ο "Π. Γερουλάνους με 12,8%, πολύ κοντά ο Χάρης Δούκας με 12,4%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (8,7%), ο Π. Χρηστίδης (4,7%) και τελευταίος ο Στ. Κασσελάκης με 2,1%.
Πρέπει να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;
Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (70,9%) απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» έναντι 28,4% που απαντά αρνητικά.
Το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι ελαφρώς πλειοψηφικό, αλλά αισθητά χαμηλότερο. Το 52,3% απαντά ναι και μάλλον ναι, έναντι 44,1% που απαντά όχι και μάλλον όχι.
Άμεσα εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Στην δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (ποσοστό 66,4%) πιστεύει ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία εκλογής προέδρου, έναντι μόλις 24,1% που πιστεύει το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι η κοινή γνώμη συμμερίζεται την άποψη που εκφράσουν οι «επισπεύδοντες» του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από τον Ν. Ανδρουλάκη να στήσει κάλπες εντός του 2024.
Ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Όταν το ερώτημα εξειδικεύεται για το ποιο πρόσωπο είναι κατάλληλο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Αδρουλάκης προηγείται με 20,7%, και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5%. Τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος (13,3%) και Μ. Χριστοδουλάκης (8,8%), Π. Χρηστίδης (5,6%). Κανένας από αυτούς, απαντά το 21%.
Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται με double score (34,5%) με δεύτερο τον Π. Γερουλάνο (17,7%) και Χάρη Δούκα (17,2%)., έπονται Μ. Χριστοδουλάκης (13,6%) και Π. Χρηστίδης 2,5%. Σημειώνεται ότι ουδείς έχει καταθέσει δημοσίως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.