ΕΛΛAΔΑ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ναι» στην ενίσχυση της Συμμαχίας και «όχι» στην ένταση λέει η Αθήνα

Ιδιαίτερης σημασίας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ είναι και οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζονται «ιστορικές» και θα είναι στο βασικό μενού των ηγετών

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ναι» στην ενίσχυση της Συμμαχίας και «όχι» στην ένταση λέει η Αθήνα

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, στη σκιά των τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει και τυπικά τελεία στην μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη, με τη συζήτηση για την ανάγκη ανασχεδιασμού της αρχιτεκτονικής ασφάλειας Γηραιάς Ηπείρου να μπαίνει επιτακτικά στο τραπέζι.

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το κυρίως μενού αναμένεται να είναι – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – οι στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην ανατολική Ευρώπη.

Στην ατζέντα των ηγετών του ΝΑΤΟ θα τεθούν και πέραν του πολέμου στην Ουκρανία οι προκλήσεις που απορρέουν από αυτόν, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι ηγέτες των 30 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να εγκρίνουν τη νεότερη έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) της Συμμαχίας, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας οδικός χάρτης για τους στόχους της.

Ακόμα όπως έχει δηλώσει ήδη από τη Δευτέρα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα συζητηθεί και η μεγάλη αύξηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force – NRF), η οποία σχεδιάζεται να ανέλθει σε300.000 από 40.000 ένστολους που αριθμεί σήμερα.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι το καθοριστικό στοιχείο στην ατζέντα μελετάται παράλληλα η ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων στην ανατολική Ευρώπη, με την εγκατάσταση βαρύ εξοπλισμού, αποθήκευσης πολεμοφοδίων και αυξημένων δυνατοτήτων αεράμυνας.

Η Συμμαχία έχει, άλλωστε, ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων battlegroups στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνέχεια των τεσσάρων που ήδη υπηρετούν στις τρεις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Οι υποψηφιότητες Φινλανδίας και Σουηδίας

Ιδιαίτερης σημασίας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ είναι και οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζονται «ιστορικές» και θα είναι στο βασικό μενού των ηγετών, στη σκιά και του τουρκικού βέτο.

Για την Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η στήριξη στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι δεδομένη εκτιμάται ότι αυτή θα ενισχύσει τη Συμμαχία. Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Η Ελλάδα παραμένει υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της Ε.Ε. με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με την Αθήνα να διακρίνει σαφώς τη θέση της από αυτή της Άγκυρας. Είναι σαφές άλλωστε ότι η ελληνική πλευρά θέλει να είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα είναι παράγοντας σταθερότητας που επενδύει στην ενότητα του ΝΑΤΟ και όχι παράγοντας υπονόμευσης της όπως η Τουρκία που επενδύει σε ρήγματα προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Τον Πρωθυπουργό στη Μαδρίτη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Πηγή:In.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση