ΕΛΛAΔΑ

Σύνοδος Κορυφής: Η μέση λύση για τις κυρώσεις και το ορόσημο της 12ης Οκτωβρίου

Σε μέση λύση οδεύουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις Βρυξέλλες όπου αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των 27.

No profile pic

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν στο δείπνο που θα έχουν οι ηγέτες των 27, όπως όμως γίνεται αντιληπτό όλες τις προηγούμενες μέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει η Λευκωσία, η οποία μπλόκαρε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ζητώντας η ΕΕ να μην υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που μίλησε το βράδυ της Τετάρτης σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο – η οποία ξεκινά χωρίς προσχέδιο συμπερασμάτων όπως συνηθίζεται – οι 27 ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την βούληση Ελλάδας και Τουρκίας για έναρξη των διερευνητικών επαφών ενώ θα υπογραμμίσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες εντός κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, θα καλέσουν την Αγκυρα να τερματίσει άμεσα τις έκνομες ενέργειες και θα δηλώσουν ότι αναμένουν την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Σύνοδος Κορυφής: Στο Κυπριακό το κλειδί των εξελίξεων

Εδώ φαίνεται να είναι και το κλειδί που αναμένεται να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα δηλώσουν την ετοιμότητά του να υλοποιήσουν τον κατάλογο κυρώσεων που έχει συμφωνηθεί για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αν η Τουρκία δεν αποσύρει το συντομότερο τα δύο πλοία. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις πρόσθετες καταχωρήσεις στη λίστα κυρώσεων (αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης στο σημερινό δείπνο), τις οποίες ζητά η Λευκωσία, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν μήνυμα στην Αγκυρα ότι σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τόσο το Yavuz όσο και το Barbarow, οι κυρώσεις θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 12 Οκτωβρίου.


Αναμένουν κίνηση αποκλιμάκωσης από Τουρκία

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα λήγει η NAVTEX της Τουρκίας για το Yavuz, ενώ την προηγούμενη διεξάγεται στα κατεχόμενα της Κύπρου ο πρώτος γύρος των εκλογών, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αν, δηλαδή, η Τουρκία αποσύρει στις 12 το Yavuz και δεν ανανεώσει την NAVTEX για το Barbaros που επίσης λήγει εκείνες τις μέρες, οι ευρωπαίοι θα εκλάβουν την κίνηση ως βούληση αποκλιμάκωσης. Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Το παρασκήνιο, πάντως, συνεχίζεται με τον Σαρλ Μισέλ να έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν παρουσιάσει εντός της ημέρας το προσχέδιο των αποφάσεων. Ελλάδα και Κύπρος, αν και με διαφορετική ένταση προσέρχονται στις Βρυξέλλες με διάθεση εξεύρεσης λύσεων. Άλλωστε, η πρόσφατη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» ελήφθη ως μήνυμα διαλλακτικότητας.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση