ΕΛΛAΔΑ

Συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: "Όχι σε γενικό lockdown"

Τι λένε για τη λειτουργία των σχολείων και τις μετακινήσεις

No profile pic

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αυξητική τάση που παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η πανδημία κορωνοϊού στη χώρα μας.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρίσκεται πλέον το κλείσιμο των σχολείων, του click in shop στις «κόκκινες» περιοχές αλλά και μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το καθολικό lockdown κρίνεται –έως ώρας- μη ρεαλιστική λύση λόγω των τεράστιων επιπτώσεων στην οικονομία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής στο iefimerida.gr, σχολιάζοντας τις πρωινές δηλώσεις του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, για ολικό, καθολικό lockdown, «είναι σαν να έχεις ένα τραπέζι και πάνω σ’ αυτό έναν ψύλλο που δεν τον βλέπεις. Τι κάνεις; Ή τον ψάχνεις με λεπτομέρεια και τον βρίσκεις ή παίρνεις ένα σφυρί και χτυπάς το τραπέζι συνέχεια. Κάποια στιγμή θα τον πιάσεις αλλά θα έχεις καταστρέψει το τραπέζι».
«Χειρουργικές» κινήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας και όχι γενικό lockdown

Άλλο μέλος σχολίασε ότι τη στιγμή υπάρχει έντονη περίσκεψη απ’ όλα τα μέλη της επιτροπής που προσπαθούν να ζυγίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία. «Δεν πρέπει να μπούμε σε lockdown. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Η χώρα είναι έτοιμη να μπει σε μνημόνιο, είναι έτοιμη να δανειστεί με επαχθείς όρους. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και τη μιζέρια. Πρέπει να προχωρήσουμε σε «χειρουργικές» κινήσεις, ώστε να ανατραπεί η δυσμενής κατάσταση που διαμορφώνεται. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος μας. Αν η λύση είναι πάντα το lockdown τότε θα μπορούσε να το κάνει ο πρωθυπουργός, δε θα χρειαζόταν να συνεδριάσουμε», ανέφερε.

Δεν αποκλείεται το κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών και η επιβολή καθολικού lockdown στην Πάτρα

Σύμφωνα με κάποια από τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, την επιδημία στη χώρα μας «οδηγούν» τα σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά, και το λιανεμπόριο. «Στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα εστιάζεται ο προβληματισμός μας. Τα σχολεία παίζουν το ρόλο του πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων και δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι δεν τολμάνε να το πουν. Στην περίπτωση της Πάτρας, την επιδημία οδηγεί ο Εθνικός άξονας Αθηνών- Πατρών. Άνοιξε το λιανεμπόριο, πήγαν οι Πατρινοί στην Αθήνα και κόλλησαν. Γι’ αυτό η Πάτρα πρέπει να κλείσει», σημείωσε ακόμη ένα μέλος.

Επί τάπητος ο «χάρτης» των κρουσμάτων στα σχολεία

Σε ότι αφορά στα σχολεία, στη σημερινή συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν στη διάθεσή τους για πρώτη φορά ανάλυση των κρουσμάτων στα σχολεία της χώρας. Όπως ανέφερε γνωστός λοιμωξιολόγος: «Θα εξετάσουμε την κατάσταση, μελετώντας τα στοιχεία, και δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων. Η ανησυχία μας έγκειται στο αν η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά οφείλεται στη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα που είναι πιο μεταδοτική από την κοινή. Αν αυτό ισχύει πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Συνολικά οι οδηγίες, η χρήση των μασκών κ.α.».

Διακοπή του click in shop στις «κόκκινες» περιοχές- Αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις

Ακόμα ένα μέτρο που θα συζητηθεί είναι η διακοπή του click in shop στις «κόκκινες» περιοχές σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας. «Η Αττική πρέπει να μπει αποκλειστικά σε καθεστώς click away. Να υπάρξει όσο γίνεται μικρότερη κινητικότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει lockdown. Στην ουσία είμαστε ελεύθεροι. Πρέπει να περιοριστούν οι επαφές και οι μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα περιοριστικά μέτρα», επεσήμανε πηγή που έχει καλή γνώση των επιδημιολογικών δεδομένων, τονίζοντας ότι ο έλεγχος της έκτασης των μεταλλάξεων στη χώρα απαιτεί μια ειδική μέθοδο, ελέγχου ολοκλήρου του γονιδιώματος και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εργαστήριο στη χώρα που να την υλοποιεί.
 

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τις 18:00

Οπως μετέδωσε νωρίτερα το iefimerida.gr, υπάρχουν πολύ σοβαρές σκέψεις ώστε να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως είναι εφικτό να εφαρμοστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού τα σχολεία είναι κλειστά, άρα δεν θα υπάρχει κινητικότητα ούτε παιδιών, ούτε γονέων. Παράλληλα η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται το Σαββατοκύριακο, άρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μειωθεί περαιτέρω η κινητικότητα.

Μάλιστα, το προσεχές Σαββατοκύριακο θα έχει καλοκαιρία και θεωρείται βέβαιο πως οι περισσότεροι πολίτες θα θελήσουν να μετακινηθούν για βόλτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό σε αρκετές περιοχές.

Προφανώς, αν αποφασιστεί το συγκεκριμένο μέτρο, και τα καταστήματα θα κλείσουν το Σάββατο στις 17:00, ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις, ενώ παραμένει στο τραπέζι η σκέψη να επιστρέψει το λιανεμπόριο αποκλειστικά στη μέθοδο λειτουργίας click away.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δικαίωμα μετακίνησης, πάντα με υποχρεωτική αποστολή SMS προς το 13033 και κωδικό 1, έχουν πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε γιατρό ή με βεβαίωση εργασίας για όσους πρέπει να μεταβούν στη δουλειά τους. Ο κωδικός 6 θα ισχύει για κοντινή βόλτα κατοικιδίου.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Αττική. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως να προκαλούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πλέον, αν και δεν φαίνεται να προκρίνεται, εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο για το Σαββατοκύριακο και εντός των ορίων της Αττικής.
 

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση