Συνεδριάζει η Επιτροπή για τα σχολεία: Οι εισηγήσεις, τα νέα μέτρα και οι φόβοι των επιστημόνων

Ποια είναι τα τρία μέτρα που εξετάζονται για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το μεγάλο ερώτημα αυτή την χρονική στιγμή είναι τι θα γίνει με τα σχολεία.

 

Υπό την πίεση αυτή, των υψηλών κρουσμάτων και κατ’ επέκταση του δραματικά αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εισηγηθούν για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων.

 

Να σημειωθεί ότι, πολλές είναι οι φωνές που ζητούν παράταση μιας εβδομάδας και άνοιγμα σχολείων στις 17 Ιανουαρίου.

 

Ωστόσο έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι τρία νέα μέτρα σε ό,τι αφορά στα σχολεία.

 

Τις εισηγήσεις τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται να καθορίσουν το αργότερο εντός 24ώρου οι ειδικοί, με σύσκεψη αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΝΤ1.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς».

 

Ωστόσο, η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θα είναι ο καταλύτης για τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πληθαίνουν οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν.

 

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.

 

Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τεστ, αν αυτό είναι εφικτό.

 

 

Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ο στόχος της κυβέρνησης παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

 

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

 

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

 

«Δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κλειστά τα σχολεία»

 

Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα στο  ΣΚΑΪ , επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια.

 

Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

 

Με πληροφορίες από in.gr.

Δείτε επίσης:

Κανονικά λειτουργούν από σήμερα οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
 

Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ