ΕΛΛAΔΑ
Σύμπλευση με τη Λιθουανία στο μεταναστευτικό
Τις τελευταίες εβδομάδες η Λιθουανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεχνητό κύμα παράτυπης μετανάστευσης
SHARE:
Τις κοινές αντιλήψεις Αθήνας και Βίλνιους για το ζήτημα της εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων ως μέσου πολιτικής πίεσης ανέλυσαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομόλογός του, Ινγκρίντα Σιμονίτε, η οποία πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Τις τελευταίες εβδομάδες η Λιθουανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεχνητό κύμα παράτυπης μετανάστευσης που κατευθύνεται από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας.
«Η εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, η εκμετάλλευση της κατάστασης μέσω fake news, η εκμετάλλευση της επιθυμίας τους να μεταναστεύσουν και η ενθάρρυνση να ξεκινήσουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια αποτελούν –κατά την άποψή μου– σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τη Λιθουανή ομόλογό του. Οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι πολλαπλές πτυχές του προσφυγικού και, μεταξύ άλλων, η διαδικασία χορήγησης ασύλου και η ταχεία επιστροφή όλων όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία στις χώρες καταγωγής ή στις χώρες διέλευσης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Λιθουανίας από την έναρξη του πρόσφατου μεταναστευτικού ζητήματος που αντιμετωπίζει, όπως και η Λιθουανία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις δικές μας προκλήσεις, τον προηγούμενο Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αν και οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για θέματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η ψηφιακή διακυβέρνηση, το μεταναστευτικό ήταν το βασικό «μενού». Αλλωστε η Λιθουανία έχει να αντλήσει διδάγματα από την Ελλάδα, αλλά και τεχνική βοήθεια. Η κ. Σιμονίτε επισήμανε ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία δεν είναι πολύ μεγάλος, «αλλά αυτό που προκαλεί φόβο είναι η τάση, καθότι ο κύριος όγκος των εισροών παρατηρήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και βλέπουμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διαδικασίες εν λειτουργία οι οποίες αποσκοπούν στο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αυτή τη ροή, αρχής γενομένης από την απόφαση του Λουκασένκο να αποσυρθεί από συμφωνίες για επανεισδοχές, πηγαίνοντας στη συνέχεια στη χαλάρωση των προϋποθέσεων για χορήγηση ταξιδιωτικής θεώρησης σε πολίτες πολλών χωρών και στον “εμβολιαστικό τουρισμό”».