ΕΛΛAΔΑ
Στις 15:30 η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ο στόχος των συνομιλιών
Τα "αγκάθια" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για τις 3:30 το μεσημέρι έχει οριστεί η έναρξη των συνομιλιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν με βάση το γνωστό σχήμα 3 + 3 που συνηθίσαμε να βλέπουμε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς επίσης και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
“Κλειδί” η διατήρηση της νηνεμίας, αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, στόχος των διευρυμένων συνομιλιών είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, να υπάρξει επισκόπηση της προόδου που έχει υλοποιηθεί, καθώς και να τεθούν επί τάπητος η πρόοδος στους τομείς της συνεργασίας, όπου αυτά έχουν συμφωνηθεί.
Θα τεθούν επίσης επί τάπητος οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και εκείνες στη Μέση Ανατολή. Θα συζητήσουν επίσης για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και των μέτρων οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναμένεται να οριστεί και το επόμενο ραντεβού κορυφής. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει χώρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες θα δώσουν το παρών και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.
Υπάρχουν όμως και “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο χωρών και ένα από αυτά είναι η τελευταία απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας. Επίσης έχουν προηγηθεί και έτερες παραφωνίες, όπως οι εμπρηστικές δηλώσεις των γειτόνων μας όσων αφορά στην πρόθεση της Αθήνας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο. Η Αθήνα πάντως είναι σαφής. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, προτάσσοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία εθνικών πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει κανείς είναι στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Θετικά βήματα που έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και στην εφαρμογή της χορήγησης της βίζας εξπρές προς τους Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
“Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα“, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα, λίγες ώρες πριν το τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Φωτογραφία αρχείου via EUROKINISSI