ΕΛΛAΔΑ
Στήριξη στον αγωγό East Med από ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας
Οι δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέσω της Ελλάδας συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας έξι κρατών
SHARE:
Οι δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέσω της Ελλάδας και η στήριξη στον αγωγό East Med συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας έξι κρατών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Στην τηλεδιάσκεψη (συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας) αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας ειδικών που θα αξιολογήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες των δυνητικών εξαγωγών φυσικού αερίου. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού EastMed λειτουργώντας συμπληρωματικά στην ιταλική αγορά.
Επιπλέον ύστερα από πρόταση του κ. Σκρέκα, οι υπουργοί αποφάσισαν να απευθύνουν κοινή επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, στην οποία θα υπογραμμίζουν τη σημασία του αγωγού East Med για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της ενεργειακής τους μετάβασης.
Στην Κοινή Δήλωση μετά από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί εκφράζουν την στήριξή τους για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Επίσης υπογραμμίζουν τη σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου το οποίο θα διευκολύνει την μακροπρόθεσμη ενεργειακή μετάβαση προς μία δραστική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τονίζουν ότι η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της διαφοροποίησης των εναλλακτικών πηγών προμήθειας και των οδεύσεων.
Φωτογραφία αρχείου: pixabay