ΕΛΛAΔΑ
Στη ... Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το Αστεροσκοπείο Αθηνών!
Ανακοίνωση του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΕΛΚΕΘΕ για την άστοχη υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΕΛΚΕΘΕ εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκόψει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), το θεσμικό φορέα για την έρευνα στην Ελλάδα, και να το μεταφέρει υπό τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Αυτή η αδιανόητη ενέργεια επιχειρείται μέσω του υπό διαβούλευση άρθρου 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών». Ένα άρθρο για το οποία δεν έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των εμπλεκόμενων με την έρευνα φορέων καταδεικνύοντας ταυτόχρονα πόση αποκομμένη από το χώρο της έρευνας είναι η πολιτική ηγεσία.
Παρόλο που το ΕΑΑ μπορεί, και συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, μια τέτοια υπαγωγή το μόνο που θα επιφέρει είναι να συρρικνώσει ασφυκτικά τη λειτουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου τέτοιας εμβέλειας κάτω από το στενό πλαίσιο επιχειρησιακών ζητημάτων που απασχολούν την Πολιτική Προστασία. Ένα πλαίσιο που δεν περιλαμβάνει την πληθώρα των ερευνητικών και επιστημονικών πεδίων του ΕΑΑ όπως η αστροφυσική και η κοσμολογία, οι περιβαλλοντικές επιστήμες και η κλιματική αλλαγή και η γεωφυσική και γεωδυναμική έρευνα. Πολύ απλά, η υπαγωγή του ΕΑΑ στην Πολιτική Προστασία θα σημάνει την αλλαγή ή/και κατάργηση θεματικών πεδίων και δραστηριοτήτων του και το πάγωμα ερευνητικών έργων και δράσεων. Και θα οδηγήσει τελικά στην καταστροφή έναν ερευνητικό φορέα με ευρύτατο φάσμα ερευνητικών προγραμμάτων, διεθνών επιστημονικών συνεργασιών και συμμετοχών σε διεθνείς και πανευρωπαϊκές ομάδες.
Με αυτή την υπαγωγή, η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί ακόμα και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες, αφενός τα ζητήματα συνδρομής των Ερευνητικών Κέντρων προς τη Πολιτεία ρυθμίζονται ξεκάθαρα με μνημόνια συνεργασίας, αφετέρου τα ερευνητικά κέντρα αποτελούν ανεξάρτητους οργανισμούς που εποπτεύονται αποκλειστικά από υπουργεία έρευνας και εκπαίδευσης. Γι’ αυτό ήδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξόχως διακεκριμένων επιστημόνων διεθνώς, συνυπογράφουν την διαμαρτυρία τους σε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο.
Αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων σχετικά με το επίμαχο άρθρο στη διαβούλευση αναφέρουν τις ίδιες προβληματικές. Ωστόσο, υπάρχουν και λιγοστές αναφορές που προβάλλουν ισχυρισμούς περί δήθεν «παρακμής» και «αποτυχίας» του ΕΑΑ και άλλων ερευνητικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚΕΘΕ, κατασυκοφαντώντας έτσι δημόσιους ερευνητικούς φορείς με τεράστια προσφορά στην Κοινωνία και εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις διεθνώς, στην επί δεκαετίες παρουσία τους στη χώρα. Επικαλούμενοι μάλιστα και τις πρόσφατες αξιολογήσεις των Κέντρων, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν έως τώρα δημοσιοποιηθεί, οι συντάκτες/τριες των αναφορών υποστηρίζουν ότι αυτές είναι αρνητικές. Τους προκαλούμε να προσκομίσουν στοιχεία ως προς αυτά. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για διασυρμό ακαδημαϊκών φορέων και επιστημονικών ομάδων που δεν εξυπηρετεί παρά πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα.
Ως ΔΣ του ΠΣΕΕ:
Ζητάμε από τη ΓΓΕΚ να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων τόσο του ΕΑΑ όσο και των υπόλοιπων ερευνητικών φορέων ούτως ώστε να αποκατασταθεί το κύρος τους
Απαιτούμε να αποσυρθεί το άρθρο 19 του Σχεδίου Νόμου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να παραμείνει, μαζί με τους υπόλοιπους ερευνητικούς φορείς της χώρας, υπό τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΕΚ-Ι μαζί με τους υπόλοιπους φορείς για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου που είναι:
Στάση εργασίας, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 09:00-13:00, και διαμαρτυρία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 10:00 (Λεωφόρος Κηφισίας 37-39, Μαρούσι)
24ωρη απεργία την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (στις 10:00)