ΕΛΛAΔΑ

Στη δίνη της Byron η Λακωνία: Οικογένεια απεγκλωβίστηκε με βάρκα από πλημμυρισμένο δρόμο

Προβλήματα σε Λακωνία και Ζάκυνθο από την κακοκαιρία Byron

apegklovismos lakonia
Photo Credits: @intime

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη Λακωνία και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, όπου σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ και εθελοντικές ομάδες δίνουν μάχη με τον χρόνο και τα ορμητικά νερά. Οι διασώστες, χρησιμοποιώντας ακόμη και βάρκες, κατάφεραν να σώσουν τετραμελή οικογένεια στο Μαυροβούνι, μέσα από ένα σπίτι που είχε περικυκλωθεί από τα νερά.

Δραματικά ήταν τα λεπτά και στη Σκάλα Λακωνίας, όπου τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν την ύστατη στιγμή από όχημα που είχε καλυφθεί από πλημμυρικό όγκο. Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια των διασωστών μέσα σε χαμηλή ορατότητα και ισχυρή ροή, καθώς προσεγγίζουν το εγκλωβισμένο όχημα.

Glomex Video

Επιχείρηση στον Διρό - Οργανωμένη διάσωση χωρίς τραυματισμούς

Οι εικόνες από τον Διρό καταδεικνύουν την ετοιμότητα και τον συντονισμό των σωστικών συνεργείων, που ολοκλήρωσαν ακόμη έναν απεγκλωβισμό χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Την ίδια ώρα, η «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας» ανακοίνωσε ότι εννέα διασώστες επιχειρούσαν στο Μαυροβούνι, όπου με βάρκα προσέγγισαν το πλημμυρισμένο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Τα μέλη της οικογένειας φέρουν μόνο ελαφρά υποθερμία και η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται καλή.

Glomex Video

Συνεχείς επιχειρήσεις - Σε επιφυλακή Λακωνία και Αν. Μάνη

Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται, καθώς η περιοχή πλήττεται σφοδρά από την κακοκαιρία «Byron».

Glomex Video

Η κακοκαιρία Byron προκαλεί εκτεταμένα προβλήματα

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η Λακωνία δοκιμάζεται έντονα από βροχοπτώσεις. Στην Πετρίνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, μέρος πέτρινου μαντρότοιχου στην περίφραξη του ΕΝΕΕΓΥΛ υποχώρησε λόγω διάβρωσης, παρασύροντας πέτρες, χώματα και τμήματα της μεταλλικής περίφραξης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τουλάχιστον 10 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μάνης. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης – Γυθείου έχει διακοπεί στη σύνδεσή της με τον Περιφερειακό Γυθείου, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται και στη Λίμνη.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιέγραψε την κατάσταση ως «δύσκολη», ενώ σημείωσε ότι όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου βρίσκονται επί ποδός. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Ανατολική Μάνη και Ευρώτα.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων την Παρασκευή, για λόγους ασφάλειας.

Image
apegklovismos lakonia2
Photo Credits: @intime
Image
apegklovismos lakonia
Photo Credits: @intime

Ζάκυνθος: Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια

Η κακοκαιρία πλήττει και τη Ζάκυνθο, όπου ειδικά στις Αλυκές δρόμοι έχουν πλημμυρίσει πλήρως. Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Τμήμα της επαρχιακής οδού Ζακύνθου – Αλυκών έκλεισε, ενώ σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις στη Λιθακιά.

Image
zakynthos1
Image
zakynthos

Πού αναμένονται ισχυρά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εκτιμά ότι οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν με ένταση σήμερα και αύριο, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της χώρας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Οι Περιφέρειες που βρίσκονται ήδη σε «RED CODE» παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ το ΕΣΚΕΔΙΚ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή το μεσημέρι.

 

 

protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση