ΕΛΛAΔΑ
Στη βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Αναμένεται να κυρωθούν με αυξημένη πλειοψηφία
SHARE:
Με αυξημένη πλειοψηφία αναμένεται να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τις δύο κρίσιμες Συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, την ώρα που η Τουρκία συντηρεί κλίμα έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο.
Υπερ των νομοσχεδίων που όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο της χώρας έναντι των προκλήσεων του καθεστώτος Ερντογάν θα ψηφίσουν οι ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.
Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει για την Συμφωνία με την Αίγυπτο την ουδέτερη στάση του «παρών» αδυνατώντας να εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής.
Τελώντας σε καθεστώς εσωκομματικής ομηρίας, επιλέγει στάση ουδετερότητας προκειμένου να ισορροπήσει μεταξύ των εμφύλιων πυρών που ανταλλάσσουν οι διάφορες τάσεις που συγκροτούν την Κουμουνδούρου.
Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σύνολο των διπλωματικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και στις επόμενες κινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Όμως οφείλω να σας πω, ότι στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέραν αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε γενικά στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ενημερώνοντας το Σώμα πως «θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα». Αρκετοί εκτιμούν ότι η επίμαχη τοποθέτηση ίσως γίνει στη σημερινή συζήτηση από τον πρωθυπουργό.
Τέλος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «οι συνέπειες που επιφέρει η Συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».
Ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «καταρρίπτει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο από την άλλη όμως έχει αρκετά «σκοτεινά» σημεία που αφορούν την μεθοδολογία χάραξης της οριογραμμής που υποχρεώνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσουν «παρών».
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στηρίζει και τις δύο Συμφωνίες ωστόσο επέμεινε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έλλειμμα στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την Συμφωνία ασκώντας παράλληλα κριτική «για την μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών».
Κατά την συμφωνίας θα ψηφίσει και η Ελληνική Λύση όπως διευκρίνισε ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών «θα καταγραφεί στην συνείδηση του λαού ως άνθρωποι που δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους». Τέλος, τις Συμφωνίες καταψηφίζει και το ΜεΡΑ25 με την κυρία Σοφία Σακοράφα να τονίζει ότι «οι κινήσεις αποτελούν σπασμωδικές αντανακλαστικές αντιδράσεις σε κινήσεις άλλων».