ΕΛΛAΔΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απειλές Τσαβούσογλου: Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έδειξε πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και απάντησε στις απειλές από ανώτατα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απειλές Τσαβούσογλου: Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το έκανε και με τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το έκανε όμως και τώρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος υπενθύμισε την απειλή του casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και με ένα μίλι νοτίως της Κρήτης.

Και στις δύο περιπτώσεις ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την ίδια τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία εκφράζει τη θλίψη των ΗΠΑ για την κλιμάκωση αυτής της προκλητικής ρητορικής.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι οι απειλές δεν βοηθούν κανέναν και ότι το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τις εντάσεις. Υπενθύμισε ταυτόχρονα την χρονική συγκυρία που διανύει ο κόσμος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι η ενότητα στο ΝΑΤΟ είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Η συγκεκριμένη δήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής των ίσων αποστάσεων, ωστόσο εκφράζεται μία δυσαρέσκεια, γι’ αυτό που πολλοί ερμηνεύουν στην Ουάσινγκτον ότι οι δηλώσεις των Τούρκων, είναι δηλώσεις που ξεπερνούν το όριο και το μέτρο και αποτελούν απειλές  και όχι απλώς μία προκλητική ρητορική.

Η Ελλάδα περιμένει μία πιο ξεκάθαρη στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ελληνοτουρκικά, γεγονός ωστόσο που το έχει εκφράσει και ο ίδιος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορούμε να καλούμε και τα δύο μέρη όταν μόνο το ένα είναι επιτιθέμενο».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν «τέλος ενοικίασης» από τον Ερντογάν για τα F-35, που δεν θα πάρει

Αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας έχει προκύψει σχετικά με την επιβολή από πλευράς ΗΠΑ, «τέλους ενοικίασης» για τα F-35.

Επίσημα οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά για το ζήτημα. Μένει να ξεκαθαριστεί εάν είναι μία τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, γιατί οι ΗΠΑ ακολουθούν στις περισσότερες περιπτώσεις το γράμμα του νόμου ή εάν όντως θέλουν να στείλουν κάποιο «μήνυμα» ή να ασκήσουν κάποια πίεση.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, νότια της Κρήτης, φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακραία τουρκική προκλητικότητα και τις συνεχείς απειλές της γειτονικής χώρας.
Με νέο μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα κλείνει το 2022 καθώς τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούν σχεδόν καθημερινά σε εμπρηστικές δηλώσεις και πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.

Σε συνάντησή του ο Χουλουσί Ακάρ με τον Σύριο και Ρώσο ομόλογό του, για τα θέματα της Συρίας, υποστήριξε  και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την Ελλάδα, να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που ενοχλείται η Τουρκία, επέμεινε ότι ενοχλήθηκαν τουρκικά μαχητικά σε νατοϊκή άσκηση.

Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για την εν λόγω προκλητική ρητορική της γειτονικής χώρας.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχουμε ένα δεύτερο casus belli μετά το casus belli του 1995. Μέχρι κσι πέρσι όταν οι τούρκοι αναφέρονταν στα 12 ναυτικά μίλια, αναφέρονταν αποκλειστικά στο Αιγαίο. Τώρα αναβαθμίζουν τις απειλές τους, πάνε στην Μεσόγειο, και πάνε στο σύνολο της Μεσογείου. Έχουν ενοχληθεί γιατί ξέρουν ότι σταδιακά η Ελλάδα αποδομεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο λόγω των δικών μας κινήσεων, με τις έρευνες που διεξάγουμε με την ExxonMobil, με τις κινήσεις που έκανε η Αίγυπτος υποστηρικτικά και την μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη, υιοθετώντας τις δικές μας προσεγγίσεις», είπε αρχικά.

«Όλα αυτά έχουν κάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο «κουρελόχαρτο». Αυτά έχουν ενοχλήσει τους τούρκους. Στην πραγματικότητα, έχουμε επέκταση του casus belli του 1995, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Διαπραγμάτευση δεν κάνεις γι’ αυτά τα θέματα. Εμείς έχουμε με το μέρος μας τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, που είναι ένα μεγάλο όπλο. Μας δίνει δικαίωμα. Τα δικαιώματά μας δεν τα διαπραγματευόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Εάν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατά μας στα  12 ναυτικά μίλια στη Μεσόγειο θα έχουμε αντίδραση από την Τουρκία αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσει στον πόλεμο», τόνισε κλείνοντας.

Δείτε επίσης:

Σκληρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Πρωτόγνωρο κρεσέντο προκλήσεων

Τουρκία: Μετά τον Τσαβούσογλου, θυμήθηκε το "casus belli" και ο Ακάρ

 

Η αντίδραση της Αθήνας στο "casus belli" της Άγκυρας και για την Κρήτη

Γιατί η Άγκυρα στοχεύει την Κρήτη - Επαγρύπνηση στην Αθήνα

Απειλητικός Τσαβούσογλου για τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη: "Θα έχει άσχημη κατάληξη!"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

 

Πηγή:megatv.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση