ΕΛΛAΔΑ
ΣτΕ: Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Προσωπικό Αριθμό»
Από την εφαρμογή του κι έπειτα, ο Προσωπικός Αριθμός θα διευκολύνει στις συναλλαγές των πολιτών με τον δημόσιο τομέα, καθώς θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα ζητείται
Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού, ο οποίος θα διευκολύνει στις συναλλαγές των πολιτών με τον δημόσιο τομέα, καθώς θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα τους ζητείται.
Από την εφαρμογή της απόφασης κι έπειτα, για συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου δεν θα χρειάζονται πλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ή αστυνομική ταυτότητα, καθώς ο Προσωπικός Αριθμός θα είναι υποχρεωτικός και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης κάθε πολίτη.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως η εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού, καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που διαθέτουν οι φορολογούμενοι, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Π.Α.
Η απόφαση του ΣτΕ
Στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία Προεδρικό Διάταγμα για τη «διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του Π.Α., μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 60/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε επτά νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Κατά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, «ο Π.Α. ο οποίος είναι προδήλως χρηστικός και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση απομνημόνευσης πολλών αριθμών ταυτοποίησης και διατήρησης αντίστοιχων πιστοποιητικών, θα τηρείται μόνο σε ένα κεντρικό σημείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την αρμόδια Αρχή για την επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου».
Συγκεκριμένα, ο Π.Α. θα αποτελείται από 12 στοιχεία, εκ των οποίων τα 9 τουλάχιστον θα είναι αριθμητικά. Για το σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ. Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το μηδέν έως το εννέα και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο.
Οι πολίτες πριν την έκδοση του Π.Α. μπορεί να επιλέξουν τα 2 από τα 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να επιλέξουν και τα 2 αλφαβητικά στοιχεία για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση τα ψηφία θα παραχθούν τυχαία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο Π.Α. θα εκδίδεται μια μόνο φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται εν ζωή. Ακόμη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ