ΕΛΛAΔΑ
Στα Πανεπιστήμια τον Οκτώβριο η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα προσεκτική η παρουσία της • Η αρχή θα γίνει σε 3-4 ανώτατα ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η επονομαζόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία φαίνεται ότι θα δίνει ισχυρό αλλά ταυτόχρονα προσεκτικό παρόν σε τουλάχιστον σε 3-4 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!
Επειτα από συνεχείς μεταβολές απόψεων και υπαναχωρήσεις οι 400 αστυνομικοί -δηλαδή η πρώτη φουρνιά- των πολυσυζητημένων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και είχαν διανεμηθεί σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διακριτικές περιπολίες τους στον χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Με συμπληρωματικό ζητούμενο τα μέτρα ασφαλείας στην αναφερόμενη ως «σύνθετη» περίπτωση της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων. Κι αυτό παρότι η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και ασφαλείας στα εν λόγω εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και μόνο στο ΑΠΘ έχουν εγκατασταθεί δύο περιστρεφόμενες θύρες ασφαλείας (τουρνικέ) και υπάρχουν σχετικές υποδομές για την υποδοχή της πρώτης αστυνομικής δύναμης, της τάξης των 100 ενστόλων της ΟΠΠΙ, που θα εμφανισθούν σταδιακά.
Σύσκεψη
Αυτή φαίνεται να είναι – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η βασική στόχευση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου), η οποία συζητήθηκε διεξοδικά σε σχετική σύσκεψη χθες στη λεωφόρο Κατεχάκη με τη παρουσία – εκτός του Οικονόμου – του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστα Σκούμα, αλλά και των πρυτάνεων του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου, του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή, του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη και του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου.
Η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΑΕΙ συμφωνούν με την προστασία από την ΕΛ.ΑΣ., όμως με κρίσιμη επιφύλαξη, όπως χαρακτηριστικά έχουν μνημονεύσει σε παλαιότερες επικοινωνίες με στελέχη της Αστυνομίας, «μήπως η παρουσία των περιπολούντων αστυνομικών, ακόμη κι αν είναι άοπλοι και με διακριτική παρουσία, πυροδοτήσει έναν κύκλο αντιδράσεων και επεισοδίων σε ιδρύματα. Εκεί όπου υπάρχει ήδη σημαντική μείωση των βιαιοτήτων και έχει αποκατασταθεί σχετικά η ηρεμία».
Προβλήματα
Οπως ανέφεραν μιλώντας στην εφημερίδα μας υπηρεσιακοί παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη, «τα προβλήματα σχετικά με τις τεχνικές υποδομές και τα προαπαιτούμενα με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι πολλά. Υπάρχει σχεδιασμός για την τοποθέτηση πλήρους περίφραξης στα πανεπιστημιακά campus στου Ζωγράφου και στη Θεσσαλονίκη. Ομως αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ πιθανολογούνται προβλήματα με οικοδομικές άδειες.
Ακόμη έχει καθυστερήσει η εγκατάσταση του συστήματος καμερών στα εν λόγω πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο ΑΠΘ έχει προχωρήσει ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός και αν δεν υπάρξουν προβλήματα με ενστάσεις και προσφυγές εταιρειών οι κάμερες θα εγκατασταθούν σε 8-10 μήνες από τώρα». Ενα ακόμη ζητούμενο είναι ο χρόνος τοποθέτησης των τουρνικέ για τον έλεγχο της πρόσβασης σε πανεπιστημιακούς χώρους στα τέσσερα προαναφερόμενα ΑΕΙ.
Κι αυτό ύστερα από σχετική δωρεά στις αρχές του χρόνου, γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών, ύψους 750.000 ευρώ. Η δωρεά κατανέμεται στο Οικονομικό́ Πανεπιστήμιο Αθηνών (260.257 ευρώ), στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (220.418 ευρώ), στο ΑΠΘ (174.492,80 ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (117.215,96 ευρώ). Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από φέτος διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Ομως έχουν εγκατασταθεί μόνο δύο από αυτά τα συστήματα πρόσβασης σε κτίρια του ΑΠΘ, τα οποία ήδη εποπτεύονται από αστυνομικές δυνάμεις για να μην καταστραφούν. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ελπίζουν ότι οι σχετικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν.
Προσοχή
Οπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στα «ΝΕΑ», «στόχος μας θα είναι η προσεκτική παρουσία των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια μετά και από το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, όπου προφανώς δεν χρειάζεται αστυνομική επιτήρηση. Συνεκτιμούμε τις ιδιομορφίες πολλών πανεπιστημιακών χώρων και των προβλημάτων στην προσεκτική αστυνόμευσή τους. Ακόμη, δεν θα προχωρήσουμε σε πρόωρη τοποθέτηση αστυνομικών σε ΑΕΙ, συνεκτιμώντας και άλλες παραμέτρους. Οπως φέρ’ ειπείν ότι ο χώρος της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη συνορεύει με εκείνον του ΑΠΘ και ελλοχεύει ο κίνδυνος επέκτασης εκεί τυχόν επεισοδίων. Πολλά από τα επιμέρους προβλήματα θα επιλυθούν ύστερα από συνεννοήσεις που μπορεί να υπάρχουν από τους διοικητές της ΟΠΠΙ σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, με τους εκπροσώπους των πρυτανικών Αρχών. Συμπληρώνουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμοι και άλλοι 600 αστυνομικοί που προσλαμβάνονται με την προοπτική να ενισχύσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Ομως κάθε βήμα θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή…».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»