ΕΛΛAΔΑ

Στ. Κυριακίδου: Έμφαση στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων

   Μιλώντας για το κάπνισμα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών παγκοσμίων, 209 εκατ. καπνίζουν και απο αυτούς οι μισοί υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν πρόωρα, ως αποτέλεσμα αυτού

Στ. Κυριακίδου: Έμφαση στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων

 Στα προγράμματα και τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν από τις χώρες για την αντιμετώπιση του καρκίνου αναφέρθηκε η Mary Bussell, manager health policy and insight, Economist Impact, lead, The Vaccine Ecosystem Initiative, ανοίγοντας τις εργασίες στο συνέδριο του ECONOMIST για την ατζέντα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου.

   Όπως σημείωσε, η πανδημία τόνισε ακόμα περισσότερο τις ανισότητες, κυρίως στον εντοπισμό, την έγκαιρη διάγνωση, καθώς και τις καθυστερημένες θεραπείες. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και να ενισχύσουμε τους τρόπους συνεργασίας, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τον καρκίνο και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το 2012, 12 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου καταγράφηκαν στον κόσμο, δηλαδή ένας στους πέντε είχε αυτήν τη διάγνωση και οι πιο κοινοί καρκίνοι είναι του στήθους, του πνεύμονα, του ορθού και του προστάτη. Μέσω των προγραμμάτων πρόληψης μπορεί να αποτραπεί ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνων».

   Μιλώντας για το κάπνισμα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών παγκοσμίων, 209 εκατ. καπνίζουν και απο αυτούς οι μισοί υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν πρόωρα, ως αποτέλεσμα αυτού.

   Η ίδια ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί να δημιουργήσουν προγράμματα πρόληψης και διάγνωσης και πρέπει να βρούμε τρόπους να προσαρμόσουμε το οπλοστάσιο στα δικά μας δεδομένα. Δεν πρέπει να περιμένουμε τους ανθρώπους να ασθενήσουν, θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη. Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρώιμη διάγνωση και τη θεραπεία, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση των πολιτικών και η υποστήριξη των συστημάτων που διασφαλίζουν μία βιώσιμη και ισότιμη πρόσβαση.

   Επίσης, μίλησε για το στίγμα του καρκίνου, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να μας απασχολήσει, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλοί μύθοι και πρέπει να εξαλειφθούν μέσα από την εκπαίδευση και την επαγρύπνηση. Ακόμη, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των ασθενών τους ακούγονται απο αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ο καρκίνος πρέπει να είναι μία προτεραιότητα στην ατζέντα όλων των χωρών, κατέληξε η κ. Bussell.

   Στις ανισότητες στην πρόσβαση αναφέρθηκε, στο μήνυμά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί και αλλάζουμε την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο και φτιάξουμε το πρώτο «προφίλ» καρκίνου, το μητρώο ανισοτήτων που θα μας δώσει τελικά τη γνώση για να αλλάξουμε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση