ΕΛΛAΔΑ
Σωτήρης Τσιόδρας: Τα μαθητικά χρόνια στη Φωκίωνος Νέγρη, τα πάρτι και το Harvard
Αγνωστες πτυχές της καθημερινότητάς του από τότε που ήταν μαθητής και σύχναζε στη Φωκίωνος Νέγρη
SHARE:
H καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα που έγινε συνήθεια, σταματά. Στο εξής θα τον βλέπουμε λιγότερες φορές, ενώ θα μαθαίνουμε τις εξελίξεις και από γραπτές ανακοινώσεις, εφόσον δεν συντρέχει λόγος. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να κάνει όλους τους Ελληνες να τον παρακολουθούν κάθε απόγευμα στις 18:00 και γι' αυτό το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζει για πρώτη φορά σπάνιες φωτογραφίες και μαρτυρίες από τα μαθητικά του χρόνια.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ώριμος και μετρημένος από παιδί. Φορώντας τα γυαλιά του, στεκόταν με τον ίδιο τρόπο στον φακό, όπως και σήμερα. Την δεκαετία του ‘80 είχε πλάι του τους συμμαθητές του, δεν υπήρχε Χαρδαλιάς, ούτε κορωνοϊός, αλλά οι ανησυχίες ήταν άλλες. «Με τον Σωτήρη ήμασταν συμμαθητές από το δημοτικό μέχρι την Γ’ λυκείου, για 12 χρόνια. Ο Σωτήρης ήταν πάντα ο αθόρυβος εργάτης. Δεν ήταν ούτε ο φασαριόζος, ούτε ο εξυπνάκιας, ούτε το σαΐνι, αλλά ούτε και ο απουσιολόγος. Ήταν ένα ήσυχο παιδί, ο αθόρυβος εργάτης», αναφέρει παλιά συμμαθήτρια του καθηγητή και λοιμωξιολόγου.
Εκδρομές και πάρτι με τον Σωτήρη Τσιόδρα
Η Ευγενία Χριστιανούδη, συμμαθήτρια του Σωτήρη Τσιόδρα περιγράφει το αθώο φλερτ της με τον καθηγητή στο δημοτικό. «Θυμάμαι ότι στην πέμπτη δημοτικού είχε βρει το θάρρος, που ήθελε θάρρος εκείνη την εποχή, και μου είχε ζητήσει να τα φτιάξουμε. Είχα μείνει εμβρόντητη, δεν υπήρχε κανείς που να μην κάνει παρέα με τον Σωτήρη. Βγαίναμε και παίζαμε όλοι μαζί μπουγέλα. Θυμάμαι την απορία των δασκάλων που δεν καταλάβαιναν πώς γίνεται τώρα αυτό, δηλαδή ένα παιδί που δεν ακούγεται ποτέ, να ξέρει τόσο καλά το μάθημα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα πάρτι και οι εκδρομές δεν έλειπαν από το πρόγραμμα.
Τα μαθητικά χρόνια στη Φωκίωνος Νέγρη και τα βραβεία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας φοίτησε στο 110ο ημοτικό σχολείο στη Φωκίωνος Νέγρη, αμέσως μόλις γύρισε από την Αυστραλία σε ηλικία 6 ετών. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει σε ελληνικό σχολείο. Ο γιος του Παναγιώτη και της Φωτεινής από το Νεοχώρι Αρκαδίας βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη και έπαιρνε το ένα βραβείο μετά το άλλο. Κατάφερε να ξεχωρίσει στο Harvard και να κάνει μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Ο καθηγητής Τσιόδρας έγινε animation, σκίτσο, παιδικό τραγούδι. Αναγκάστηκε να κλείσει τις εκκλησίες, το δικό του καταφύγιο, για να μας σώσει. Και τελικά τα κατάφερε. Τα ξένα μέσα υποκλίνονται και εμείς μαζί τους στον επιστήμονα που θα μείνει στην ιστορία ως ο γιατρός που μας έβγαλε από την καραντίνα.