ΕΛΛAΔΑ

SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της ορεινής Ηλείας - Χωρίς αγροτικό γιατρό εδώ και 5 μήνες

Διανύουν χιλιόμετρα για να πάνε σε νοσοκομείο ή να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό

SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της ορεινής Ηλείας - Χωρίς αγροτικό γιατρό εδώ και 5 μήνες

Τουλάχιστον πέντε μήνες έχουν να δουν αγροτικό γιατρό οι κάτοικοι στο Γούμερο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα τόσο με την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κάποιο περιστατικό, όσο και με την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.
Από την έλλειψη γιατρού επηρεάζονται και οι κάτοικων άλλων περιοχών της ορεινής Ηλείας, όπως Αγία Άννα, Πεύκη, Κλινδιά, Καρυά, αφού το ιατρείο του Γουμέρου είναι σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει επαρκή ιατρικό εξοπλισμό, καθώς επίσης και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την συνταγογράφηση. Βέβαια, από τις αρχές Ιανουαρίου η παρουσία αγροτικού γιατρού στη μεγαλύτερη κοινότητα της ορεινής Ηλείας παραμένει ζητούμενο μέχρι και σήμερα, μιας και κανένας γιατρός δεν έχει ενδιαφερθεί για την συγκεκριμένη θέση.

Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι να αναγκάζονται να διανύσουν τουλάχιστον 70 χιλιόμετρα, ώστε να πάνε και να γυρίσουν από τον Πύργο είτε για να πάνε στο Νοσοκομείο της πόλης, είτε να επισκεφθούν κάποιον ιδιώτη γιατρό. Ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος έχει κάνει και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Γουμέρου Μαρίνος – Κυριάκος Ντούμας, με υπόμνημα που έστειλε, ζητώντας την στελέχωση του αγροτικού – περιφερειακού ιατρείου που σήμερα δεν λειτουργεί επαρκώς, με αποτέλεσμα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Μαρίνος – Κυριάκος Ντούμας
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Ντούμας δήλωσε ότι «από τις αρχές Ιανουαρίου δεν έχει έρθει αγροτικός γιατρός. Οι κάτοικοί μας ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό, ώστε να γράψουν τα φάρμακά τους και όχι μόνο. Στην τελευταία μου προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης είχα μιλήσει με τον προϊστάμενη του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και μου είπε ότι είχε δηλώσει μια αγροτική γιατρός τη θέση, όμως μετά απέσυρε το ενδιαφέρον.

Οι κάτοικοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν είτε πηγαίνουν στον Πύργο για να γράψουν τα φάρμακά τους, ενώ τους εξυπηρετεί και η φαρμακοποιός, πηγαίνοντας στο Κέντρο Υγείας ή σε κάποιο ιδιωτικό γιατρό και του γράφει την συνταγή ενός μήνα.

Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για έναν ηλικιωμένο να κάνει 70 χιλιόμετρα για να πάει και να γυρίσει από τον Πύργο, να πληρώσει το ταξί, είτε να φύγει με το λεωφορείο στις 6.30 το πρωί και να γυρίσει το απόγευμα. Το πρόβλημα επεκτείνεται και στα γύρω χωριά, καθώς ένας αγροτικός γιατρός μπορεί να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 1.500 κάτοικους». Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος εντοπίζεται στην συνταγογράφηση των φαρμάκων, λόγω και του ποσοστού των ηλικιωμένων, με τη φαρμακοποιό της περιοχής να βάζει «πλάτη» πολλές φορές, φροντίζοντας για τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με την φαρμακοποιό του Γουμέρου Ήρα Μιχαήλ, που μίλησε στο patrisnews.com, «έχουμε μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, γιατί προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους και τα γύρω χωριά. Δυστυχώς, απευθυνόμαστε σε ιδιώτες γιατρούς ή στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, όπου εκεί τα παιδιά είναι πολύ εξυπηρετικά και τα γράφουν. Βέβαια, πρέπει να πάμε στο Κ.Υ. να πάρουμε τις συνταγές ή να δανείσουμε φάρμακα και είναι πολύ δύσκολο αυτό. Προφανώς, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν επισκεπτόταν την περιοχή γιατρός έστω και για μια φορά την εβδομάδα. Θα εξυπηρετούσε πολύ κόσμο και κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους».

Ήρα Μιχαήλ
Παράλληλα, η Ήρα Μιχαήλ μίλησε και για ένα πρόσφατο περιστατικό με τραυματισμό ηλικιωμένης κατοίκου, όπου λόγω της έλλειψης γιατρού, αναγκάστηκε να μεταβεί στον Πύργο. «Σκεφτείτε μια γιαγιά πριν από μια εβδομάδα έπεσε και είχε ανάγκη από ράμματα, γιατί ήταν βαθύ το τραύμα και παρείχα τις πρώτες βοήθειες, όμως μετά έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο του Πύργου, όπως έπρεπε να πάει πάλι και για την αλλαγή. Μια γιαγιά 90 χρονών που δε μπορεί να μετακινηθεί. Οπότε, αν είχαμε ένα γιατρό θα ήταν όλα διαφορετικό»

Στην patrisnews.com μίλησαν και κάτοικοι του Γουμέρου, τους οποίους επηρεάζει το γεγονός ότι το χωριό τους παραμένει για μήνες χωρίς γιατρό. «Εγώ και η γυναίκα μου δίνουμε 100 ευρώ το μήνα για όλα τα φάρμακα και τα συνταγογραφούμε με τη βοήθεια της φαρμακοποιού. Όταν ερχόταν εδώ γιατρός ήταν καλύτερα, γιατί μας έγραφε τρίμηνα, ενώ τώρα εμείς γράφουμε φάρμακα μόνο για ένα μήνα. Πάνε τουλάχιστον πέντε μήνες που έχει να έρθει γιατρός. Και αν μας συμβεί κάτι αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στον Πύργο ή σε κάποιο ιδιώτη γιατρό. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθει γιατρός» ανέφερε ο Θανάσης Τούμπας.

Ο Βαγγέλης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι: «δυστυχώς είμαστε πέντε μήνες χωρίς αγροτικό γιατρό, με αποτελέσματα να δυσκολευόμαστε κυρίως στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η κατάσταση είναι δύσκολη για εμάς τους ηλικιωμένους. Πληρώνουμε και γράφουμε τα φάρμακά μας. Ζητάμε να έρθει γιατρός εδώ, ακόμα και για μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χωριό μας».

«Ευτυχώς, λίγο ή πολύ, ο ένας κατεβαίνει στον Πύργο και γράφει τα φάρμακα για όλους. Εδώ και μήνες δεν έρχεται γιατρός και προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα μπορούσε να έρχεται γιατρός τουλάχιστον δύο φορές το μήνα και θα υπήρχε το πρόβλημα αυτό. Ευτυχώς υπάρχει το φαρμακείο και ο κόσμος του Γουμέρου, όπως και των άλλων χωριών, μπορούν να εξυπηρετηθούν. Γιατρός δεν έρχεται να γράψει, ενώ εκτός από αυτό αν χτυπήσει κάποιος δεν υπάρχει περίθαλψη σε κοντινή απόσταση και δυστυχώς όλα μπορεί να συμβούν. Έστω μια μικρή εξέταση να θέλει να κάνει κάποιος, δε μπορεί. Η παρουσία του γιατρού θα ωφελήσει πολλούς» υπογράμμισε ο Νίκος Δημόπουλος, ενώ ο Παναγιώτης Κολοβάδης είπε ότι: «η έλλειψη γιατρού στην περιοχή μας είναι αρνητική για όλο τον πληθυσμό. Δεν είναι μόνο και το χωριό μας, είναι και γύρω χωριά, στα οποία επεκτείνεται το πρόβλημά μας. Πρέπει πάμε στον Πύργο, να γράψουμε και να πληρώσουμε τα φάρμακα. Πρέπει να έρθει οπωσδήποτε γιατρός».

Τέλος, ο Δημήτρης Κομπορόζος επεσήμαινε ότι «η παρουσία γιατρού ήταν ελλιπής και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τουλάχιστον ερχόταν μια φορά το μήνα.

Το χωριό μας κατοικείται επί το πλείστον από ηλικιωμένους που χρειάζονται ένα γιατρό και αυτός τους δυσκολεύει, γιατί αναγκάζονται να πηγαίνουν στον Πύργο ή αλλού ή να συνταγογραφήσουν στο φαρμακείο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση