ΕΛΛAΔΑ
Το σχέδιο για την αποφυγή μπλακ άουτ στο ρεύμα τις μέρες του καύσωνα
Πλάγιος:. Σύσταση στους πολίτες για λελογισμένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών τα βράδια μεταξύ 8 μ.μ. και 10 μ.μ..
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς η έλευση του παρατεταμένου καύσωνα και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα δοκιμάσουν τις αντοχές του. Χθες, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή των επικεφαλής και υψηλόβαθμων στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ διαπιστώθηκε ότι το σύστημα θα αντέξει και δεν κινδυνεύει με blackouts και διακοπές ρεύματος.
Οι κρίσιμες ώρες
Προσδιορίστηκαν ωστόσο δύο «αδυναμίες» που ενδέχεται να υπονομεύσουν την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας. Η πρώτη αφορά στην πτώση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας τις νύχτες σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση και η δεύτερη την περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων γεγονότων π.χ. μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Γι΄ αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζητά από τους πολίτες τη λελογισμένη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής μεταξύ 8 μ.μ. και 10 μ.μ. για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης και συστήνει τη μεταφορά αυτής της κατανάλωσης τις απογευματινές ώρες μεταξύ 2 μ.μ. και 6 μ.μ. όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι υψηλή και η ζήτηση χαμηλότερη από ότι τη νύχτα.
Η επάρκεια
Ειδικότερα, το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ για τη διασφάλιση επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος λόγω της επερχόμενης καυτής εβδομάδας βασίστηκε στα δεδομένα του καύσωνα που είχε εκδηλωθεί τον Αύγουστο του 2021 οπότε η ζήτηση είχε εκτιναχθεί πάνω από τις 10.500 MW (μεγαβάτ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος είναι διασφαλισμένη. Και αυτό διότι εντός της τελευταίας διετίας έχουν προστεθεί στο σύστημα αφενός νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 3.000 MW, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα ήταν φωτοβολταϊκά πάρκα και αφετέρου οι μονάδες φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826 μεγαβάτ και λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, 660 μεγαβάτ, οι οποίες θα μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερα από 700 MW τις ημέρες του καύσωνα οπότε προβλέπονται θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου, εκτινάσσοντας τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα υδροηλεκτρικά
Επίσης, η επάρκεια νερού στις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική ενώ και οι λιγνιτικοί σταθμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να συνεισφέρουν εάν χρειαστεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα. «Ακόμη και σε περίπτωση βλάβης μιας λιγνιτικής μονάδας, το σύστημα μπορεί να αντέξει. Προσοχή χρειάζεται μόνο τις βραδινές ώρες αιχμής, όταν οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους και βάζουν τον κλιματισμό στο φουλ. Ωστόσο, εάν ακολουθήσει και δεύτερο κύμα καύσωνα, η δοκιμασία για το σύστημα θα είναι μεγαλύτερη και θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης», σημειώνει πηγή του ΥΠΕΝ.
Όσο για τα νησιά, η ΔΕΗ έχει ήδη μεταφέρει μικρά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από τα μεγαλύτερα στα μικρότερα μη διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό σύστημα νησιά, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα υπάρχει συνεχής συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.
Πηγή: ΟΤ
Δείτε επίσης:
«Επί ποδός» για τα 44άρια – Επίμονος καύσωνας με ακραίες θερμοκρασίες