ΕΛΛAΔΑ
Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για πανδημία, οικονομία, Ελληνοτουρκικά
«Δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής» - Τι είπε για το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown- Δείτε Live
SHARE:
“Πρέπει να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πολύ διαφορετικές συνθήκες. Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε μια υποχρέωση να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα” απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, (Δείτε ΕΔΩ) αφού ερωτηθείς γιατί δεν τα έλαβε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, τα υπολόγισε σε 8 δις ευρώ, ενώ τόνισε ότι “σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δις ευρώ. Δεν δικαιολογείται”, αν δεν τα δώσει. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης “απολύτως κοστολογημένα”.
Απόλυτη αποτυχία το δεύτερο lockdown
Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου lockdown, “θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας” σχολίασε ο ίδιος. “Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό” και έκανε λόγο για “απόλυτη αποτυχία” μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεων του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν “αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας”.
“Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική. “Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση” των μονάδων, κατέληξε.
«Τα νούμερα αλλάζουν» στις δημοσκοπήσεις
«Υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν αυτές που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ότι και «τα νούμερα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42% για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». «Πιστεύω ότι εξελίξεις που προέκυψαν αυτό το διάστημα ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες. Δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αν καταφύγει σε πρόωρες εκλογές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και «παρά τις δυσκολίες τις μεγάλες που είχαμε δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και με δύσκολες συναντήσεις και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες» υπενθύμισε.
«Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο όχι γιατί ήταν όλα μέλι γάλα. Ήταν ένα ζωντανό ντιμπέιτ» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρεί κανάλια επικοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβλέψιμη την τακτική Ερντογάν, αρνήθηκε ότι είναι απομονωμένος ο Τούρκος Πρόεδρος και προσπαθεί αν δημιουργήσει τετελεσμένα. «Έχουμε διαφορές; με την Τουρκία; Μια διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα “ και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο» δήλωσε ο ίδιος και σημείωσε ότι «πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».
«Η ανησυχία μου η μεγάλη είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προέκρινε μια στρατηγική «καρότο και μαστίγιο» από την ΕΕ προς τη γειτονική χώρα, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο λογικής.
Τρία στρατηγικά ολισθήματα του ΚΙΝΑΛ
«Δεν έχω προοδευτικόμετρο ή αριστερόμετρο» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝΑΛ και εξήγησε ότι αυτό, το προοδευτικό του δηλαδή πρόσημο, “πρέπει να το αποδείξει στα κρίσιμα ζητήματα το επόμενο διάστημα που έχουμε μπροστά μας”.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για 3 στρατηγικά ολισθήματα, δηλαδή η απόφασή του να μην υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η καταψήφιση της πρότασης για την απλή αναλογική και η καταψήφιση πρόσφατα του νόμου για τις διαδηλώσεις. “Εμείς δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά”, σημείωσε.
Χαιρετίζω την επανεκκίνηση
Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, δηλώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. “Πολύ ευχάριστο”, αλλά “υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό” διερωτήθηκε ο ίδιος με φόντο την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όπως και αν υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με το 2016.
“Δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών” προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”. Απαντώντας σχετικά με τον νόμο Μανιάτη, “με τον νόμο αυτό υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” θύμισε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στην αποτροπή των ερευνών από το “Νικηφόρος Φωκάς”. “Η χώρα έχει συνέχεια” πρόσθεσε, ενώ “αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση”, επισήμανε.
Βολές στις τράπεζες
“Δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης” διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη συμμετοχή του δημοσίου στις τράπεζες. “Ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο” αντέτεινε στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση επί των ημερών του, ενώ “μας εξανάγκασαν να ψηφίσουμε έναν νόμο που δεν επέτρεπε στη διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας ν α ασκεί τα καθήκοντά της γιατί ήταν πρώην υπουργός” ,αλλά όχι για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέφερε. “Είμαστε η μοναδική χώρα που ο βασικός μέτοχος σε μια επιχείρηση εισηγμένη έχει έναν μόνο εκπρόσωπο” συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση και σχολίασε ότι “το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία”. “Δεν μιλάω για μη τήρηση των κανόνων του ESM” εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να αποκαταστήσουμε “αυτή τη δυσμορφία στις τράπεζες”.
Περισσότερο ρίσκο
“Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά. Η πανδημία είναι μια ευκαιρία” εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, που στο τέλος της ημέρας θα έχει τεράστιες απώλειες. “Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης” πρότεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να παρακαμφθεί η μη ανάληψη ρίσκου από πλευράς των τραπεζών μέσα από τη μη επιστρεπτέα ρύθμιση. Στην ίδια κατεύθυνση, ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη επιδότησης της εργασίας στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τέλος, να υπάρξει ένας “αντίστοιχος Ηρακλής”, ένα ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο με την εγγύηση του δημοσίου ζήτησε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου οι τράπεζες να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο. “Πρέπει να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για όλους, να μεγαλώσει η περίμετρος των κριτηρίων, ώστε να περιλαμβάνει πολύ περισσότερους” εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας κριτήρια, διαφάνεια, λογοδοσία στον τραπεζικό δανεισμό.
Ειρηνική επίλυση με την Τουρκία
“Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” απάντησε ο κ. Τσίπρας, σχετικά με την έννοια “αποτροπή” για το κόμμα του. “Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση” συνέχισε ως προς τις τουρκικές προκλήσεις. Αντίθετα, “το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα ακροατήριο εσωτερικό” σχολίασε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως “δεν είμαστε εμείς αυτοί που προτρέπουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις”.
“Γιατί μίλησε για μείζονα διαφορά; Να μας πει ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές” σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το άρθρο του Πρωθυπουργού στο διεθνή Τύπο. “Οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώνει και να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας” προειδοποίησε ο ίδιος, ενώ υπεραμύνθηκε του να συνεχίσει ο διάλογος και οι διερευνητικές με τη γειτονική χώρα, σε μια “ρεαλιστική στάση, αλλά όχι θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών”.
“Ιδεολογική” η διαφορά στα εργασιακά
“Δεν είναι θέμα ταμπού, είναι θέμα άποψης ,γραμμής, σχεδίου” ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας ως προς το περιεχόμενο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. “Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά όχι να τη στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους” τόνισε, κάνοντας λόγο για κρίσιμη διαφορά. “Όλες οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν ως θέσφατο, ότι τα πάντα τα ρυθμίζουν οι αγορές, όλα αυτά αμφισβητούνται σοβαρότατα από την ίδια τη ζωή. Είναι ιδεολογική η διαφορά μας” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές οι απόψεις της ΝΔ.
“Αίσθηση ευθύνης” για τις εκλογές
Θα ήταν πολύ ανεύθυνο στη συνθήκη της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη, μπορεί να είχα ζητήσει ήδη, σχολίασε ο κ. Τσίπρας. “Είμαι εδώ, καταθέτω την ετοιμότητά μας”, αλλά έχω την αίσθηση της ευθύνης, περιέγραψε, κλείνοντας κάθε σχετική συζήτηση για αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
“Παραβίαση” από το Oruc Reis
Ως προς τη δράση του Oruc Reis, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “είναι σαφές για εμάς ότι υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων” υποστήριξε και ως προς τις ρήτρες τόνισε ότι “στη δημόσια εικόνα αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν η Τουρκία έχει δώσει δεσμεύσεις γραπτά να μην ξαναβγάλει το ερευνητικό την επομένη της Συνόδου Κορυφής”. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη μιας ρήτρας καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρξει, αν και “η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει κυρώσεις, ένα πλαίσιο κυρώσεων στη Σύνοδο” και δη τον πρώτο βαθμό κυρώσεων, δηλαδή περιοριστικά μέτρα κατά φυσικών προσώπων, διευκρίνισε. “Αν δεν ζητηθεί ένα πλαίσιο κυρώσεων, θα βρισκόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο” εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως “πήρε τις απαντήσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος όταν ήρθε στην Ελλάδα σε ζωντανή μετάδοση και από μένα”, αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
“Βάλαμε τη ζωή σε μια κανονικότητα”
“Εμείς κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από αυτές που κυβερνά σήμερα η Νέα Δημοκρατία” εξήγησε ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι “καταφέραμε να μαζέψουμε τα αμάζευτα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων”. “Βάλαμε τη ζωή σε μια κανονικότητα” υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε πως “θα αξιοποιούσαμε την κρίση αυτή ως ευκαιρία, για να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία ακόμη περισσότερο”. “Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας σήμερα δεν θα βρισκόταν σε απόγνωση” περιέγραψε ο κ. Τσίπρας αν κυβερνούσε σήμερα ο ίδιος, εκτιμώντας πως ο κ. Μητσοτάκης “έχει βρει τη δικαιολογία δια πάσαν νόσο”.
Παράταξη στη ΓΣΕΕ
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τη δεξιά μετατόπιση του εκλογικού σώματος και ανέφερε πως ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία “κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα”, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας. “Είναι σαφές ότι οι αλλαγές που κάνουμε δεν εξαντλούνται μόνο στο αισθητικό μέρος, αλλά αφορούν και πρόσωπα” τόνισε, ενώ ζήτησε να αποκτήσει αυτή η προσπάθεια και κοινωνικά χαρακτηριστικά. “Στόχος μας είναι αυτή η διεύρυνση να έχει βάθος και μέσα στην κοινωνία” απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας νέα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ. “Δείχνω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε νέα στελέχη και νέους ανθρώπους” απάντησε και αναφορικά με την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού.
Άβυσσος η Μόρια
Με τη φράση του Νίτσε, “Όταν κοιτάζεις για πολύ την Άβυσσο, θα σε δει και αυτή” απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την Μόρια, την οποία παρομοίασε με Άβυσσο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. “Τη διόγκωσε την άβυσσο ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Μητσοτάκης” και πρόσθεσε ότι “δεν αποποιούμαι των ευθυνών”, με 5680 φιλοξενούμενους επί των ημερών του. “Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Όλα αυτά έγιναν, επειδή υπολόγισαν καλά” σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία, ως προς την αποσυμφόρηση και τη μη εγκατάσταση στην ηπειρωτική χώρα. Στον αντίποδα, “η στρατηγική μας ήταν μετεγκαταστάσεις” υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως “βρισκόμαστε σε αδιέξοδο”, ζητώντας να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, είτε με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα ή την ΕΕ και με πολιτικές ενσωμάτωσης παιδιών μεταναστών που γεννιούνται εδώ.