ΕΛΛAΔΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με επίκεντρο την ψήφιση του προϋπολογισμού

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με επίκεντρο την ψήφιση του προϋπολογισμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο την οικονομία στο πλαϊσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, μέσα από τις μειώσεις φόρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, και τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιλαϊκές επιλογές.

 
 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε:

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους με στόχευση τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το ίδιο θα κάνουμε και το 2025. Επιπλέον 12 μειώσεις φόρων. Είναι πολύ σημαντικό να το τονίζουμε σε μία χώρα που για πάρα πολλά χρόνια είχε συνηθίσει τους πολίτες για το αντίθετο. Από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ως την απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου συμβολαίων υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε από την πλευρά του:

«Μια αστυνομία σύγχρονη, έξυπνη, αποτελεσματική, με κοινωνική ευαισθησία και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Σε λίγες μέρες θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Και βέβαια διατάξεις που αφορούν την Ακαδημία, την Αστυνομική Ακαδημία και τη Δια Βίου Μάθηση».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μιλώντας για τις δαπάνες στον τομέα της παιδείας ανέφερε:

Οι συνολικές δαπάνες παιδείας, όπως υπολογίζονται από τη Eurostat, είναι 1,58 δισ. ευρώ για του χρόνου. Αυτό μας τοποθετεί στο 3,9% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το πραγματικό νούμερο στο σύνολο. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 4,6%. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,7%. Άρα ακόμη δεν είμαστε στο σημείο στο οποίο θέλουμε. Για να απαντήσω και στην αντιπολίτευση, δεν είδα κάποιο από τα κόμματα που κυβερνούσε τα προηγούμενα χρόνια να έρθει με ένα μαγικό ραβδί και να πολλαπλασιάσει τις δαπάνες παιδείας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ποια είναι η αξιοπιστία της κριτικής όταν κόμματα που κυβέρνησαν αυτό δεν το έπραξαν;», διερωτήθηκε ο κ. Πιερρακάκης.

Αιχμηρή κριτική από την αντιπολίτευση

Την ανάγκη ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου προτάσσει το ΠΑΣΟΚ.

«Να χτίσουμε επιτέλους μια πραγματικά πατριωτική οικονομία που σκέφτεται, σχεδιάζει και υλοποιεί με μόνο γνώμονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Για να το πετύχουμε αυτό, επαναλαμβάνω, δεν χρειάζονται λεφτόδεντρα. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο Παύλος Γερουλάνος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε νέα κόντρα στη Βουλή.

«Το παράδειγμα της Εθνικής που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα», είπε ο Παύλος Πολάκης με τον Νίκο Παπαθανάση, αναπλ. υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απαντά: «Δεν μπορεί σήμερα το 2024 να ακούγονται στη Βουλή ζητήματα όπως κρατικοποιήσεις τραπεζών».

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπαράθεσης.

«Ο προϋπολογισμός είναι τόσο αντιλαϊκός που ξέρω πολύ καλά την τακτική που έχετε αυτό τον καιρό επιστρατεύσει», ανέφερε η Λιάνα Κανέλλη από την πλευρά του ΚΚΕ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάνετε μια επιλογή φτωχοποίησης, δυσχέρειας και ανέχειας για τους εργαζόμενους», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την Πλεύση Ελευθερίας.

Την Κυριακή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση