ΕΛΛAΔΑ

Σφοδρές αντιπαραθέσεις και πολιτικές κόντρες στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο - Πιερακάκης: «Μόνον εμείς και η Κούβα τα απαγορεύουμε» - Τι απαντά η αντιπολίτευση

 Σφοδρές αντιπαραθέσεις και πολιτικές κόντρες στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που εισάγει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την εισαγωγική συζήτηση ανέφερε πως «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει στάσιμη» τονίζοντας ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να κάνει τολμηρά βήματα για τον εκσυχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε η χώρα να ευθυγραμμιστεί με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην ανάγκη διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευση οχυρώνοντας τα επιχειρήματα τους πίσω από τις απαγορεύσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Πιερρακάκης σε Δουδωνή: Χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι συγκρούσεις του υπουργού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Κύριε Δουδωνή, ήταν χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Είμαι βέβαιος πως σας άκουγαν και αυτοί» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης σχολιάζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο.

«Εμείς εδώ διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου, έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία από αυτά που υπήρχαν στις γνωμοδοτήσεις», είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στον κ. Δουδωνή συμπληρώνοντας πως ήταν χάρμα να τον ακούει να διαφωνεί με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο. «Απλώς ήθελα να πω πως όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε στις 20/12 ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες το νομοσχέδιο βασίζεται», συνέχισε. «Εσείς εδώ, λοιπόν, χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής. Αυτό κάνετε. Αλλά ήταν τελείως αντιληπτό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης: «Αρα, νομίζω ότι εδώ πέρα, καλό θα είναι, επειδή αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, να μπορέσουμε να το συνδιαμορφώσουμε πέρα από τα συνθήματα διότι, όταν αναφέρθηκα σε τοτέμ και ταμπού, δεν αναφερόμουν σε συνταγματικό κείμενο όπως η μονταζιέρα κάποιων εδώ μέσα ήθελε να υπογραμμίσει. Αναφερόμουν στη στενή και ασφυκτική πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μόνο εμείς, κι αν δεν κάνω λάθος, και η Κούβα είμαστε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το συνταγματικό κείμενο όπως έλεγαν και συγκεκριμένες μειοψηφικές απόψεις στο ΣτΕ το 1998 και όπως λένε και όλες εκείνες οι θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί από το 1974 και έκτοτε, μαζί με τη γνώμη κορυφαίων καθηγητών που ανέφερα πριν, μας κάνουν να πιστεύουμε και να θεωρούμε ότι είναι θεμελιωμένο, ότι αυτό το βήμα είναι απολύτως στέρεο».

«Πέντε κυβιστήσεις σε 2,5 μήνες»

Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε επίσης και τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Ο κ.Πιερρακάκης, έκανε λόγο για πέντε κυβιστήσεις τους τελευταίους δυόμιση μήνες. «Η απάντησή σας αντανακλά ένα άγχος», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Στις 20 Δεκεμβρίου, δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη “δεν θα μπούμε εμπόδιο, αρκεί να μην είναι σε βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων”. Δεύτερη τοποθέτηση στις 12.2.24. σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό παράδειγμα. Τρίτη παρέμβαση 22/2/24 τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση και όχι την εμπορευματοποίηση.Ο νόμος κατατέθηκε 2 μέρες μετά.Τέταρτη τοποθέτηση συμφωνούμε αλλά με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά αυτό που κάνει η ΝΔ είναι διευθέτηση συμφερόντων. Θυμάται το Σύνταγμα στις 22/2. Και χθες είπε ότι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε και σκωπτικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ήταν λίγο σαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου όταν παράγγειλε το εκμέκ η θέση σας». Πείτε Μου ποιες είναι οι αντιρρήσεις σας, είπε απευθυνόμενη προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι τότε θα καθίσω κάτω μαζί σας να το αναλύσουμε. «Αν υπάρχει μία κερδοσκοπία είναι η πολιτική κερδοσκοπία εν όψει εκλογών. Αλλά εκεί φοβάμαι ότι η αποτυχία είναι δεδομένη», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Μάντζος επιτιθέμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι «διαβάζοντας πιο σωστά την γνωμοδότηση που επικαλείστε, αυτός που διαφώνησε με τον Βενιζέλο είστε εσείς, πηγαίνοντας στη ΝΔ, τώρα δεν ξέρω τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών, να σας βλέπουμε να υποδύεστε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον Ευάγγελο Βενιζέλο Από την θέση του Υπουργού της ΝΔ;».

Και συνέχισε ο κ. Μάντζος λέγοντας ότι « αφού σας αρέσει ως κυβέρνηση να επικαλείστε τον Βενιζέλο,κάντε το ίδιο για τις απόψεις που έχει εκφράσει για το ζήτημα των υποκλοπών, κάντε το ίδιο για τις συστηματικές επιθέσεις της κυβέρνησής σας».

 

«Ενέργεια σκοταδισμού και μεσαιωνικού χαρακτήρα», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης την απόφαση της Μητρόπολης στην Κέρκυρα να θέσει εκτός Εκκλησίας βουλευτές, για την άποψη που εξέφρασαν για το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Τόνισε μάλιστα ότι «αναδεικνύεται και με αυτήν την απόφαση το υπερώριμο αίτημα για τον συνταγματικό διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας, τον οποίο το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προτείνει».

Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για τη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» είπε ότι η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παντού και πάντα λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων, όπως είδαμε στο χώρο της Υγείας. Ο κ. Λαμπρούλης προανήγγειλε επίσης ότι, το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Δεν υπάρχουν ασαφείς διατάξεις στο Σύνταγμα» τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παρ. Παπαδάκης. Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει ρητά και συγκεκριμένα ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ και ότι οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί. «Τι δεν καταλαβαίνουμε από αυτά; Πού χωρεί ερμηνεία πάνω σε αυτό;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τρίτες χώρες και δη από την Τουρκία.

Στις αντιδράσεις των φοιτητών και τον συγκλήτων των πανεπιστημίων αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου: «Κορυφαίοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι δεν γνωμοδοτούν κατόπιν ερώτησης της Κυβέρνησης, είναι εναντίον αυτού του νόμου ακριβώς λόγω της αντισυνταγματικότητάς του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αι γενεαί πάσαι της πανεπιστημιακής κοινότητας, της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αναχρονιστές; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γαντζωθεί στο 1975; Ή όλοι αυτοί οι άνθρωποι μήπως και κυρίως η νέα γενιά τραβάει ένα νήμα που έρχεται από πολύ μακριά;» αναρωτήθηκε η κα Αναγνωστοπούλου.

Ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης είπε ότι αντί να φέρνουμε αμφίβολης ποιότητας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ας κοιτάξουμε, πρώτον, να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, και να προσφέρουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μένουν και να προσφέρουν οι νέοι στην Ελλάδα, και, επίσης, «να έχουμε αυστηρές προϋποθέσεις και να προσέξουμε μην τυχόν κάποιοι εκμεταλλευτούν αυτό το νομοσχέδιο για να έρθουν εδώ για να ιδρύσουν πανεπιστήμια που θα κάνουν ανθελληνική προπαγάνδα».

Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί «να ξεριζώσει και να ξεθεμελιώσει όποια σταθερά και όποια αξία πηγάζει από το Σύνταγμά μας και από τις παραδόσεις του γένους των Ελλήνων» είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Νικ. Βρεττός. Για την κυβέρνηση, ο χώρος της Παιδείας «είναι άλλο ένα πεδίο για μπίζνες, συγγνώμη, για άνοιγμα της αγοράς και διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού των εναρμονισμένων πρακτικών» είπε ο κ. Βρεττός.

«Η εποχή που τα ελληνικά πανεπιστήμια θα περάσουν σε μεγαλύτερη παρακμή έρχεται» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Γ. Κεφαλά και πρόσθεσε: Αυτά που επιδιώκετε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε και σήμερα. Ελάχιστοι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, οι οποίοι και αυτοί θα πληρώνουν σιγά σιγά τα μεταπτυχιακά και τα προπτυχιακά τους και οι υπόλοιποι θα πουλάνε τα πάντα για να σπουδάσουν ή θα φεύγουν στο εξωτερικό γιατί τελικά θα τους έρχεται πιο φτηνά.

 

Με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ  /  φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση