ΕΛΛAΔΑ

ΣΕΒ: Οδηγός για την αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Στον Οδηγό κωδικοποιούνται οι συμπεριφορές, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ο τρόπος διαχείρισης των καταγγελιών, τα δικαιώματα των θιγόμενων προσώπων, καθώς και οι κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες

No profile pic

Πρακτικό Οδηγό εφαρμογής των ρυθμίσεων του νόμου 4808/2021, για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στον Οδηγό κωδικοποιούνται οι συμπεριφορές, που εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ο τρόπος διαχείρισης των καταγγελιών, τα δικαιώματα των θιγόμενων προσώπων, καθώς και οι κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες.

«Η πλήρης εφαρμογή, των προβλέψεων του Νόμου 4808/2021 εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προαγωγή των προαναφερόμενων στόχων, με αμοιβαία οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους, τους απασχολούμενους και τις λοιπές κατηγορίες προσώπων, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής», τονίζεται στον Οδηγό.

Ο Οδηγός παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της οποίας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι για την κυβέρνηση, το ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί προτεραιότητα.

Παράλληλα, σκιαγράφησε τις πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη δημιουργία στην πράξη ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων, για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μορφών συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με στόχο την προστασία των εργαζομένων – γυναικών και ανδρών.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος τόνισε ότι, «στον ΣΕΒ – πέρα από ζήτημα αρχής και αξιών – η δημιουργία μιας κουλτούρας και ενός τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων και όλα τα συναφή θέματα, βρίσκονται στον πυρήνα των σύγχρονων θεμάτων του επιχειρείν.

Όπως έχουμε πράξει και στο παρελθόν για πλείστα ζητήματα, ενδιαφερόμαστε για το πνεύμα και όχι μόνο για το γράμμα των κανονιστικών ρυθμίσεων. Στην περίπτωση της αποφυγής της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, φιλοδοξία μας είναι εμείς και οι επιχειρήσεις-μέλη μας, να είμαστε και εδώ θεματοφύλακες».

Η Ιουλία Τσέτη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και επικεφαλής της Ομάδας για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες με παγκόσμιο προσανατολισμό επιβάλλεται πλέον, να συμπεριλάβουν στο αξιακό τους σύστημα ανάλογες έννοιες και να προάγουν συμπεριφορές απόλυτου σεβασμού, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Έχουμε ως κοινωνία στη διάθεση μας πληθώρα διεθνών, ευρωπαϊκών συνθηκών και με τον ν. 4808/21 και εθνική νομοθεσία, που μας υποστηρίζει πλήρως.

Επαφίεται σε εμάς, να αναλάβουμε τις δράσεις που χρειάζονται και να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το εργασιακό περιβάλλον, σε όφελος τόσο των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων. Θα πρέπει να εξηγήσουμε ενδελεχώς στις επιχειρήσεις, τη νέα αυτή δράση και πολιτική, ώστε να γίνουν και οι εργαζόμενοι κοινωνοί του εγχειρήματος και όχι μόνο οι εργοδότες», κατέληξε στην παρέμβαση της.

Δείτε ΕΔΩ τον οδηγό 

 

 

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση