ΕΛΛAΔΑ
Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για τον κορωνοϊό
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται
SHARE:
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται
«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται -και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα.
Αυτή η φράση του πρωθυπουργού στο διάγγελμα, περιγράφει ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η κυβέρνηση να κινηθεί το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των συνεπειών που προκύπτουν.
Το παράδειγμα, προς αποφυγήν της Ιταλίας και τα αυστηρά μέτρα
Η κατάσταση στην Ιταλία, όπου το ένα λάθος διαδέχθηκε το άλλο και η αρχική ολιγωρία οδήγησε μια ολόκληρη χώρα σε καραντίνα, αποτελεί οδηγό για την διαχείριση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι προτιμά να παρθούν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου, ακόμα και αν αυτά θεωρούνται πρώιμα σε σχέση με την εξάπλωση της, παρά να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση που θα στοιχίσει περισσότερες ζωές. «Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά παρά να κυνηγάμε τον ιό», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με τον συντονισμό των ενεργειών.
Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για τον κορωνοϊό
Γι’ αυτό το λόγο επελέγη να αναλάβει στο εξής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Έτσι, τίθεται όλος ο κρατικός μηχανισμός σε κόκκινο συναγερμό. Θα υπάρχει ένα κέντρο αποφάσεων που θα συλλέγει τα στοιχεία, θα δέχεται εισηγήσεις από τους ειδικούς επιστήμονες και θα έχει την τελική ευθύνη για τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο γεν. γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε από την πρώτη ημέρα σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις και έχει πλήρη εικόνα των όσων καλείται να διαχειριστεί. Ήδη έχουν «τρέξει» όλα τα πιθανά σενάρια που υπάρχουν και έχουν εκπονηθεί ειδικά σχέδια για την κατά περίπτωση αντιμετώπιση των καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν.
Τα μέτρα της ΠΝΠ για τον κορωνοϊό
Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και τα οποία ενεργοποιούνται εφόσον κριθεί απαραίτητο είναι η ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
Η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού. Η προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου. Και τέλος, το μέτρο του προσωρινού περιορισμού ευρύτερων ομάδων προσώπων που δύναται να προσδιορίζεται με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Εμφαση στην ψυχραιμία από Μητσοτάκη, στήριξη στην οικονομία
Αυτή τη στιγμή, με την επιτυχημένη ιχνηλάτηση όσων κρουσμάτων παρουσιάστηκαν, έχει αποφευχθεί η ενεργοποίηση των αυστηρών μέτρων περιορισμού που προβλέπονται, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να είναι έτοιμοι εφόσον παραστεί ανάγκη. Ο Πρωθυπουργός, χθες, έδωσε έμφαση στην ψυχραιμία, αλλά, και την αποφυγή του εφησυχασμού, ώστε να αποφύγουμε ως χώρα τα χειρότερα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη επεξεργαστεί μέτρα, τα οποία ξεκινούν από την ρευστότητα και φτάνουν μέχρι την αναπλήρωση εισοδημάτων για τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που επηρεάζονται άμεσα. Η ανακοίνωση τους, όμως, δεν αναμένεται πριν την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Εκεί θα τεθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ενισχύσεων και θα προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ποσά που μπορούν να διατεθούν στις χώρες τις Ευρωζώνης για την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.