ΕΛΛAΔΑ

Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

Πυρετώδεις οι διεργασίες σε ΟΗΕ και Ευρώπη - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τις ΗΠΑ

Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση έχει ανοιχτούς διαύλους με το Τελ Αβίβ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναμένοντας να δει ποια θα είναι η τελική απόφαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα συμμεριστεί τη θέση των Η.Π.Α. και του Προέδρου Μπάιντεν ότι η αναχαίτιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν αποτελούν μια σημαντική νίκη και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω αντίποινα ή θα απαντήσει στην Τεχεράνη με τον ίδιο τρόπο;

Τι φοβάται η Ελλάδα…

Ο κίνδυνος να ανοίξουν οι… πύλες της κόλασης στην περιοχή είναι μεγάλος, με σημαντικές επιπτώσεις για όλη τη διεθνή κοινότητα, και φυσικά και για την Ελλάδα.

Η ανησυχία αφορά στις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν εφόσον αποφασιστεί το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο. Είναι ο βασικός δρόμος μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, και εκτός του ότι θα οδηγούσε την Τεχεράνη σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Δύση και περιφερειακές δυνάμεις, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες. Το προβλήματα στη ναυσιπλοΐα θα οδηγήσουν σε εκτόξευση στις τιμές σειράς προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις από τυχόν κλιμάκωση της έντασης.

Η ανησυχία όμως της Αθήνας αφορά και στο μεταναστευτικό, καθώς μία “ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει “τσουνάμι” φυγής από τις εμπόλεμες περιοχές.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα, και μέσω αυτής και η Ευρώπη, συμμετέχει σε ενεργειακά και άλλα σχήματα με το Ισραήλ, είναι προφανής ο κίνδυνος τα πρότζεκτ που έχουν προωθηθεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Οι εκτιμήσεις του ΚΥΣΕΑ

Όλες οι παράμετροι, και κυρίως τα θέματα ασφαλείας, συζητήθηκαν χθες (14.04.2024) στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, και τη συμμετοχή και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικράτησε είναι ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα… Ποια θα είναι η τελική στάση της Ισραηλινής πλευράς και πως θα κινηθεί το Ιράν τις επόμενες ημέρες;

Κ. Μητσοτάκης: “‘Όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση”

“Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση”, έγραψε ο πρωθυπουργός, σε ανάρτηση του μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση η Ε.Ε.

Αύριο Τρίτη συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το θέμα θα απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Το Ισραήλ επαναξιολογεί τα πολεμικά του σχέδια

Σε επαναξιολόγηση των πολεμικών τους σχεδίων προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που φαίνεται να παγώνουν την επιχείρηση στη Ράφα και να επικεντρώνονται στην απάντηση που θα δώσουν στην Τεχεράνη.

Μετά την έκβαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ εξήχθη το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πολιτική αντιποίνων, θέση στην οποία κατέληξε η πλειονότητα των μελών.

Εκείνο ωστόσο που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της απάντησης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν νωρίτερα ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο 48ωρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πραγματοποιηθεί ισχυρό πλήγμα.

Ο συντελεστής, όμως, που περιπλέκει την εξίσωση είναι οι ΗΠΑ αφού τόσο στην περίπτωση των επιχειρήσεων στη Γάζα όσο και τώρα στις κινήσεις εναντίον της Τεχεράνης απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ έχει θέσει σε συναγερμό και την Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ να αναμένεται την επόμενη βδομάδα, ενώ το σύνολο των ηγετών της Δύσης επαναλαμβάνει την ανάγκη για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν επιτυχημένη τη στάση του Ισραήλ και των συμμαχικών δυνάμεων το βράδυ του Σαββάτου δεδομένου ότι αναχαιτίστηκε ένα συντριπτικά υψηλό ποσοστό μη επανδρωμένων αεροσκαφών από Ιράν, Υεμένη και Λίβανο.

Τα μαχητικά των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνέβαλαν στην αναχαίτιση, ενώ την επομένη του μπαράζ των επιθέσεων οι αντάρτες της Υεμένης εξακολουθούν να εξαπολύουν drone κατά του Ισραήλ και την ίδια ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους τους.

Τα συμπεράσματα του ισραηλινού πολεμικού συμβολίου

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης. 

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της επίθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν.

Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, υπογραμμίζει ο Κίρμπι, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Φωτογραφία αρχείου via EUROKINISSI

Πηγές: newsit.gr, protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της Μέσης Ανατολής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση