Σαρώνει τη δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία – Κόπηκε η Αθηνών-Πατρών στο Αίγιο λόγω κατολισθήσεων

Newsroom
Newsroom

Καταρρακτώδεις βροχές - Σε επιφυλακή πέντε περιοχές

Η κακοκαιρία «Elias» χτυπάει ήδη την Ελλάδα, κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου η νύχτα αναμένεται δύσκολη.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τις περιοχές που είχαν χτυπηθεί από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία με τους κατοίκους να επιχειρούν να οχυρώσουν τα σπίτια τους με κάθε δυνατό μέσο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε επιφυλακή είναι πέντε περιοχές.

Το απόγευμα της Δευτέρας χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, στο Αίγιο «κατέβηκε» το βουνό στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου.

Επίσης, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα άνοιξαν οι ουρανοί με αποτέλεσμα δρόμοι να έχουν γίνει «ποτάμια», να υπάρχουν κατολισθήσεις, ενώ στο σκοτάδι βυθίστηκαν χωριά στη Λάρισα λόγω της κακοκαιρίας.

Στο σημείο της κατολίσθησης έχει γίνει αντιδρόμηση, που σημαίνει ότι η Ολυμπία Οδός έχει δώσει 2 λωρίδες από το ρεύμα προς Πάτρα προκειμένου να το χρησιμοποιούν οι οδηγοί που κινούνται προς την Αθήνα.

Στο ύψος του Ελαιώνα μέχρι και τα Καλάβρυτα. Η κατολίσθηση οφείλεται στην έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή αλλά και στα καμένα στις πυρκαγιές του περασμένου Ιουνίου.

Η παραχωρησιούχος σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δώσουν άμεσα στην κυκλοφορία το κομμάτι αυτό γιατί φοβόνται την περαιτέρω εξέλιξη αυτού του φαινομένου και άλλες κατολισθήσεις.

Χθες το 112 ήχησε και στο Ξυλόκαστρο, ενώ πολλή βροχή έπεσε και στα Τρίκαλα με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια.

Κράτσα: «Προτεραιότητά μας η πολιτική προστασία

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με τη νέα κακοκαιρία που πλήττει από χθες Δευτέρα τη χώρα.

«Προτεραιότητά μας η πολιτική προστασία»

«Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα όταν υπάρχουν τέτοια καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση την άμεση, αλλά και για τις υποδομές που χρειάζονται, πχ. αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμοί ρεμάτων. Είναι μια συνεχής διαδικασία», είπε, μιλώντας στο MEGA, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

«Οι υποδομές μας σε πολλές περιπτώσεις είναι τέτοιες, για να τις βροχές και τις πλημμύρες που είχαμε στο παρελθόν. Κάποιες περιοχές τις μελετάμε ιδιαίτερα με πιλοτικά σχέδια. Μία από αυτές είναι η Ιθάκη, στην οποία κάνουμε, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ένα πιλοτικό σχέδιο με επιστημονικά δεδομένα για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζεται. Είναι προτεραιότητά μας η πολιτική προστασία».

Όπως σημειώνει η περιφερειάρχης των Ιόνιων νησιών:

«Έχουμε επενδύσει με καθαρισμούς ρεμάτων και παρεμβάσεις 15 εκατ. ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό για τα Ιόνια νησιά, αλλά συνεχίζουμε διότι χρειάζονται ειδικές μελέτες για κάποιες περιοχές. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τα μέτρα και τα μέσα που έχουμε».

Ειδική αντιμετώπιση χρειάζεται και η Κεφαλονιά η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα από τον «Ιανό».

«Πρέπει να οχυρωθεί και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας γιατί είναι πολύ ευάλωτη».

«Ζωντανό μουσείο η Κέρκυρα»

Αναφερόμενη στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα κτιριακά μνημεία στην Κέρκυρα, η κα Κράτσα τόνισε πως όλα όσα χρήζουν επισκευής έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Τα κτίρια που δίνουν μια τραυματική εικόνα για την Κέρκυρα, όλα είναι σε προγράμματα επισκευής. Η Περιφέρεια στα Ιόνια γενικά, χρηματοδοτεί με πάνω από 70 εκατ. ευρώ για αυτές τις επισκευές των μνημείων τα οποία λίγα ανήκουν σε αυτήν, τα περισσότερα είναι του υπουργείου Πολιτισμού και των δήμων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κα Κράτσα υπογράμμισε ότι έχει δρομολογηθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των απορρήτων.

 

Δείτε επίσης:

Κακοκαιρία Elias: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ