ΕΛΛAΔΑ
Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της παρέμβαση στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Για πρώτη φορά η μητέρα των τριών αδικοχαμένων παιδιών αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει παρέμβαση, όταν η συζήτηση έφτασε στο αν η ίδια με τις γνώσεις που είχε θα μπορούσε να κάνει κακό στην Τζωρτζίνα.
Με μάσκα για τον κορωνοϊό, χειροπέδες στα χέρια και ένα ριγέ ασπρόμαυρο πουκάμισο, η Ρούλα Πισπιρίγκου φτάνει πρώτη στα δικαστήρια και μπαίνει στα ενδότερα χωρίς και πάλι να ρίξει ούτε μια ματιά στις κάμερες που βρίσκονταν απέναντί της.
Η παρέμβασή της
Για πρώτη φορά η μητέρα των τριών αδικοχαμένων παιδιών αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει παρέμβαση, όταν η συζήτηση έφτασε στο αν η ίδια με τις γνώσεις που είχε θα μπορούσε να κάνει κακό στην Τζωρτζίνα.
Κούγιας: Η κυρία κατηγορουμένη θα μπορούσε με τις γνώσεις που είχε να δηλητηριάσει ένα παιδί; Τι έχει βγάλει; Κάποιο ΙΕΚ, κάποια τεχνική σχολή; Πώς τα λένε αυτά;
Ρούλα Πισπιρίγκου: ΙΕΚ
Κούγιας: Έχετε βγάλει τέτοιο;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι
Πρόεδρος: Κάποια τεχνική σχολή δεν έχετε βγάλει κατηγορουμένη;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ναι, ΤΕΕ.
Μπροστά στην 34χρονη και στον Αλέξη Κούγια, βρισκόταν το πρωί η παιδίατρος και εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεωδοροπούλου που έζησε τα δραματικά γεγονότα στην Πάτρα με την πρώτη ανακοπή του παιδιού, με το κλίμα αρχικά να είναι χαλαρό και στη συνέχεια τους τόνους να ανεβαίνουν.
Κούγιας: Θέλετε να καθίσετε;
Μάρτυρας: Όχι αντέχω
Κούγιας: Είστε κομψοτάτη άλλωστε.
Μάρτυρας: Σας ευχαριστώ.
Η γιατρός χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Θυμάται, όπως είπε, ότι ήταν λιγομίλητη και ότι δεν εξέφραζε απορίες.
Πολιτική Αγωγή: Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;
Μάρτυρας: Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε το παράδοξο δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας.
Πολιτική Αγωγή: Θυμάστε κάποιες αντιδράσεις της μητέρας;
Μάρτυρας: Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της.
«Τα επεισόδια της Τζωρτζίνας συνέβαιναν εκτός εντατικής»
Η παιδίατρος και εντατικολόγος κατέθεσε πως όλα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας συνέβαιναν όταν δεν βρισκόταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση των γιατρών.
Πρόεδρος: Όταν είδατε αυτά τα συμπτώματα, τα επεισόδια και ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα, τι καταλαβαίνει ένας γιατρός;
Μάρτυρας: Πως δεν υπήρχε ένα μείζον καρδιολογικό πρόβλημα, βραδυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα: υποξαιμία, υποθερμία και φάρμακα.
Πρόεδρος: Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία;
Μάρτυρας: Ναι υπάρχουν.
Πρόεδρος: Υπάρχει εξήγηση πως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στην κλινική και εξαφανίζονται στη ΜΕΘ; Τα συμπτώματα δικαιολογείται που εμφανίζονται τόσο άτακτα;
Μάρτυρας: Ο χρόνος των 36 ώρων που παρέμεινε στη ΜΕΘ ήταν ικανός για να κρίνουμε ότι δεν παρουσιάζει κάτι το παθολογικό.
Η αντίστροφη μέτρηση στη ζωή της Τζωρτζίνας ξεκίνησε την Άνοιξη του 2021 όταν ανεξήγητα όπως έχουν καταθέσει όλοι οι γιατροί μέχρι σήμερα υπέστη ανακοπή.
Μάρτυρας: Είδα τη μικρή Τζωρτζίνα η οποία ήταν διασωληνωμένη, είχε μπει καθετήρας, βρισκόταν σε αγωγή. Ασχοληθήκαμε με το περιστατικό. Συνέχισε να παίρνει φάρμακα. Σταδιακά έδειχνε η καρδιακή λειτουργία να βελτιώνεται. Από τις 14 του μήνα και μετά το παιδί, έδειχνε πολύ σταθεροποιημένο. Άρχισε να παρουσιάζει κινήσεις. Όταν αποσωληνώθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε εικόνα παράλυσης με σπαστική τετραπληγία.
Εκείνο το διάστημα η εντατικολόγος θυμάται τη συμπεριφορά του πατέρα της Τζωρτζίνας να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη της γυναίκας του.
Πρόεδρος: Είχαν οι γονείς εκφράσει δυσφορία για κάποιους γιατρούς; Τον κ. Ηλιάδη και υπόλοιπους;
Μάρτυρας: Δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Έχουν μεγαλύτερη επικοινωνία με Ηλιάδη. Δεν μας είχε εκδηλωθεί κάποιο παράπονο.
Πρόεδρος: Είχατε αντιληφθεί πως ήταν ευχαριστημένοι οι γονείς;
Μάρτυρας: Υπήρχε επικοινωνία και διάθεση ενημέρωσης. Στην πορεία αναπτύχθηκε πολύ καλή σχέση ειδικά με τον κ. Δασκαλάκη, είχαμε κινητό του, είχε κινητά μας.
Ο Γολγοθάς της Τζωρτζίνας έχει ξεκινήσει και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν θα καταφέρει να παραμείνει στη ζωή.
Μάρτυρας: Το παιδί δεν είχε παρουσιάσει αρρυθμία, δεν είχαμε παρατηρήσει κάτι παθολογικό. Ένα από τα ενδεχόμενα ήταν να υπάρχει ένα σύνδρομο στην οικογένεια που να προκαλεί αρρυθμίες στη Τζωρτζίνα. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι τοποθετήθηκε ο απιδινωτής και στις 5 Ιουνίου επέστρεψε στη μονάδα μας.
Η Τζωρτζίνα ξεψύχησε στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 από χορήγηση κεταμίνης όπως αποκαλύφθηκε δυο μήνες αργότερα.
Πρόεδρος: Ξέρετε τι είναι η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Ναι φάρμακο που χορηγείται για καταστολή σε μικρές δόσεις. Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά.
Πρόεδρος: Πως χορηγείται;
Μάρτυρας: Συνήθως μόνο του αλλά χορηγείται και σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο.
Πρόεδρος: Χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα;
Μάρτυρας: Ναι για να δώσουμε μικρότερη δόση.
Πρόεδρος: Προκαλεί βραδυακαρδία;
Μάρτυρας: Μπορεί.
Πρόεδρος: Προκαλεί και σιελόρροια;
Μάρτυρας: Ναι είναι ανεπιθύμητη ενέργεια
Πρόεδρος: Ποιες είναι ανεπιθύμητες ενέργειες ;
Μάρτυρας: Σιελόρροια, μυδρίαση, υπέρταση.
Η δίκη της 34χρονης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον Αλέξη Κούγια να επιμένει πως η πελάτισσά του είναι αθώα, θύμα μιας σκευωρίας που έστησαν γιατροί για να καλύψουν δικές τους ευθύνες και όλους όσοι έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα να επιμένουν πως η κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας δεν δικαιολογούσε τα όσα της συνέβησαν.