ΕΛΛAΔΑ
Reuters: Στον Έβρο όλοι θέλουν να είναι... Σύροι
Μία άλλη διάσταση της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο
SHARE:
Την οργή που επικρατεί ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, με αφορμή τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών που προσποιούνται ότι είναι… Σύροι.
«Οι ελπίδες των Σύρων που βρίσκονται στα τουρκικά σύνορα με την Ελλάδα υπονομεύονται από χιλιάδες άλλους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από σχετικά ασφαλείς χώρες» αναφέρεται στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι Σύροι αποτελούν μειοψηφία στον άτυπο καταυλισμό που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, καθώς η πλειοψηφία απαρτίζεται από Αφγανούς και Πακιστανούς.
Πρόκειται κυρίως, για οικονομικούς μετανάστες – όπως εξηγεί το Reuters – οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι Σύροι πρόσφυγες.
«Με εξοργίζει όταν συναντώ ανθρώπους από το Μαρόκο, το Πακιστάν, ακόμη και το Αφγανιστάν» δηλώνει ο 20χρονος Ράις από το Χαλέπι της Συρίας.
«Εάν ήμασταν 2.000 – 3.000 Σύροι μόνο, ενδεχομένως η Ελλάδα να άνοιγε τα σύνορα. Γνωρίζουν ότι είμαστε πρόσφυγες» σπεύδει να προσθέσει.
Από τις 28 Φεβρουαρίου, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα.
«Δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, δεν υπάρχει πόλεμος στην Αλγερία, δεν υπάρχει πόλεμος στο Πακιστάν» υπερθεματίζει ο 16χρονος Μοργκί.
«Ακόμη και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, είναι καλύτερη από την κατάσταση στη Συρία. Πρέπει να φύγουμε, επειδή η κυβέρνησή μας θέλει είτε να μας σκοτώσει, είτε να μας εκτοπίσει» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο.
Από την πλευρά του, ο Μπάιντερ Αμπάσι από το Μαρόκο εξηγεί στο Reuters τους λόγους που τον οδήγησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Οι ηγέτες μας είναι διεφθαρμένοι. Δεν έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε τα προς τα ζην. Εάν καταφέρω να εισέλθω στην Ευρώπη, θα λέω ότι είμαι από τη Συρία. Διαφορετικά θα με στείλουν πίσω».
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκία, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι μόλις το 20% με 25% - από τους συνολικά 136.000 μετανάστες που έχουν περάσει στην Ελλάδα - ήταν Σύροι.