ΕΛΛAΔΑ
Ποινική έρευνα για την Εύα Καϊλή και στην Ελλάδα
Ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία - Ρ. Μέτσολα: Υπάρχουν "τρύπες" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα κλείσουν
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το cnn.gr, ο κ. Μπαρδάκης ανέθεσε σε δυο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν, υπό την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, εάν έχουν τελεστεί από την Εύα Καϊλή οι αξιόποινες πράξεις της «δωροληψίας πολιτικού προσώπου» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) καθώς και κάθε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς να αιτηθούν άμεσα μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας που έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής για την Εύα Καιλή.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία της ποινικής έρευνας στη χώρα μας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο ποινική δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 57 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ρ. Μέτσολα: Υπάρχουν "τρύπες" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα κλείσουν
Oι ποινικές διαδικασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη για το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καταστροφικές για τη δημοκρατία, την Ευρώπη και για ό,τι υπερασπιζόμαστε, τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να μας υπονομεύσουν, ότι δε θα ενδώσουμε, ότι θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα επισήμανε ότι προωθεί μεγάλο πακέτο μεταρρύθμισης με στόχο να είναι έτοιμο το 2023. Όπως εξήγησε η κ. Μέτσολα, θα περιλαμβάνει πιο ισχυρή προστασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαγόρευση όλων των ανεπίσημων ομάδων φιλίας, επανεξέταση του ελέγχου του κώδικα συμπεριφοράς και «μία απόλυτη και σε βάθος» έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση με τρίτες χώρες.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το εάν έχει δεχτεί «ύποπτες» προσεγγίσεις από το Κατάρ, το Μαρόκο ή άλλες τρίτες χώρες και γιατί έπρεπε να αποκαλυφθεί το παρόν σκάνδαλο για να ληφθούν αποφάσεις που θα κλείσουν υπάρχουσες «τρύπες», η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «τρύπες», οι οποίες ωστόσο θα καλυφθούν, όπως σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραστηριότητα πρώην μελών του ΕΚ, το ποιος είναι τώρα στο μητρώο διαφάνειας ή το ποιος μπορεί να μπει στο ΕΚ.
«Πρέπει να κοιτάξουμε τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι στο μητρώο διαφάνειας, αυτές που δεν είναι, αλλά χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα αποσκοπώντας σε πηγή χρηματοδότησης, αποσκοπώντας σε τρόπους δράσης», υπογράμμισε η Ρομπέρτα Μέτσολα. Επίσης ανέφερε ότι προσκλήθηκε να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αλλά αρνήθηκε.
«Αρνήθηκα γιατί έχω ανησυχίες γι' αυτή τη χώρα και κάθε ευκαιρία που είχα -είχα δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κατάρ στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες έλαβα προσκλήσεις είτε για να παρευρεθώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή με ανοιχτό αίτημα από τους Καταριανούς για να απευθυνθώ στο κοινοβούλιο- την απέρριψα».
Δείτε επίσης