ΕΛΛAΔΑ
Qatargate: Το "λάθος" και τα SMS στο κινητό της Εύας Καϊλή - Η πολύωρη ανάκριση
Τα SMS και η υπερασπιστική της γραμμή
Στις υπερσύγχρονες φυλακές του Χάρεν βρίσκεται η Εύα Καϊλή, σε ένα κελί χωρίς κάγκελα, με ηλεκτρονική κάρτα αντί για κλειδί και τηλεόραση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος της για το Qatargate.
Η ευρωβουλευτής θα παραμείνει κρατούμενη τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η ακρόασή της από τον ανακριτή, ενώ επιμένει στην αθωότητά της μέσω του συνηγόρου της, έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι δεν είχε ανάγκη να δωροδοκηθεί.
H Εύα Καϊλή αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση και τη στάση της από τους υπόλοιπους κρατούμενους και ιδιαίτερα από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει στους δικαστές ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής δεν γνώριζε το παραμικρό για τα χρήματα που βρέθηκαν.Mάλιστα, η Εύα Καϊλή φέρεται να ανακρινόταν επί πολλές ώρες από τις βελγικές αρχές, ενώ βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ευρωβουλευτής δεν επικαλέστηκε τη βουλευτική της ασυλία, γεγονός που μπορεί να μετρήσει στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.
Τα SMS και η υπερασπιστική της γραμμή
Σύμφωνα με το Star, η Εύα Καϊλή έχει στην κατοχή της μηνύματα, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να χτίσει την υπερασπιστική της γραμμή. Μάλιστα, σχυρίζεται ότι έχει SMS που δείχνουν ότι Eυρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν για όσα έγιναν στο Κατάρ.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα «μοιραίο» λάθος που φαίνεται ότι έκανε στην πρώτη συζήτησή της με τους αστυνομικούς το οποίο αποτελεί «αγκάθι», καθώς φέρεται να είπε πως έβλεπε συχνά χρήματα στο δωμάτιο του σπιτιού που έμενε με τον Τζόρτζι. Μάλιστα, φέρεται να έδωσε τη βαλίτσα με τις χιλιάδες ευρώ στον πατέρα της, ώστε να φύγουν τα χρήματα από το σπίτι, των οποίων, όπως ισχυρίζεται, δεν γνώριζε την προέλευση. Για όλα αυτά θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ενώπιον των Βέλγων δικαστών.
«Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Εύα Καϊλή έχει στο κινητό της, όπως ισχυριζεται, γραπτά μηνύματα sms και μηνύματα στο whatsapp από την πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα οποία υποστηρίζει πως αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε για το Κατάρ ήταν σύμφωνα με τη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Μάλιστα, θεωρεί ότι αυτά τα μηνύματα αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υπερασπιστική της γραμμή, ώστε να αποδείξει ότι λειτουργούσε με βάση την ευρωπαϊκή ατζέντα.
H ποινή που προβλέπεται αν κριθεί ένοχη
Ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν, μίλησε για τις πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση καταδίκης τους, η Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη.
Όπως είπε ο κ. Ομράν μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κα Σπυράκη ελέγχεται για παρατυπίες και οι ποινές που προβλέπονται είναι χρηματικές, ενώ για την περιπτωση της κας Καϊλή, προβλέπονται ποινές από 6 έως 10 έτη ανάλογα με το αδίκημα και τον βαθμό συμμετοχής της σε εγκληματική οργάνωση.
«Για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα», σημείωσε ο δικηγόρος.
«Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», ανέφερε.
Αναφορικά με το κατά πόσο, είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείρηση που προβλέβεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείρηση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».
Στην ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού υπογράμμισε:
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό». «Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της», τόνισε ο κ. Ομράν.