ΕΛΛAΔΑ
Ψηφίστηκε το ν/σ για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών
Ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με συντριπτική πλειοψηφία
Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων.
Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ μαζί με τη ΝΙΚΗ καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση με Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε «εξαιρετικά γόνιμη και χρήσιμη την συζήτηση που έγινε με κόμματα και φορείς», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι βελτιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν.
«Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός αφορά μια νέα πραγματικότητα στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Πάμε να βάλουμε τάξη στις 22 μεγάλες πλατφόρμες οι οποίες μέχρι σήμερα προφανώς αναρτούσαν οτιδήποτε το οποίο ερχόταν σε σύγκρουση με τη σωστή πληροφόρηση, την αλήθεια, τη λογική αλλά και την έννομη τάξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου και συμπλήρωσε:
«Πραγματικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον οποιονδήποτε ο οποίος θιγόταν από οποιαδήποτε πληροφορία, να βρει το δίκαιό του και σε εύλογο διάστημα. Το DSA, αυτό ακριβώς κάνει. Βάζει πλέον όρους, προϋποθέσεις, αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να λογοδοτούν και να αντιδρούν σε εύλογους χρόνους προκειμένου να κατεβεί το περιεχόμενο και να μην προκύψει πολύ μεγαλύτερη ζημιά».
«Το ποιος θα είναι ο συντονιστής η Ευρώπη το αφήνει σε κάθε κράτος-μέλος να το ρυθμίσει και για την Ελλάδα θεωρήσαμε ότι ο πλέον κατάλληλος να το κάνει -μιας και μιλάμε για προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων- είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την οποία θα στηρίξουμε τόσο στις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει για την πρόσληψη 14 εξειδικευμένων επιστημονικών προσώπων όσο και στη βοήθεια που χρειάζεται από άλλες ανεξάρτητες αρχές οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξετάσει σοβαρά τις «δικαιολογημένες ανησυχίες», όπως τις χαρακτήρισε, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων η οποία υποστήριξε ότι πλήττεται σοβαρά ο κλάδος τους από την κατάργηση του ορισμού του πιστοποιημένου φωτογράφου για τη χρήση δημοσίων εγγράφων.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζήτησε περαιτέρω αποσαφηνίσεις για ορισμένες διατάξεις ώστε, όπως τονίστηκε, να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου και η ελευθερία της έκφρασης.
Η συζήτηση του νομοσχέδιου θα συνεχιστεί σε β' ανάγνωση στην Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου.