ΕΛΛAΔΑ

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν 500.000 πολίτες

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, εν είδει ταυτότητας, μπορούν να εκδώσουν μέσω του karta.epan.gov.gr οι περίπου 500.000 πολίτες με αναπηρία καθώς ξεκίνησε η λειτουργία της σχετικής εφαρμογής

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν 500.000 πολίτες

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, εν είδει ταυτότητας, μπορούν να εκδώσουν μέσω του karta.epan.gov.gr οι περίπου 500.000 πολίτες με αναπηρία καθώς ξεκίνησε η λειτουργία της σχετικής εφαρμογής και πλέον, η κάρτα μπορεί να αποθηκεύεται ακόμη και στο κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που συζητιόταν στους κόλπους του αναπηρικού κινήματος από το 1991, προβλέφθηκε με νόμο το 1996 και από τότε, χρειάστηκαν πάνω από 25 χρόνια για να εφαρμοστεί. Οπως τονίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της από τους υπουργούς Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τα άτομα με αναπηρία να αναζητούν συνεχώς καινούργια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Θα ενσωματώνει επίσης σταδιακά όλες τις επιμέρους υπηρεσίες τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Οι κάτοχοι με την επίδειξή της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά –και ιδίως ιατρικά– τους δεδομένα. Στο επόμενο διάστημα θα προστίθενται παροχές στην κάρτα, ώστε τελικά να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που αφορούν κάθε ανάπηρο. Η κάρτα αναπηρίας εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου ως εκτυπώσιμο έγγραφο (όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού). Από χθες είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αποτελώντας το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που μπαίνει στην εφαρμογή gov.gr Wallet. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και σε πλαστική μορφή. Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας έρχεται να προστεθεί στον άλλο μεγάλο πυλώνα, το ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία, όπου σε πρώτη φάση περιέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πιστοποίησης αναπηρίας και σταδιακά θα τροφοδοτείται με επιπλέον στοιχεία, μέσω και της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Με το μητρώο αυτό η Πολιτεία αποκτά για πρώτη φορά ένα εργαλείο χαρτογράφησης για την πιστοποιημένη αναπηρία και τίθενται οι βάσεις για την ψηφιοποίηση όλου του συστήματος παροχών αναπηρίας.

Η υλοποίηση των δύο νέων δράσεων έγινε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Κάρτα αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε τη νέα αυτή κάρτα ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για επίλυση μιας σημαντικής εκκρεμότητας.

Η μεταρρύθμιση συζητιόταν από το 1991, προβλέφθηκε με νόμο το 1996 και από τότε χρειάστηκαν πάνω από 25 έτη για να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κάρτα αναπηρίας αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο χρησιμοποιείται σήμερα καθώς θα μπορούν να την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν χρήση.

Για πλήρη δικαίωση της θέσης του αναπηρικού κινήματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κάρτα μπορεί να δείξει τον δρόμο και στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας καθώς είναι από τις πλέον εξελιγμένες.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση