ΕΛΛAΔΑ

Προϋπολογισμός: Σήμερα το προσχέδιο στη Βουλή

Τα μεγέθη του Προσχεδίου οριστικοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον "πήχη" να διαμορφώνονταν σε ανάπτυξη 7,5% τον επόμενο χρόνο

No profile pic

Ρυθμό ανόδου των επενδύσεων της τάξης του 20% - 30% εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ότι μπορεί να πετύχει το 2021. Η εν λόγω επιδίωξη θα κρίνει την επιτυχία του Προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή με τη μορφή Προσχεδίου.

Τα μεγέθη του Προσχεδίου οριστικοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον "πήχη" να διαμορφώνονταν, όπως έγραφε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις σε ανάπτυξη 7,5% τον επόμενο χρόνο, στηριζόμενη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τον επόμενο χρόνο, έναντι ύφεσης 8,2% φέτος. Με την προϋπόθεση βεβαίως της ομαλής εξόδου της παγκόσμιας κοινότητας από την πανδημία.

Το ισχυρό comeback των επενδύσεων θεωρείται εφικτό μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και εξελίξεων. Ανάλογα με την επιτυχία τους θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές  συνδέεται :

* Με την έλευση άμεσων ξένων επενδύσεων, τις οποίες σηματοδοτεί και η σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Microsoft για επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

* Με την ταχεία και αποτελεσματικά χρήση των νέων κοινοτικών κονδυλίων που προκύπτουν από τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζονται σε πάνω από 3 δις ευρώ και το 2021.  Το "στοίχημα" δεν έχει σχέση μόνο με τις ελληνικές επιδιώξεις και πρωτοβουλίες, αλλά και με το πότε θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις ανά την ΕΕ με  τους τριγμούς για το κράτος δικαίου και όχι μόνο να συνεχίζονται.

* Με την επιτάχυνση της χρήσης των κονδυλίων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, αλλά και προκύπτει από την "επίπτωση βάσης" του προκαλεί η φετινή καθίζηση στον επενδυτικό δείκτη (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) λόγω της πανδημίας. Δηλαδή η βάση εκκίνησης είναι χαμηλή λόγω  της φετινής μεγάλης πτώσης και, κατά συνέπεια,  το ποσοστό αύξησης το επόμενο χρόνο θεωρείται πιο  εφικτό να είναι ψηλό.

 

Οι κίνδυνοι Βεβαίως για τις προβλέψεις της κυβέρνησης είναι μεγάλοι, αφού το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 διαμορφώνεται σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, η πορεία του τουρισμού όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: Δεν είναι σαφές ακόμα αν θα ανακάμψει με την ίδια ταχύτητα, ακόμη κι αν λήξει η υγειονομική κρίση, αφού έχουν δεχθεί πλήγμα τα εισοδήματα σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και η πανδημία έχει αλλάξει, σε έναν βαθμό, τις συνήθειες των πολιτών σε σχέση με τις ταξιδιωτικές τους επιλογές.

Στο τραπέζι του Eurogroup

Τα σχέδια Προϋπολογισμών όλων των κρατών θα συζητηθούν σήμερα στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών. Θα πρέπει να στείλουν έως στις 15 Οκτωβρίου τα κείμενα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση της Ελλάδας θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς σε  επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στο πλαίσιο της όγδοης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η  οποία ξεκινά με στόχο fast track ολοκλήρωση  για να έρθει το πακέτο "δόσεων" από τον ESM φέτος.

Στο Eurogroup, πέρα από το θέμα των προϋπολογισμών θα τεθεί και η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση την πρόταση της Κομισιόν αλλά και την παρουσίαση που θα κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο τραπέζι θα τεθεί και το σχέδιο ανάκαμψης, με έμφαση στον σχεδιασμό των κρατών-μελών για τον ολιστικό προγραμματισμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με  τον Προϋπολογισμό του 2021, καλύτερη εικόνα για την πορεία της οικονομικής κρίσης και των περιορισμών που θα πρέπει ή όχι να εφαρμοστούν (και άρα για την επίπτωσή τους), θα υπάρχει το Νοέμβριο, όταν θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει να μειώσει το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα όχι όμως και να το μηδενίσει. Και τούτο προκειμένου να μπορεί να παρέχει μέτρα στήριξης στην αγορά, αλλά και να υλοποιήσει μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων για μείωση φόρων και εισφορών.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση