ΕΛΛAΔΑ

To πρώτο πανελλαδικά πρόγραμμα ενημέρωσης και προειδοποίησης πλημμυρών ξεκινά στο Δήμο Κιλκίς

Το πρώτο μέρος του Έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και σταθμημέτρων

No profile pic

Των Κ. Λαγουβάρδου και Β. Κοτρώνη

Ξεκινά το φθινόπωρο του 2019 ένα πολύ σημαντικό έργο από την ΔΕΥΑ Κιλκίς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) βασισμένο στη συνδυασμένη χρήση μετρήσεων μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών, δορυφορικών παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού. Το σύνολο των πληροφοριών θα τροφοδοτεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης και θα διατίθεται σε ψηφιακή πλατφόρμα (προσβάσιμη από υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα).

Το πρώτο μέρος του Έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και σταθμημέτρων. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί η τοποθέτηση 15 νέων σταθμών (βλ. χάρτη στη συνέχεια). Παράλληλα, για την εποπτεία της στάθμης των ποταμών, θα υλοποιηθεί η τοποθέτηση 2 σταθμημέτρων σε σημεία της κοίτης του Γαλλικού ποταμού.

Χάρτης προτεινόμενων νέων μετεωρολογικών σταθμών (πράσινα στίγματα), σταθμημέτρων (γαλάζια στίγματα). Τα πορτοκαλί στίγματα δηλώνουν τις θέσεις των υφιστάμενων σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα θα αποστέλλονται είτε μέσω σταθερής γραμμής δικτύου, είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης.

Το δεύτερο μέρος του Εργου περιλαμβάνει την Δημιουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει το σύστημα το οποίο θα συλλέγει υδρομετεωρολογικές παρατηρήσεις και προγνώσεις.

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει σχηματικά την δομή του Ολοκληρωμένου Συστήματος.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση